Szalai Mariann | 2019.07.17. 20:29
Hatszáznál is több hajót várnak az 51. Kékszalagra
Még tart a nevezés Európa legnagyobb tókerülő versenyére. A tavalyi, jubileumi verseny rekordlétszáma valószínűleg nem dől meg, de a szervezők szerint előreláthatólag 6-700 hajó áll rajthoz holnap reggel 9-kor.

A kevesebb, mint egy nappal a rajt előtt megtartott sajtótájékoztatót dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a tavalyi, 50. Kékszalag után idén is van ünnepelnivaló, mert az MVSz idén 90 éves, ráadásul nemrég meglett a harmadik olimpiai kvótánk is. – Bízunk benne, hogy augusztusban a Gyapjas testvérek is szereznek egyet, ami óriási eredmény lenne, mert akkor négy hajóosztályban öt olimpikonunk vehetne részt a tokiói olimpián – tette hozzá dr. Kollár Lajos.

Ahogy az előző években, 2019-ben is Balatonfüred városa ad otthont a versenynek. Dr. Bóka István, a város polgármestere elmondta, hogy a Kékszalag ugyanannyira nagyszabású és unikális rendezvény, mint a híres Anna-bál. Nem is „csak” sportesemény, hanem a vitorlázás ünnepe. – Büszkék vagyunk, hogy innen rajtol és hogy itt is ér véget – zárta beszédét dr. Bóka István.

A sajtótájékoztatón jelen volt Litkey Farkas, 13-szoros Kékszalag győztes, Józsa Márton, a verseny gyorsasági csúcstartója, valamint Roland Gäbler, svájci vitorlázó, a Black Jack kapitánya. Mindhárman felszólaltak, elmesélték, hogy tanulmányozták a meteorológiai előrejelzéseket, gyenge és közepes szél várható, inkább az időjárás változékonysága tud majd meglepetéseket okozni.

Mindhárman úgy érzik, esélyesek a győzelemre, Józsa Márton hozzátette, hogy szerinte legalább tíz olyan hajó indul el holnap a versenyen, amelynek komoly esélye van rá, hogy elnyerje az abszolút első helyezést és a vele járó díjat, amit a Herendi Porcelánmanufaktúra ajánlott fel.

Jobbról balra: Holczhauser András, dr. Kollár Lajos és dr. Bóka István

Holczhauser András, az MVSz főtitkára elmondta, hogy idén bevezetnek néhány új intézkedést, ilyen például a hajózási tilalom a bóják környékén. Holczhauser András hangsúlyozta, hogy ezek a versenyhajók adott időjárási körülmények között hihetetlen sebességgel tudnak haladni, és nem könnyű velük manőverezni, tehát kérik azokat a hajózókat, akik versenyen kívül vannak a vízen, hogy a bójáktól távolabb álljanak meg, vagy haladjanak el. – A fordulópontoknál a tumultus miatt amúgy is nagyobb az ütközés veszélye, nem szeretnénk, ha bárki, akár versenyző, akár nem, megsérülne – tájékoztatott Holczhauser András. Hozzátette, hogy a nagyhajókat kísérő motorosok sárga villogó jelzéssel közlekednek idén, így sötétedés után is biztonságosabban haladhatnak a járművek.

A Kékszalag Verseny ideje alatt számos parti rendezvény gondoskodik a nézők szórakoztatásáról, lesz például modellvitorlás verseny, vitorlás szimulátor, óriás kivetítő… Aki a következő három napban Balatonfüredre, a Tagore sétány és a nagykikötő felé téved, egészen biztosan nem fog unatkozni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva