Szaniszló Hajnalka | 2019.10.19. 14:00
Nagy balatoni programajánló a hétvégére
Használd ki ezt a szép őszi időszakot, tölts minél több időt a szabadban a szeretteiddel vagy ha úgy esik jól, egy elmélyülős, magányos séta keretében. Elhiheted, hogy mindkettő fel fog tölteni! Ajánlunk hozzá néhány balatoni programot.

Ne feledd, hogy ha az alábbi listában nem találod meg a számodra megfelelő kikapcsolódási formát, tovább böngészhetsz a likeBalaton.hu oldalán.

Ide kattintva a teljes balatoni programkínálatot megtalálod.

SZOMBAT:

Becehegyi Bortúra – Ősszel is Balaton: véget ért a szüret, a szőlő már a hordóban várja, hogy folyékony arannyá váljon, a gazdák pedig újra kinyitják a pincéket Balatongyörökön. Látogasd meg a balatongyöröki szőlőhegyet, Becehegyet ősszel is, hiszen a Balaton nem csak a jobbnál-jobb strandok, de a finomabbnál-finomabb borok hazája! Becehegyen, a Szépkilátó közelében már a rómaiak idejében is termeltek bort. Október 19-én, 15.00-18.00 óra között hangulatos borkóstolón vehet részt a Fáró, a Lekics Pincéknél, valamint a Hatod Vendéglőben a falu fő utcájában, de ha az őszi Balatonban szeretne gyönyörködni, akkor sem kell messzire mennie, ugyanis a festői panorámát nyújtó Becehegyen a Simándy, Bece és a János Pince borait veheti górcső alá a kápolna lábánál.

Országfutás Sümegen: Fussuk végig az országot, s eljuthatunk a Holdig is! Az országhatár hossza 2.246 km. Célunk az, hogy minél többször végigfussunk az országon, gyűjtsük a kilométereket, lépjük túl a Föld-Hold távolságot, ami ~380.000 kilométer. Sokan voltak akik hosszú passzív, fotelben eltöltött időszak után kezdtek edzeni, hogy a vállalt távot sikeresen teljesítsék. Sok helyen közösségek (munka-, lakó-, futótársak, barátok) alkottak csapatokat és futottak együtt. Több helyen alakultak frissítőpontok. Akik nem szeretettek volna futni, választhattak gyaloglást, túrázást, így kisgyerekes családok, idősebbek is részt vehettek. Itt még több információt találsz az Országfutással kapcsolatban!

A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője a Besh o droM zenekar. 1999-ben alakult. Nevének jelentése lovári cigány nyelven: „Üld meg az utat!” (mint a lovat szokás, azaz indulj el). Balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat. Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában lépnek fel.

Közhírré tétetik, hogy 2019. október havának 19. napján Szüreti Mulatság és Felvonulás tartatik Zánkán, melyre mindenki elvárattatik, meghívattatik. A déli harangszó után két órával indulnak a dalia legények és a szép menyecskék, hogy az esti bálra mindenki kedvét megteremtsék. Díszítsék hát a kocsikat, traktorokat, no meg saját magukat díszes maskarába, és jöjjenek a Szüreti Felvonulásra, és a Bálba!

Márta Alex (ByeAlex) szerzői estjén ezúttal zongorára és csellóra áthangszerelve hallgathatjuk meg közkedvelt dalait. Demkó Mátyás klasszikus zongoraművész és Friderikusz Péter csellista közreműködésével valami egészen egyedi dologra számíthatunk. Egy belső térbe lépünk be, amelyben Alex olykor magánéletéről sztorizgat a már-már színházi előadásra hajazó koncerten.

VI. Töpörtyűfesztivál, október 19-én Balatonfenyvesen. Nagy öröm, hogy ismét lesz nagybereki töpörtyűfesztivál és töpörtyűsütő verseny Imremajorban. Hatodik alkalommal rendezik meg a hagyományos őszi gasztrofesztivált a Berekben. Díjazzák a legjobb töpörtyűt, a legjobb megjelenésű csapatot, a legszebb tálalást, s a legfinomabb töpörtyű-alapanyagból készült ínyencséget is. Lesz itt kacsa, liba, disznó, de még haltöpörtyű is.

A balatonkenesei Közművelődési Intézmény és Könyvtár rendezi az I. Országos Pilinszky János Versmondó Versenyt, amelyre ezúton is szeretettel hívjuk az irodalom iránt érdeklődőket, úgy a versenyzőket és kísérőiket, mint a kedves versbarátokat!

Hajnalmadár túra szakvezetéssel, Badacsonytomajon. A túra során megismerkedünk a tél legszebb hazai madarával, a trópusi pillangóra emlékeztető hajnalmadárral.

Őszi gasztronómiai rendezvény a környék kiváló boraival, őszi ételkülönlegességeivel, finom cukrásztermékeivel a déli Balaton-part egyik legszebb helyszínén, a Kishegyen. Számos étterem, cukrászda, borászat vesz részt az eseményen, de lesznek sport- és gyerekprogramok is. Ez lesz a II. Murci Fesztivál a Kishegyen.

Oszd meg Te is a hírt, hogy október 19-én jön a II. Murci Fesztivál a Kishegyen! Mert a Balaton télen nyáron menő! 😍

Közzétette: Hello Balatonlelle – 2019. szeptember 16., hétfő

Veszprémi séta – szerelmeseknek is: A gyalogos városnézés keretében szakavatott idegenvezető mutatja be Veszprém nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

Kiemelt kép: Pixabay

Várad, Holnap, Ady – Irodalmi rendezvény Balatonszárszón: Az izgalmas irodalmi programjairól híres József Attila Emlékház ezúttal is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Az Ady centenárium évében a rendezvény a modern magyar irodalom születésének időszakát helyezi fókuszába az Irodalmi Magazin segítségével, melynek 2018-as lapszáma megemlékezik a korabeli Nagyváradról mint gazdasági, kereskedelmi és kulturális központról, továbbá A Holnapról mint irodalmi társaságról és antológiáról, illetve Ady Endréről is.
Az összeállítás segíti az egykori esztétikai, kulturális és irodalompolitikai dilemmák megértését, és rávilágít arra, hogyan válhatott a kánon részévé, sőt kultikussá Ady Endre lírája és személye, illetve A Holnap alkotói csoportosulása. A rendezvény első napján az Irodalmi Magazin – Ady lapszámát mutatja be a szárszói és környékbeli látogatóknak Imre Zoltán, a nagyváradi Városi Múzeum aligazgatójának és Kondor Péter János felelős szerkesztőnek segítségével.

VASÁRNAP:

Zamárdió családi nap Zamárdiban e hét vasárnap! Az ősz és a dió körül forog minden program ezen a napon. Közös játékok és kerékpáros túra várja az egész családot a zamárdi Tájházban. Lesz itt lápon-járás, dióreptető, Durr bele Béla, tréfás diótörő, Óriás diós táblajáték, labirintus, pecázás, dióvezető, mókusetetés is.

Reformkori séták Balatonfüreden minden vasárnap. A történelmi hangulatú épületek történetein túl, érdekfeszítő anekdotákat hallhatnak a híres színésznőről, Blaha Lujzáról vagy az Aranyember című könyv legendás írójáról, Jókai Mórról, valamint a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról. A séta során a vendégek megcsodálhatják az Anna Grand Hotelt, a Posta házat, a Horváth-Házat és a kuriózumnak számító Füredi Panteont illetve a Kossuth forrást is, ahol izgalmas legendákat hallhatnak Balatonfüred gyógyító vízéről.
A séta fényét emeli a csodás környezet, a Rózsakert, a Blaha Lujza Emlékpad, illetve maga a Balaton karnyújtásnyira való közelsége, hangulata.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN VÁR:

Ezen a hétvégén rendezik meg az Első Tihanyi Kávé és Kortársművészeti Fesztivált. S hogy miről szól a rendezvény? Találkozás professzionális magyar kávépörkölőkkel, kávéházak tulajdonosaival, kiváló baristákkal. Beszélgetés kortárs költőkkel és írókkal, képzőművészekkel, színművészekkel, zenészekkel.

A Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni. Fellép a Karácsony János Trió és az Anna and the Barbies is.

Három nap bor, gasztronómia és mulatság a Balatonpart legszebb sétányán, és annak szabadtéri színpadán, a Füredi Szüret alkalmából. A borászatok a Balatonfüred-Csopaki Borvidék legjobbjai. Köztük a Borászok borásza díj idei nyertese, Figula Mihály – legendás olaszrizling és rosé boraival. Kálmán József Arias pincészete, amely idén elnyerte az „Év Bortermelője” címet. A Lídia Borház a Pinkyvel és a Petyával, valamint a Koczor Pincészet, amely a rizlingek mellett furmintot is kínál az érkezőknek. Különleges borokból tehát nem lesz hiány. Jöjjenek az ételek! A Horváth ház biztosra megy a csülök, tepsis krumpli, párolt káposzta trióval. A Vitorlás Étterem harcsát füstöl, és elkészíti legendás töltött káposztáját lesencetomaji módra készített gombóccal. A Sparhelt juhtúrós burgonyalevessel, mangalicatarjával, szalonnás savanyú káposztával, burgonyagombóccal alapozza meg a fröccsök létjogosultságát. A kovászos kenyeret és a kelt tésztás sütiket „Pékleány” prezentálja. A desszertekről ezúttal is a füredi ügyesek gondoskodnak, hiszen idén is megrendezik a sütiversenyt kicsiknek és nagyobbaknak.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva