Mihály Szilvia | 2020.01.23. 17:00
Hévíz lehet a Giro d' Italia nyertese
Hévízen is áthalad a májusi Giro d' Italia kerékpárosverseny. Megtudtuk, miért öltözik ilyenkor rózsaszínbe a fél világ, és azt is eláruljuk, miért ennyire népszerű ez a verseny.

A Giro d’Italia a világ egyik legnagyobb sporteseménye, amely májusban három napra Magyarországra költözik, május 11-én egy úgynevezett gyorshajrát szerveznek Hévízen.
Ennek apropóján január 22-én Hévízen a Széchenyi utca 7. előtt Révész Máriusz, a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos a Nemzeti Sportügynökség által szervezett eseményen Papp Gábor polgármesterrel közösen kijelölte a hévízi részhajrá célvonalát, illetve a verseny tiszteletére egy emlékkövet is felavatott.

Fotó: Mihály Szilvia

Révész Máriusz a több mint 3000 km-en végigtekerő sportolók teljesítményéről és az őket kísérő fesztiválhangulatról is mesélt nekünk:
– Magyarország a 13. külföldi helyszíne a Giro d’Italiának, az idei versenyen 176 kerékpáros indul. A versenyzők, komoly hegyi és gyorsasági szakaszokon hajtanak végig, a magyar útvonalakon is várhatóan átlagosan 45 km/h-s sebességet tartanak majd a napi 200 km-es szakaszokon. Emberfeletti teljesítményekre képesek, nem véletlenül számítanak világsztároknak.

Az elmúlt években összességében 810 millió ember nézte a közvetítéseket világszerte, a helyszíneken Olaszországban napi 400 ezer szurkoló drukkolt kedvenceinek.

A drukkerek órákkal a versenyzők érkezése előtt kimennek a helyszínekre, esőben, szélben, napsütésben várják a kerékpárosokat, akik nagyjából 30 másodperc alatt száguldanak el előttük. Fel sem ismerik a sportolókat, fogalmuk sincs, ki hol tart a 176 biciklis közül, hiszen azok szinte egyszerre, egy bolyban érkeznek meg eléjük, mégis órákat töltenek a várakozással, és hatalmas ovációval fogadják a bicikliseket. Hatalmas élmény élőben látni a Giro mezőnyt.
Ez a rendezvény egy több száz kilométeres fesztiválhelyszín is, kísérő programokkal, ezt a fesztiválhangulatot szeretnénk a rendezvény sportértéke mellett megmutatni Magyarországon is.

Révész Máriusz úgy fogalmazott, hogy az ország és azok a városok, amelyeken keresztülhalad a verseny, minden bizonnyal sokat fognak profitálni ebből.
– Szeretnék, ha a Giro az egész kerékpározás ügyét fellendítené Magyarországon, beleértve az utcai, hétköznapi kerékpározást, a kerékpáros turizmust, a közlekedési kultúrát, de természetesen a kerékpársportnak is lökést adna.

– Miért rózsaszín a Giro d’Italia?
– Az első rajtra 1909. május 13-án, 2 óra 53 perckor került sor, Milánóban. A Giro első szponzora a La Gazetta dello Sport volt. Az újság érdekessége, hogy lapjainak színe nem fehér, hanem rózsaszín. Mutatom a képen.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ez a szín végigkíséri a versenyt, ezért borulnak rózsaszínbe a városok, helyszínek, és ezért rózsaszín a verseny végén megnyerhető, összetett verseny győztesének járó kerékpáros mez is. Komoly férfiak azért tekernek 3500 km-t, hogy a verseny végén egy rózsaszín pólót vehessenek fel – nevet. – A városok épületei rózsaszín szalagokat, masnikat kapnak, az éttermek rózsaszín szalvétákat, terítőket használnak, rózsaszín lufik és esernyők lepik el ilyenkor a Giro verseny helyszíneit.

Ez a rózsaszín fény fogja megvilágítani az ország több neves épületét január 30-án, 100 nappal a nagy rajt előtt. A Balaton környékén rózsaszín fényben úszik többek között a zalakarosi fürdő épülete, a keszthelyi Festetics-kastély, a Hévíz-tó is.

– Hévíz városában egy gyorsasági részhajrá lesz május 11-én, a délutáni órákban 15-16 óra körül várható a versenyzők érkezése – tudtuk meg Papp Gábortól, a város polgármesterétől.
– A Nyugat-Balaton térség számára kiváló lehetőség, hogy ezen az óriási rendezvényen bemutatkozzunk, és ezen keresztül felhívjuk a figyelmet a kerékpározásra, az aktív időtöltésre. Sporttörténeti és városimázs építés szempontjából egyaránt jelentős lesz ez az esemény.

A polgármester jelezte, hogy január 30-án, amikor a rajt előtti 100. napon több hazai és olasz város is rózsaszín fényekbe öltözik, Hévíz is csatlakozik a rendezvényhez,
– Május elsején, a város napján is megjelenik a Giro az üdülővárosban. A Boldog Békeidők rendezvényen, ami tíz éve repíti vissza a résztvevőket a múlt század elejére, több tízezer látogató láthatja idén, hogyan konvertáljuk bele a rózsaszín színt ebbe a felvonulásba.

Fotó: Mihály Szilvia

A május 11-i részhajrához kapcsolódóan is színes programokkal várjuk a vendégeket, de a kerékpározás és annak népszerűsítése folyamatosan fontos számunkra.

Szilasi László, a magyarországi verseny sportszakmai vezetője elmondta, hogy minden nap különleges hajrákkal készülnek a szervezők, a részhajrákon élő közvetítés is lesz, és a konferálások során valamint az eredménylistákon is folyamatosan megjelenik a részhajrás városok neve.

– Itt a Széchenyi utcán két részhajrás kapu is fog épülni, az olaszok nagyon komoly infrastruktúrát építenek a helyszínekre.
A sportszakmai vezető elárulta, hogy Hévíz majdnem kimaradt a magyarországi versenyből, de aztán sikerült meggyőzni a szervezőket, hogy ne a várost elkerülő úton haladjon el a versenyzők csapata, hanem a településen hajtsanak át.

– Hogy sikerült meggyőzni őket?
– Meglátták a Széchenyi utcát, és beleszerettek – nevet Szilasi László.

A májusban Magyarországról rajtoló Giro d’Italia kerékpáros körverseny részhajrájának célvonala Hévízen.
MTI/Varga György

– Budapestről indultunk a magyar táv előzetes bejárására az olaszokkal, a szervezők kérése az volt, hogy a napi 200 km felé ne emelkedjen a táv. A harmadik nap azért is kritikus, mert a célbaérés után a versenyzőknek másnap délre Szicíliába kell érni, tehát szinte minden perc és minden kilométer számít az aznapi távban.
Székesfehérvárról indul a napi szakasz és Nagykanizsán van a befutó. A Balaton-felvidéken áthaladva az olaszok már látták, hogy mi nem a hasunkra csapva jelöltük ki a távokat, hanem végiggondoltuk azt, és a versenyigazgató hajlandó volt a helyszínbejárás során betérni Hévízre. Először a tóhoz mentünk, hiszen ez a város legnagyobb turisztikai attrakciója, de először csak annyit mondtak, hogy majd a közvetítő helikopter megmutatja azt a nézőknek.

Fotó: heviz.hu

Aztán a Széchenyi utcát meglátva már azt szerette volna versenyigazgató, hogy itt érjen véget az aznapi etap, mert annyira hangulatosnak találta ezt a meredek utcát. Igazi olaszos hangulat, nyüzsgés fogadta.

– A verseny során a résztvevő városok térségében nő a szállodák, szálláshelyek, vendéglátóhelyek forgalma. A versenyen a világ legjobb kerékpáros versenyzői indulnak, akik egyenként is több százezer, akár milliós közösségi médiakövetővel rendelkeznek. Petre Sagan háromszoros szlovák világbajnok is indul az idei Giro-n, az ő érkezése önmagában is hatalmas marketing érték. Gondoljunk bele egy fotóra, azt mennyien látják, miközben a Balaton mellett vagy Hévízen elhalad. Ő önmagában is több mint másfél milliós rajongótáborral rendelkezik, közülük sokan kíváncsiak lesznek kedvencükre élőben is.

Hévízen egy különleges Giro süteménnyel is várják a versenyt.

Fotó: Mihály Szilvia

A Segreto cukrászüzem vezetője Turczi Veronika mutatja be ezt a csoda szép és finom pisztáciás-málnás rózsaszín desszertet.

Nyitókép: Tourinform Hévíz

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva