Szaniszló Hajnalka | 2020.04.01. 10:00
Home office és munkahiány: segítünk menedzselni - válaszol a szakember
Szenvedünk a home office nehézségeitől, a munka hiányától, az unalomtól. Sokaknak óriási megpróbáltatást jelent az otthonlét, de nem kell, hogy így legyen! Dr. Czégényi Margit pszichológussal beszélgettünk az időbeosztásról és arról, hogy mit kezdjünk a ránk zúduló információmennyiséggel korona idején.

– Az idő előrehaladtával egyre kínzóbbá válik az otthonról dolgozók számára a home office. Sokan érzik úgy, hogy összefolyik az idő, nincsenek a munkaidőnek keretei és belefulladnak a munkába, hiszen “úgysincs más, amit lehetne csinálni”. Fakadhat ebből hosszútávon kiégés a munkánk iránt?
Vannak emberek, akik alapvetően úgy élik az életüket, hogy szeretik strukturálni a napjukat napirendi listákkal, a naptáruk segítségével, vagy más módon, a jelenlegi kijárási korlátozástól függetlenül is, és vannak, akiknek nincs kedvük vagy igényük erre. A mostani helyzet különösen ráébreszthet bennünket, hogy jól vagy rosszul bánunk az időnkkel. Az első csoportba tartozó emberek most is, külső-főnöki közvetlen kontroll nélkül is fegyelmezetten végzik a munkájukat a home officeban, a második csoportba tartozók bajban vannak, mert nekik szükségük van a külső ösztönzésre, támogatásra és visszajelzésekre. E nélkül hamar lankad és elterelődik a figyelmük a feladataikról.

– Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében? Teremtsünk időkorlátokat? Hasznos lehet például, ha napirendet írunk?
– Érdemes rendszerezniük a napi teendőiket, átgondolni a prioritásokat, és ugyanúgy elkezdeni reggel a napjukat, mintha bent lennének az irodában. Lehetőleg nem pizsamában az ágyban ülve vagy fekve, mert ők maguk sem tudják komolyan venni a munkájukat ilyen helyzetben. Ez a körülmény nem inspiráló, hanem visszahúzó. Érdemes reggel időben felkelni, és a megszokott reggeli rutinnal kezdeni, beindítani a napunkat. Nem véletlen, hogy a tanórák az iskolában 45 percig tartanak. Körülbelül ennyi ideig tudjuk koncentrálni a figyelmünket töretlenül egy dologra, a figyelmünk csökkenése nélkül. Adjunk magunknak 10-15 percnyi szünetet minden tevékenyen töltött óra után, hogy frissen folytathassuk a munkánkat.

Fotó: Pixabay

– Aki nem tud otthonról dolgozni (ácsok, festők, egyéb fizikai dolgozók), azok számára pedig a munka hiánya, a felszabadult idő okozhat mentális, lelki problémákat. Ők mit tehetnek, hogy ne kattanjanak be?
– A sikeresen végzett munka növeli a hatékonyságérzetünket, és megtölti tartalommal az életünket. Ugyanakkor ezt a hirtelen felszabadult időd arra is használhatjuk, hogy átgondoljuk, mi mindent szerettünk volna tenni az utóbbi hetekben, hónapokban, de elhessegettük a gondolatot is, mondván, hogy nincs rá időnk. Rendbe tehetjük a kertet, átválogathatjuk a kinőtt, kopott ruhákat, elolvashatjuk azokat a könyveket, melyeket évek óta a polcon őrzünk, anélkül, hogy belelapoztunk volna, felhívhatjuk a régi barátainkat, akikre alig maradt időnk az utóbbi években, stb. Ha úgy érezzük, hogy tartalmasan töltjük otthon az időnket, hamarabb elszáll ez a pár hét, esetleg hónap, és feltöltődve, megerősödve jövünk ki a helyzetből.

Online programok, koncertek, edzések, kiállítások és egyéb hasznos tanácsok a “karantén” hasznos eltöltésére ITT.

– Az emberek a net előtt vagy épp telefonon sokszor egymást hergelik és ijesztgetik, hogy a home office időszaka hosszúra nyúlik majd és még az is elkezd félni, aki eddig nem tette. Mit tehetünk magunk azért, hogy mentálisan és lelkileg is pozitívan jöjjünk ki ebből az egészből?
A folyamatos hírböngészés nem célszerű, mert ezáltal a figyelmünket erre a helyzetre fókuszáljuk megállás nélkül. Az jó, ha jól informáltak vagyunk a témában, de ne essünk túlzásokba. Elég reggel és este elolvasni a számunkra fontos híreket és cikkeket, a nap többi részében viszont legjobb, ha megpróbálunk teljes értékű életet élni, örülni, hogy végre a szeretteink közelében lehetünk.

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva