Krausz Andrea | 2019.12.15. 16:43
Hullócsillagok zuhantak Siófok fölött
Többen is észleltek fényes tűzcsíkokat szombat este Siófok egén. Ahogy azt előre megjósolták, december 14-én figyelhettük meg a legjobban a Geminidák meteorrajt.

Volt, aki este, vezetés közben látott meteoritot, az Időkép kamerája pedig több felvételt is készített a Balaton fölött. December 14-én, szombaton tetőzött a Geminidák, amely az év legszaporább meteorraja, lényesen több hullócsillagot produkál, mint az augusztusi Perseidák. Nevét onnan kapta, hogy az Ikrek csillagkép (latinul: Gemini) felől látszanak kiindulni.

Mégiscsak jól látszottak a “hullócsillagok” (Felvétel: facebook/Időkép)

A Föld légkörének felső rétegét 35 km/s sebességgel érik el. Ez nagy értéknek tűnik, de valójában ez kisebb sebesség, mint más meteorrajoknál szokásos. A meteorok fényesebbek az átlagosnál, de amíg nyáron sokan a szabadban tartózkodva várják, szemlélik, számlálgatják a hullócsillagokat, addig a decemberi meteorraj érkezése nem olyan népszerű.

Először 1862-es feljegyzésekben említik a Geminidákat. Ennek oka, hogy korábban a meteorraj útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton. A legtöbb meteorraj széttöredező (napközelben anyagot veszítő) üstökösökből származik, ám nem így van ez a Geminidák esetében, amely a 3200 Phaeton kisbolygószerű objektumból ered.

Félő, volt, hogy idén a felhős ég, és a holdfény miatt nem lesznek észlelhetőek a meteoritok, de az Időkép siófoki éjjellátó kamerájának felvételén több halványabb és fényesebb meteor is feltűnt, valamint Budapesten és Szentendrén is észlelték a megjelenést.

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja szerint egészen december 17-ig is bármikor láthatunk Geminida-meteorokat feltűnni az égbolton.

Krausz Andrea

Nyitókép: Időkép.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva