2020.01.28. 06:00
Hyperjet balesetek - milyen szórakozás kell a Balatonra?
2019 februárban megépült az első 880 lóerős Moggaro 950 JW Adrenalin. Hogy miért fontos ez? Mert kisebb testvérei kizárólag a tengereken szórakoztatják az extrém sportok kedvelőit, azonban ez a 3 méterrel hosszabb, két nagyteljesítményű dízelmotorral meghajtott prototípus nagytesó direkt a Balatonra készült. A kedélyeket felrázó hyperjet nyomába eredtünk, hogy megtudjuk: hogyan is teljesítenek a vízmeghajtású csónakok a nagyvilág vizeiben.

Ausztrália nemzetközi online magazinja, a Stuff, több cikkében is beszámol olyan esetekről, amelyben vízsugárhajtású hajó balesetében komolyan megsérültek az utasok, sőt akár halálos áldozat is volt.

2009-ben 8-an sérültek meg egy Queenstone melletti balesetben, egy ember meghalt, amikor egy víz alatti homokpadnak ütközött a hajó, és felborult. 21 utast kimentettek, de egy nő a hajó alá szorult, és életét vesztette.

Mentőcsapatok a queenstone-i baleset után (Fotó forrása: stuff.co.nz / Debbie Jamieson – Southland Times)

Háttérben a felborult jet (Fotó forrása: stuff.co.nz / Debbie Jamieson – Southland Times)

Az esetnek sokáig volt visszhangja az ausztrál oldalakon, a Mountain Scene nevű queenstone-i portál egyik cikkében egy hyperjet (angolul jet boat) pilóta is elmondja dilemmáit, miszerint tájékoztatni kellene az utasokat a kockázatokról, mielőtt belevágnak egy ilyen kalandba. A cikk szerint a balesetek kivizsgálását végző bizottság (TAIC) már a balesetet megelőzően is javasolta, hogy a hajók oldalán legyen korlát, ami csökkentené a hajóból való kiesés esélyét.

2014-ben 5 turista került kórházba komoly sérülésekkel, amikor egy hyperjet hajó felborult a Sigatoka folyón.

2015-ben a Shotover folyón futott sziklára egy hajó, amely során hatan sérültek meg, köztük egy 12 éves kislányt szállítottak kórházba.

2019-ben is számos baleset történt, volt amelyik halálos áldozattal.

A The World News oldalán olvasható egy sziklának ütközött hajó balesete, amely miatt ketten kerültek kórházba.

A Newshub cikkében 3 olyan esetet említ, amely 2019 első negyedévében történt. Az egyikben kilenc ember sérült meg, és szorult kórházi ellátásra, a másik kettőben pedig egy-egy ember vesztette életét. A balesetek okai legtöbbször a hajó kormányzásával vannak kapcsolatban, az irányítás elvesztésével pedig homokpadnak, sziklának vagy partnak ütköznek.

2019-ben egy ausztrál versenyző is életét vesztette, az Otaga folyón rendezett versenyen, miután hajója kisodródott a partra, majd 20 méteren keresztül csúszott, és pörgött a szárazföldön – írta az Otaga Daily Times.

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva