borsonline.hu | 2020.10.31. 07:00
Így akadnak horogra a gigapontyok
Közel 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van jelenleg Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. Most a feedermódszer nagyágyúja, Jankovich Krisztián oszt meg néhány praktikus tippet.

Az ősz az egyik legjobb évszak arra, hogy kapitális pontyokat csaljunk horogra. A halak ilyenkor vermelnek el télire, ezért igyekeznek minél több táplálékot magukhoz venni, hogy jól bírják az ínséges időket, amikor kevesebbet mozognak és táplálkoznak. De bármennyire éhesek, megfogni mégsem annyira egyszerű őket, hiszen csak akkor nőhetnek meg ekkorára, ha nem kerülnek a halászlébe. Egy-egy 15-20 kiló körül ponty nagyjából húszéves, ennyi ideje jár túl a pecások eszén.

Fontos a csaliválasztás

Bár a finomszerelékes feederezést kezdetben csupán keszegezésre tervezték, népszerűségének köszönhetően hamar kinőtte magát, és az új, erős botok révén mára már kapitális pontyokat fognak ezzel a módszerrel, melynek úttörője volt Magyarország – írja a borsonline.hu.

– Én a method technikára esküszöm. Ennek a lényege, hogy rövid előkét kötök, így azonnal megakad a ponty szájában a horog, amint beszívja a csalit. A csonti, giliszta kivételével nem a horogra tűzöm a csemegét, inkább mellé csalitüskére vagy hajszálelőkére. Így még biztosabb az akadás – mondta hazánk egyik legeredményesebb feederhorgásza, Jankovich Krisztián.

Mi is az a feederezés?

Egy finomszerelékes módszer, melyben a legszembetűnőbb, hogy nincs kapásjelző, hanem a bot érzékeny spicce jelzi nekünk, ha a hal a horgunkon van. A technika rövid idő alatt világuralomra tört, manapság a legnépszerűbb módszer Magyarországon. Az ára sem borsos, egy jó minőségű kezdő szett (orsó, bot) ára körülbelül 20-30 ezer forint.

TIPPEK:

A horgászszerelék jó elkészítése talán még a csaliválasztásnál is fontosabb. Íme egy egyszerű, de nagyszerű kötés. Ezzel garantáltan eredményesek lehetünk.

FOGÓS FEEDER VÉGSZERELÉK KELLÉKEI:

  • Gumiütköző (M-es méretű),
  • 0,16-os fonott előke
  • jó minőségű 10-es horog l 7 mm-es csalitüske
  • 8-as forgókapocs
  • 45 grammos method etetőkosár

CSALITÜSKÉS HOROGKÖTÉS:

1. lépés: Felkötjük egy Clinch-csomóval a csalitüskét a fonott zsinór végére.

2. lépés: Csomómentesen megkötjük a horgunkat, úgy hogy a csalitüske füle a horog öblénél legyen egyvonalban.

3. lépés: A végén be­állítjuk a horogelőkének a hosszát (7-8 cm), és a vé­gére kötünk egy végfület.

– A felkínált csali minél kisebb legyen, hiszen a természetes tápláléka, a kagylók, rákok, szúnyoglárvák is aprók. Ha igazán nagy pontyot szeretnénk fogni, akkor az ízre és a színre is figyeljünk! A fenékközeli, sötét színű, halas ízű pelletekkel, bojlikkal igazán eredményesek lehetünk. Az élénk színű, édes ízvilággal inkább a kisebb példányokat csalhatjuk horogra. Ahogy nő a hal, úgy változik az ízlése. Amíg az apróbb pontyok a lebegő csalikat részesítik előnyben, addig a nagyobbak inkább a süllyedőt.

ÉRDEMES-E BEETETNI?

Az elmúlt években jelentősen átalakultak a horgászszokások. Gomba módra szaporodnak az olyan szuperintenzíven telepített tavak, ahol hemzsegnek az óriási pontyok. Az ilyen vízfelületen azonban vissza kell engedni a halat, ezáltal egy-egy kapitális példány többször is horogra akad. Minél többször fogják ki, annál rutinosabb lesz, tehát az etetéssel is csínján kell bánni.

– A hal nem hülye. Minden egyes megfogása után okosodik. Az ilyen tavakon, ha lát egy etetést, tudni fogja, horgász tette le abból a célból, hogy kifogja. A víz alatti felvételeken jól látszik, hogy körbeeszi az etetést, míg a horgon lévő csalit otthagyja. Tehát ha nagyhalas tóra megyünk, csak akkor etessünk, ha tudjuk, nagyon éhes. Ilyen például az az időszak, amikor közeledik a front. Az etetést is úgy állítsuk össze, ahogy a csalit, vagyis minél inkább a természetes táplálékukhoz hasonlítson a beszórt eleség – fogalmazott Krisztián.

MIKOR VÁLTSUNK, HA NEM JÖN A HAL?

Bármennyire is felkészültünk a pecára, könnyen elképzelhető, hogy egy mozdításunk sincs. Ilyenkor adódik a kérdés, meddig érdemes várni a zsákmányunkra. A rutinos feederhorgász szerint 15 percenként érdemes frissítenünk. Fontos még, hogy ne ugyanoda dobjuk vissza a szerelékünket, hanem össze-vissza, úgymond vallassuk a vizet.

– Én „Z” alakban szoktam dobálni. Ez azt jelenti, hogy távolra dobom az elsőt bal oldalra, majd a jobb következik, és így haladok a part felé. Ahol halat találok, oda visszadobom. Fontos, hogy ne pontosan ugyanodasuhintsuk a szerelékünket, mert a sűrű etetés miatt a kishalak is megjelennek, így a nagyok turpisságot sejthetnek a dolgok mögött, ezért elszelelnek. Ezzel a keresőmódszerrel egész nap garantált az eredményes peca – zárta Jankovich.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva