2019.03.07. 04:13
Így fejlődtek a visszapillantó tükrök az elmúlt 100 évben
Hirdetés - Egy mai modernebb visszapillantó tükör esetén már nem meglepő az sem, ha képes riasztani felébresztve a véletlen elalvó vezetőt vagy ha probléma esetén segítséget hív.

A kezdetek kezdetén és aztán még néhány évtizedig a visszapillantó tükrök feladata annyi volt, hogy a hátra tekintést a vezető hátrafordulása nélkül megoldja.

Az utóbbi egy-két évtizedben azonban átütő erejű fejlődésen ment át ez a fontos biztonságtechnikai eszköz, és bár ezek az újabb funkciók még inkább csak a drágább prémium autók sajátjai, szép lassan – mint ahogy minden más technikai fejlődés az autókban – meg fog jelenni az átlagosabb személyautókban is.

Egyébként a visszapillantók fejlődése paradox módon arra mutat, hogy a mai ismert formájában meg is fog szűnni, és kamerák, valamint monitorok veszik át a helyüket.

A visszapillantó tükör megjelenik majd továbbfejlődik

Alig több, mint 100 év telt el azóta, hogy az első visszapillantó tükrök megjelentek, és ezek a teljesen egyszerű, sík tükrök úgy negyven-ötven évig nem túl sokban változtak.

Még mielőtt betöltötte volna az ötödik X-et, megjelent az első fontos és mai napig használt fejlesztés, az éjszakai állásba billenthető belső visszapillantó tükör, amivel megoldották, hogy a hátul lévő autók ne vakítsák el a vezetőt.

A legmodernebb autókban már ez sem a régi, teljesen magától képes elsötétedni az elektromos belső visszapillantó, mivel fénymérésre képes érzékelők adatai vezérlik a funkciót.

A külső visszapillantók is elterjednek

Meglehetősen hosszú ideig nem voltak a személyautókon külső visszapillantó tükrök, és bármilyen meglepő, a ’65-ös Év Autója kitüntető címet is egy ilyen Renault nyerte meg.

Jelenleg egy autó nehezen elképzelhető külső tükrök nélkül, és még ha sokan nem is tudnak róla, például mérik a külső hőmérsékletet is.

A belső tükrökbe pedig néha olyan funkciókat építenek be, mint a telefonkihangosító kezelhetősége, esetleg segélyhívást lehet róla indítani, bár ez inkább Amerikára volt jellemző.

Az irányváltások jelzésének jobb láthatósága érdekében ma már szinte alig látunk új autót, aminek a visszapillantó tükrében ne helyeznék el a sárga irányjelzőket. Ezen korszerű külső visszapillantó tükrök nagy választékát tekinthetjük meg a fekmester.hu webshopjában is.

Eltűnnek e egyszer az autókról a visszapillantó tükrök?

Nagy valószínűséggel igen. Már a legtöbb nagy értékű autóban, például a korszerűbb elektromos autókban olyan tükrök vannak, melyekben legalább egy kamera be van építve és a képét a műszerfalon lévő nagy monitorra küldi.

Persze jelenleg még főképp a parkolást segítő eszközként használatos, de olyan kamera rendszerek is vannak már, melyek lényegében minden oldalra (holtterekbe is) tökéletesen látnak, sokkal jobb és használhatóbb képet mutatva, mint bármely klasszikus visszapillantó tükör.

Ehhez, ha hozzávesszük, hogy lassan belépünk az önvezető autók korszakába, akkor bár bizonyára funkcióként be lehet majd hozni ezen kamerák képét a műszerfalon lévő monitorra, de végül is minek, ha egy központi számítógép helyettünk vezet, mi pedig akár filmet is nézhetünk azon a monitoron utazás közben.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva