likeBalaton.hu | 2020.07.17. 10:00
Így kerülheted el a hétvégi dugót az autópályán
Már pénteken is sokkal többen utaznak a Balatonra, hétvégén pedig nagyságrendekkel nő az M7-esen közlekedők száma, így akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le a sebesség, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több hasznos tippet is adott a tumultus elkerüléséhez.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól körülhatárolható, hogy mely időszakokban használják a Balaton és a Velencei-tó felé autózók az M7-es autópályát. Pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapest irányából. Vasárnap pedig a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért az alábbiakat javasolja a Balatonra és a Velencei-tóhoz igyekvőknek, hogy úticéljukat optimálisan és kiszámíthatóan érjék el:

Kerüld a csúcsforgalmi időszakokat! Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához. Pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapest irányából. Vasárnap pedig a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is.

Közvetlenül indulás előtt informálódjon az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon. Vagy használjon online navigációs szoftvereket, közösségi autós alkalmazásokat.

Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – érdemes kerülőutat választani. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 62-es, 64-es főutakon keresztül. A Balaton északi partjára tartók Székesfehérvártól a 8-as főutat is használhatják.

• Az M7-es autópályához kapcsolódóan tavaly ősszel elkészült a 710-es főút bekötése, amely gyorsabb és biztonságosabb eljutást biztosít az északi part irányába.

• Fontos kiemelni, hogy Székesfehérvártól Budapestig az M7-es autópálya a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbratartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet.

Hosszabb útra legyen a kocsiban elegendő üzemanyag, ásványvíz, frissítő, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy útzár lépne életbe.

Erős forgalomban különösen figyelj a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válaszd meg, ha két másodperccel követed az előtted haladót, akkor váratlan esetben is meg tudsz állni.

Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleled, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsold be a vészvillogót, hogy a mögötted érkezőket is figyelmeztesd!

• Ha eltévesztettél egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnod a pályán, semmiképpen se fordulj vissza az autópályán, ne tolass! Az ilyen manőverek életveszélyesek és természetesen szabálytalanok is!

Torlódásban segítsd a mentésben résztvevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!

A leállósávot csak és kizárólag műszaki meghibásodás esetén használd, tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad! Ez szintén szabálytalan és életveszélyes!

• A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni.

Ha baleset helyszíne mellett haladsz, és már nincs szükség segítségnyújtásra, ne „bámészkodj”, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom, akár a szemközti oldalon is, ami újabb balesetveszélyes szituációkat eredményezhet.

• A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül hirtelen a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is váratlanul nagy mértékben csökkenhet. Fontos, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően válassz sebességet. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést és a sebesség csökkentését igényelheti.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva