videkize.hu | 2021.01.23. 17:00
Így lesz szalagos a farsangi fánk - tuti receptet mutatunk
Néhány apró trükktől könnyű és lágy lesz a tészta, és fehér masni díszeleg a csodásan aranybarna, ropogós süteményünk derekán.

A fasangi fánkot sokan szeretik, de nem állnak neki az elkészítésének,. mert úgy gondolják, túl bonyolult, félnek a kurdarctól. Pedig van néhány apró trükk, amivel könnyű és lágy lesza tészta, és fehér masni díszeleg a csodás, aranybarna, ropogós süteményünk derekán.

A kezdő szakácsok nem szívesen fognak kelt tészták készítésébe

Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, „szalonnás” marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne! Az alábbian részletesen bemutatjuk a fánk sütését, azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog – írja a videkize.hu.

Kíváncsi vagy, hogy milyen furcsa farsangi népszokások éltek régen Veszprém megyében? Itt megmutatjuk.

A fotó után nézd meg a tökéletes farsangi fánk receptjét!

Veszprémi pár bohócjelmezben
(Fotó: Karabélyos Péter/Fortepan

Íme a tuti farsangi fánk receptje

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 db tojás
4 evőkanál olvasztott vaj
1 kocka élesztő
2-2,5 dl langyos tej
2 ek cukor
csipet só

Elkészítés:

1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.
2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.
3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük.
4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.
7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.
8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.
9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.
10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe
11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható.

 

Elegáns farsangi bálok a keszthelyi kastélyban és mulatságok a Balaton környéki falvakban? Így űzték el régen a telet!

 

Fotó: Mihály Szilvia

 

Nyitókép: videkize.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva