Fonyód-Tóti jövet menet Bugyiéknál dinnyét vehet – sokan hajtogatják ezt a versikét nyaranta a Balaton déli partján. Megtanulhatták, Bugyi Szabolcs és Bugyi Roland nagypapája, már az ötvenes években ezzel a gyümölccsel foglalkozott itt, a tó mellett.
– A mi családunk Heves megyéből, Csányból a dinnye őshazájából származik – mesélte Bugyi Roland. –Akkoriban még, amikor a nagypapánk elkezdett dinnyével foglalkozni, szakemberekre bízták ezt a munkát. Ő is úgy került a Balaton mellé, mint a legtöbb dinnyés: a helyi szövetkezet, vagy kombinát szerződött vele, adta a tudását, végig felügyelte a termesztést és az értékesítést is, nyár végén pedig megkapta a bevétel 33 százalékát. A nagyapánk Balatonbogláron a kombinátnál dolgozott évtizedeket, egész addig, amíg saját földön kezdett gazdálkodni. Ő volt az első maszek dinnyés ezen a parton. Természetes volt, hogy az édesapánk és mi is folytattuk a hagyományt.
Pedig a dinnyézni kemény munka. Ahhoz, hogy ilyenkor nyáron legyen mit eladni, már februárban dolgozni kell. Bugyiék is akkor kezdik nevelni a palántákat. Idén például 23 ezer darabot oltottak be saját kezűleg. Az oltványok áprilisban kerülnek a fóliába, már nem is foglalkoznak másfajta technológiával. Így előbb érik a gyümölcs, ellenőrizhetőbb a folyamat és rendszerint július 5-10-e környékén kezdik el árulni a saját dinnyét, amire nagyon büszkék.
– Mindenki más praktikára esküszik, ha a tökéletes dinnye kiválasztásáról van szó – mondta Bugyi Szabolcs. – Van azért egy-két dolog, amire valóban érdemes figyelni a vásárlásnál, például, hogy friss legyen a dinnye, az mindig finomabb. Fontos az is, hogy érett legyen, ezt onnan tudjuk, hogy szép, minél sötétebb sárga hasa van. Az is azt jelzi, hogy jó lesz a belseje, ha nagy, egészséges a gyümölcs. Jó, ha hibátlan, fényes a héja, formás az alakja és a hangja is sokat elárul, ahogy arra is megvan a magyarázat, ha szétszakad a belseje. De, nézd meg inkább a videót, minden kiderül!
Idén hét fajta terem Fonyód határában náluk a görög és négy fajta a sárgából. Nagyon hasonlítanak egymásra, de vannak különbségek. Különböző vastagságú a héja, változó a mag mennyisége, a gyümölcshús színe és az íze is.
Itt vannak Roland ismertetője a különböző fajtákról. Katt a videóra!
A dinnye 40-45 nap alatt érik meg, a leszedéstől két három hetet is kibír, ha hűvös, száraz helyen tárolják, de 2-3 nap alatt jobb ha megeszed, mert utána már gyorsan romlik. Érdemes fogyasztani, 90-95 százalékos víztartalma miatt a veseműködést és az emésztést is előnyösen befolyásolja. Nem terheli meg a gyomrot, viszont hamar eltelít, tele van rosttal, így diétázáshoz is kiváló, mivel 100 gramm dinnye alig 30 kalóriát tartalmaz.
Szöveg és fotók, Fábos Erika