Krausz Andrea | 2020.02.19. 13:39
Ilyen sem volt még! Februárban ússzák át a Balatont!
A várható időjárás miatt az eredeti tervektől eltérően nem szombaton, hanem február 23-án, vasárnap rendezik meg az első nyilvános téli Balaton-átúszást. 15 felkészült téli úszó vehet részt a kihívásban, ugyanis a próbatétel nem mindennapi. Ilyen hideg vízben nagyjából 5-10 percig bírja egy átlagember.

– Vasárnap biztonságosabb feltételek között vághatunk neki a megmérettetésnek – mondta Zimányi András főszervező, aki 2019. március 17-én elsőként úszta át az akkor hétfokos Balatont. A lebonyolítás egyik feltétele az volt, hogy a víz hőmérséklete a hét végén elérje az 5 fokot, amiben még teljesíthetőnek tűnik a vállalás.

– Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetője arról tájékoztatott, hogy pénteken vihar érkezik a Balaton térségébe, mely szombatra tovább áll, de továbbra is erős lesz a szél, és kedvezőtlen áramlások is nehezítették volna a szombati úszást. A 15-20 centiméteres hullámok is nagy kihívást jelentettek volna, ezért a nyugodtabb, biztonságosabb vasárnapot választottuk – tájékoztatott Zimányi András, aki hozzátette, hogy a vasárnapi szemerkélő eső viszont már nem lesz olyan zavaró az úszók számára.

Zimányi András, az első téli Balaton-átúszó 2019. március 17-én, Szántódon (Fotó: Krausz Andrea)

Idén várhatóan tizenöten vágnak neki a kihívásnak, profik és amatőrök egyaránt. Ausztriából és Szlovákiából is érkeznek rutinos téli úszók, de a résztvevők mindegyike jólfelkészült, ráadásul szigorú ellenőrzés és hajókíséret mellett úszhatják le a Tihany és Szántód közötti távot. Heten közülük egyénileg teszik meg az 1200 métert, míg a többiek váltócsapatban úsznak.

Vasárnap 9.30-kor egy rövid megnyitót tartanak Szántódon, majd 10 órától indulnak egyenként az egyéni úszók és őket követik a váltók.

Zimányi András és csapata Gyömrőn, a Tófürdő jeges vizében tartották a felkészülést. Hideg zuhannyal, hideg vízi mártózásokkal és úszásokkal készültek. Február 16-án pedig közös gyakorlást tartottak a 4 fokos Velencei-tóban.

A téli Balaton-átúszást a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja, mindenkit egyenként kísérnek a hajóval (Fotó: Krausz Andrea)

A téli Balatont még soha sem úszták át csoportosan, ez lesz az első alkalom. Zimányi András elmondta, rengeteg országban foglalkoznak téli úszással, nálunk viszont nincs hagyománya ennek a sportnak. Most Európa leggyönyörűbb pontjára, Tihany térségére irányulhat a figyelem, felkapja ránk a fejét a téli úszóvilág. Láthatják majd a fantasztikusan szép Balatont, ahol meg lehet tartani egy ilyen különleges rendezvényt.

A felkészülésről itt lehet részleteket olvasni!

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva