Szalai Mariann | 2019.10.26. 14:00
Ittál már iszapkoktélt?
Sokat hallunk arról, hogy környezettudatosabban kellene élnünk, sokkal többet kellene tennünk (vagy nem tennünk) azért, hogy az életünk ne csak nekünk, hanem az ükunokáinkak, sőt, a Földnek is jó legyen, viszont a mindennapokban gyakran fogalmunk sincs, hogy mi mindent tehetnénk.

Nemrég megtartották Veszprémben az első Pecha Kuchát. Ez a különleges prezentációszerűség Tokióból származik, a mottója: 20 másodperc, 20 dia. A diavetítés során a képek automatikusan követik egymást, tehát az előadónak valóban csak 20 másodperce van az adott fotó/felirat magyarázatára. A műfajt fiatal japán iparművészek találták ki a végeláthatatlan és unalmas prezentációk ellen. Rövid fejszámolás után rájövünk, hogy egy projektre 6 perc 40 másodperc jut.

Pontosan ennyi ideje volt a szabadonbalaton csapatának is, hogy megismertesse a közönséggel ökológiai-művészeti projektjét, és elmagyarázza, hogy mire jó az iszapkoktél. Az egyik alkotóval és projektgazdával, Berecz Diával beszélgettem.

Mi volt az alapgondolat, amely életre hívta ezt a projektet?
– Úgy látjuk – és nem csak a Balatonnal, hanem más tájjal, természeti egységgel kapcsolatosan is – hogy az emberek nem pontosan tudják, hogy mi történik vele, és hogy ami történik, az rossz vagy jó. Nem tudják különválasztani, hogy a történésekben mi az egyén és mi a társadalom szerepe. Az ökoszisztémába hol és hogyan illeszkedik be az ember. Olyan tájékoztatási keretet kerestünk és találtunk ebben az ökológiai-művészeti projektben, ahol hatékonyan és közérthetően tudjuk eljuttatni az emberekhez a tudományos információkat.

Kit takar a többesszám, ki az a mi?
– A PAD Alapítvány szabadonbalaton csapatát, Bubla Évát, Bozzai Dánielt, Neogrády-Kiss Barnabást, Zlinszky Andrást, Fülöp Bencét és engem.

A nyáron nagy sikert aratott, és igencsak felkeltette mindenki figyelmét a híres iszapkoktél. Miből készült, tényleg iszapból? Mi volt a célja? Hogy sokkolja a népet?
– Nem sokkolni akartunk, csak felkelteni a figyelmet, és nem volt benne valódi iszap. Az iszapkoktél egy gyümölcs smoothie volt, egy ital a Balaton-tematikus menüsorról, amellyel a nyár folyamán két balatoni strandon találkozhattak a látogatók, több másik ital kíséretében. Az iszapkoktél esetében a szín és a sűrű állagon keresztül szerettük volna megmutatni a Balatonban zajló iszaposodás természeteset folyamatát. Egy ilyen „tematikus koktélozás” során viszont az emberek azonnal nekiállnak kérdezni, és megindul az az információátadás és párbeszéd, amely a valódi célunk. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen több érzékre ható esemény segítségével mélyebben meg tudjuk érteni, mi zajlik a környezetünkben.

Ki lesz a következő célcsoport, akit megszólít a csapat?
– Valószínűleg a horgászok.

– Az ő figyelmüket mire kell felhívni?
– A tó minden használójának nagyjából ugyanaz az üzenetünk. Ha már a Balaton partját nagymértékben beépítettük az elmúlt másfél században, és azt szeretnénk, hogy a tó megőrizze a jó ökológiai állapotát, akkor a még megmaradt természetes élővilágot hagyjuk meg. Ebben fontos szerepet játszik a nádas és élővilága, amely a horgászok számára különösen a halak utánpótlása miatt fontos, hiszen sok halfaj számára az a természetes ívóhely. Ha a megmaradt egybefüggő nádasokat felszabdaljuk stégekkel, akkor ezeket az élőhelyeket tesszük tönkre.

Az embert, mint tényezőt nem lehet kivenni a Balaton élővilágából. Mit lehet tenni, hogy hosszú távon fenntartható legyen az együttműködés víz és ember között?
– Az irányokat kell újragondolni legfőképpen, egy szemléletváltásra van szükség. Nem szabad medencének tekinteni a Balatont, el kell fogadnunk, hogy a változás a természet része. Nem kell kétségbeesni, ha időszakosan alacsonyabb a Balaton vízszintje, nem olyan nagy dolog, ha kicsit többet kell gyalogolnunk a fürdéshez. Vitorlázni is lehet, ahogyan horgászni is. Ne ijedjünk meg, nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni a Balaton, viszont az élővilágának jót tesznek az alacsony vízállású időszakok. Akinek parti telke van, vagy van ráhatása arra, hogy mi lesz a parttal, óvja a nádast és a természetes parti sávot, mert az nagyon fontos a tó életében. Ne feledjük, hogy a Balaton egy ember által szabályozott rendszerként működik, hiszen amikor megépítettük a partján a vasutat, akkor a területének egy jelentős részét elvettük. Ha természetes lenne még mindig, akkor akár 2 méteres vízszintingadozás is előfordulhatna, csak ezt a parti telkek, a vasút és sok egyéb miatt ma már nem engedhetjük meg. De próbáljuk meg a lehető legközelebb tartani a természetes állapothoz.

Nem megy ki a fejemből ez az iszapkoktél… Olyat is fognak készíteni, amiben igazi iszap is lesz?
– Konkrétumokat még nem mondhatok, de az biztos, hogy szeretnénk merészebb keverékeket is készíteni, amelyek már nem csak állagban, hanem ízben is talán közelebb állnak majd az iszapos vízhez.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva