vg.hu | 2021.06.19. 10:00
Jelentős fejlesztések a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre.

A Balaton körüli természetvédelmi, illetve Natura 2000-es területeket, védett lápokat kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 21 pályázattal 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre

– számolt be Puskás Zoltán vezérigazgató.

Ezek egyike, a Kis-Balaton medencéjét és északnyugat-somogyi területeket érintő projekt szerdán zárult. Öt helyszínen – Búzásréti kaszáló, Kápolnapusztai gyep, Szőkedencsi fás legelő, Látrányi Puszta, Ordacsehi berek –, mintegy 800 hektárnyi területen élőhely helyreállítási, illetve élőhely-védelmi munkákat végeztek a Környezet és Energiahatékonysági Programban (KEHOP) elnyert 425 millió forintos támogatásból.

A projekt olyan területek természetvédelmi helyzetét javította, amelyek nagy biodiverzitású, értékes élőhelyek

vagy azzá válhatnak egy-egy olyan térségben, ahol a természeti értékek pusztulásának folyamata az elmúlt időszakban ijesztően felgyorsult.

A rendezvényen beszámoltak egy idén november végén záruló másik, KEHOP-pályázaton 460 millió forintos támogatást elnyert természetvédelmi projektről is, amely Somogy megyében a somogyszentpáli és a pogányvölgyi réteket, Zala megyében a Szévíz-Principális-csatorna mentét és a Zalakomári Madárrezervátumot érinti. Ennek keretében láp- és vizes élőhelyek rekonstrukcióját végezték el a területek vízháztartásának stabilizálásával, zsilip- és egyéb vízszabályzó műtárgyak létesítésével, kotrási munkálatokkal.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe a nemzeti parkoknak.

Beszélt arról, hogy például gyeprekonstrukcióra több helyen azért van szükség, mert a régi termelőszövetkezeti területek a megszűnt legeltetés miatt elgazosodtak, és invazív fajok terjedési területeivé váltak. A projekteket a szakemberek több évnyi előkészítő munkája előzte meg – tette hozzá.

Móring József Attila országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a természeti környezet megóvása és fejlesztése méltatlanul kevés figyelmet kap más beruházásokhoz képest. Kiemelte:

a Balaton szűkebb és tágabb környezetében különösen fontos megőrizni a táj szépségét, védeni a természetet.
Forrás: vg.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva