2020.06.19. 00:01
Jó tanácsok távirányítók használatához
Hirdetés - Ma már mindenkinek van TV készüléke, valakinek hagyományos, valakinek lapos, és van, akinek már okos. Akár ilyen, akár olyan, a legtöbb televíziót távirányítóval kell vezérelni, ami a nem megfelelő használat mellett könnyedén tönkre mehet vagy meghibásodhat.

Jöjjön néhány jó tanács, amiket, ha megfogadunk, a távirányító nem fog egyhamar cserére szorulni. Ezek nagyon egyszerű tanácsok, senki se gondoljon bonyolult dolgokra, mégis hajlamos vagyunk megfeledkezni róluk. De mik is ezek pontosan?

Az első tanács, hogy az elemek mindig jó minőségűek legyenek. A gyengébb minőségű elem hamarabb kifogyhat, ráadásul, ha huzamosabb ideig nem használjuk a távirányítót valami miatt, könnyen bele is folyhat a tartalma. Ez azért baj, mert ezek erősen korrodáló anyagok, és könnyedén szétmarják a távirányító érintkezőit, valamint a nyomtatott áramköri lapot is a többi alkatrésszel együtt.

Emellett mindig új elemet használjunk, és ne egy másik távirányítóból kivett példányt. Mivel egyes távkapcsolók alacsonyabb küszöbfeszültségen indulnak, mások pedig magasabbon, ez megtévesztő lehet.

Mit kerüljünk el egy távirányító használatakor?

Távirányító esetében mindig elemeket használjunk, és sohasem akkumulátort. Egyrészt teljesen felesleges, mivel egy ilyen eszköznek igen alacsony a fogyasztása, és az akkumulátor nem lenne kellő mértékben kihasználva. Másrészt egy akkumulátornak lényegesen magasabb feszültsége csak lecsökkentené a távirányító küszöbszintjét, mivel megnőne a feszültség eltérés.

Forrás: Jan Vašek/Pixabay

Ez semmiképp sem tesz jót az eszköznek, könnyen kárt tehetünk benne, és előfordulhat, hogy elemekkel már nem fog ugyanúgy működni.

Arra is figyeljünk, hogy a távirányítóba ne kerüljön semmilyen ragacsos anyag, mint a kóla, a kávé vagy a szörp. Ezek az anyagok könnyen működésképtelenné tehetik a távirányítót vagy lecsökkenthetik az élettartamát. Elvileg egy távirányító négy évig, vagy tovább is bírhatja, de ha nem kívánt anyagok kerülnek bele, ez az idő akár a felére is redukálódhat.

Nem csak arról van szó, hogy koszos lesz ezektől a távirányító, hanem komoly műszaki gondot is okozhatnak, hiszen a nyomógombok grafitos vezetőrétegét károsíthatják, de akár az áramköri lap rézfóliáját is.

Mire figyeljünk még oda?

A nyomógombokra nem csak a ragacsos anyagokkal kapcsolatban kell odafigyelni. A mindennapos használat során könnyen előfordulhat, hogy az erős nyomkodástól beesnek vagy elmozdulnak a kapcsoló gombjai. Ennek orvoslására nem kell szerelőt hívni, mindössze szét kell szedni a távirányítót és a helyére igazítani a gombokat.

De ha már szétszedtük, érdemes egy alapos tisztításnak is alávetni, mind a gombokat, mind a nyomtatott áramkört. Ez nem bonyolult, bárki könnyedén el tudja végezi.

Nagyon bagatellnek hangzik, de arra is ügyeljünk, hogy a távirányító ne essen le sűrűn. A műanyag alkatrészek nem bírják a mechanikai behatásokat, és könnyedén eltörhetnek. Nem csak a műanyag hátlap tud letörni, de a távirányító két felét összetartó karmocskák is. Ezeket lehetetlen pótolni, így két megoldás marad, a cellux vagy a csere.

Egyik sem bonyolult megoldás, de jobb az ilyesmit elkerülni, hiszen a cellux nem csodaszer, a távirányító nem fog tőle ugyanúgy működni, mint előtte. A csere pedig költséges is lehet.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva