Horváth Virág | 2020.07.03. 08:00
Séfek ajánlanak balatoni éttermeket #1 – Titkok, receptek, Provence: Balatonalmádi ékszerdoboza
A Balaton telis-tele van a legkülönbözőbb vendéglátóhelyekkel, akik gasztronómiai kreativitásukkal, vendégszeretetükkel és egyedi hangulatukkal csábítják a nyaralókat. A most induló Séf ajánlja sorozatunkban a Balaton-parton dolgozó séfek kivételesen nem saját munkájukat mutatják be, hanem egy-egy olyan különleges helyet, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Tornyos Balázst, a Megfőzzük Almádit Egyesület elnökét kérte fel a likeBalaton.hu, hogy elsőként ajánljon, így kerültünk Balatonalmádi rejtett ékszerdobozába, a Kerekes Pincébe.

– Elsősorban azért ajánlom őket, mert a helynek sajátos atmoszférája van, ez a hely a balatonalmádi Provence. A természet közelsége, a csiripelő madarak és a csodás látvány mellett már csak az ételeik finomabbak – mondta el Tornyos Balázs.

Tornyos Balázs Kerekes András vendéglőjét ajánlotta Fotó: Horváth Virág

 

 

Távol a nyüzsgő belvárostól, a tömött Balaton-parttól szűk utcácskák vezetnek a helyig. Talán az eldugott erdőszéli présház, a katonás rendben sorakozó szőlőtőkék, vagy a természettel körbefont romantikus terasz miatt, de az ember mintha Franciaországba csöppent volna. Kevés hely mondhatja el magáról, hogy minden gyümölcsöt, ami a telkükön terem, felhasználják: lekvárok, szörpök, pálinkák és desszertek készülnek saját termésből.

A székely túrófánkot saját készítésű lekvárral ajánlják Fotó: Horváth Virág

 

Kerekes András, tulajdonos elmesélte, nyolc éve színesíti a Kerekes Pince Balatonalmádi gasztronómiai életét, eredetileg fröccsteraszként indultak, mára viszont grill és kemencés ételekkel várják a vendégeket. A mindig megújuló repertoárban a báránycsülöktől a vöröslazacig bármi előfordulhat, állandó ajánlatukban viszont olyan páratlan ételeket ajánlanak, mint a székely túrófánk vagy a Füstös BBQ sertéstarja. Természetesen mindent meg is kóstoltunk.

Takács Loránd séf ételeit meg is kóstoltuk a helyszínen Fotó: Horváth Virág

 

Takács Loránd az idei évtől a Kerekes Pince séfje.

– A kemence 80 foktól 500 fokig képes bármire, nagyon oda kell figyelni, hogy mit és mikor tesz bele az ember. Az sem mindegy, hogy a kemence melyik részére tesszük. Ez nem egy gép, amit csak beállítok, nagy odafigyelést kíván. De amikor egy egész éjszakára betesszük 100 fokra konfitálni a kacsacombot, annál nincs jobb – emelte ki a séf.

Füstös BBQ tarja

Azt az ételt választottuk az étlapról, ami az eladási statisztikában a férfiak legkedveltebb választásának bizonyult, ez pedig a füstölt BBQ tarja.

– A vendégek jobban bíznak a sertéshúsban, hamarabb választják, mint mondjuk egy közepesen átsült marhasteaket. Az emberek biztosra mennek legtöbbször, viszont a napi ajánlatainkra nagyon fogékonyak, így ezeken keresztül hamarabb megkóstolnak különlegesebb hozzávalókból készült ételeket is – tette hozzá Kerekes András.

A mennyei füstös BBQ tarja Foró: Horváth Virág

Az étel Takács Loránd séf 12 órányi munkájának az eredménye. A sertéstarja be van fűszerezve, elő van sütve, a smokerben 2-3 órán keresztül füstölik, aztán a kemencében egy éjszakán át 80 fokon sütik, majd miután lehűlt, rostlapon sütik le frissen. A smokerben eltöltött órák adják azt az egyedi textúrát az ételnek, ami okán a hatalmas, 12 órán keresztül gondozott tarját kollégánk nagyjából 10 perc alatt elfogyasztotta. A zsíros és rágós tarja, ami a menzán az emlékezetekbe égett, végképp eltűnt, és felváltotta Takács Loránd séf vajpuha és omlós ételcsodája.

Ezek után talán nem meglepő, hogy a BBQ szósz receptjét hétpecsétes titokként őrzik, annyit azért elárultak, hogy 24 féle fűszer van benne, aminek az összetevőit csakis Tornyos Balázs ismeri.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva