2019.09.16. 17:57
Két magyar hajó is jól teljesített a Repülőhollandi Eb első napján
Nyáriasan meleg, napsütéses időben, forgolódó délnyugati szélben rendezték a 2019. évi Repülőhollandi Európa-bajnokság első két futamát Balatonföldváron. Mindkét futamot csak sokadszorra, az elsőt végül csak szigorított, fekete zászlós rajttal lehetett elindítani.

Az utolsó pillanatban elforduló szél tréfálhatta meg a rajtvonalhoz idő előtt túl közel merészkedőket, másrészt talán néhányan tesztelték is a rendezőséget, mennyire szigorúak, mennyire tartják kézben a 17 országból érkezett, 67 hajóból álló mezőnyt. Az első futamból összesen négy egységet zártak ki korai rajt miatt.

Többeket kizártak a rajtnál (Fotó: Cserta Gábor/Spartacus VE)

Két futam után a dán Jorgen és Jens Bojsen-Möller unokatestvér-páros vezeti a mezőnyt, egy futamgyőzelemmel és egy második hellyel a tarsolyukban. Várhatóan ők lesznek Majthényi Szabolcs és Domokos András legnagyobb ellenfelei, a dán kormányos olimpiai bajnok és bronzérmes is volt ebben a hajóosztályban. A tizenháromszoros világ-, és ötszörös Európa-bajnok Majthényi – Domokos páros két harmadik helyével pillanatnyilag a második helyen áll, a Ziegler János – Czeizel Balázs kettős pedig egy nyolcadik és egy negyedik hellyel harmadikként várja a holnapi folytatást. Az üldözők közt ott van egy-egy jó futameredménnyel több német hajó is, néhányan közülük jól ismerik a Balatont.

– Mindkét futamban a tizedik hely környékén vettük az első bóját, a jól ismert délnyugati szél váratlanul, nekünk épp rosszkor fordult vagy harminc fokot. A rendezőség időben módosította a pályát, de ezzel együtt kemény munkával kellett magunkat visszaküzdeni az élmezőnybe. Leginkább a hátszelek nyújtottak erre lehetőséget, itt jól tudtunk taktikázni, és a befutó szakaszokban is sikerült megfogni néhány hajót – mondta Majthényi Szabolcs.

Egyelőre a második helyen Majthényiék (Fotó: Cserta Gábor/Spartacus VE)

A héten változatos irányú és erősségű szelekre van kilátás, összesen kilenc futamot terveznek az EB rendezői péntekig.

Majthényi Szabolccsal készített interjúnk itt olvasható!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva