Origo.hu | 2020.04.10. 15:00
Kiderült, meddig marad életben a koronavírus a szájmaszkokon
Akár egy hétig is fertőzőképes maradhat az új koronavírus az orvosi maszkokon.

Akár egy hétig is fertőzőképes maradhat az új koronavírus az orvosi maszkokon – derült ki a The Lancet orvosi folyóiratban megjelent publikációból.

A szakértők azt vizsgálták, hogy az eltérő környezeti körülmények és hőmérsékleti viszonyok milyen módon hatnak a vírusra.
4 Celsius-fokon a kórokozó nagyon stabil, a magas hőmérsékletet (70 Celsius-fok) viszont nem bírja, ilyen körülmények között 5 perc alatt inaktívvá válik.

A kutatók azt is nézték, hogy 22 Celsius-fokos hőmérséklet és 65 százalékos páratartalom mellett a SARS-CoV-2 mennyi ideig fertőzőképes az egyes felületeken. Különböző papíripari termékeken (nyomtatópapíron, papírzsebkendőn… stb.) három óra után már nem mutattak ki fertőzőképes vírusrészecskéket, ellenben fán és ruhán akár két napig is megtelepedhet a vírus.

Kiderült, hogy a SARS-CoV-2 leginkább a sima felületeket kedveli, ezeken a legstabilabb – üvegen, bankjegyeken négy napig, rozsdamentes acélon és műanyagon akár egy hétig is aktív lehet.

Lényeges kérdés, hogy mi a helyzet az orvosi szájmaszkokkal? Ezt is górcső alá vették a tanulmány szerzői.
“Meglepő volt számunkra, hogy a sebészi maszkok külső rétegein a vírus hét napon át fertőzőképes maradt” írták a publikációban.

Jó hír, hogy az engedélyezett fertőtlenítőszerekre nagyon érzékeny a koronavírus, érdemes gyakran, nagyon alaposan áttörölni a rendszeresen használt asztalokat, kilincseket, villanykapcsolókat, és elektronikai berendezéseket.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva