Marton Attila | 2021.07.08. 17:35
Kihirdették a balatoni borverseny eredményét
Öt kategóriában díjazták a Balaton körüli hat borvidék legjobb borait.

A Balatoni Szövetség 18. alkalommal írta ki a Balatoni Borok Versenyét, amelynek idén az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 (EKF 2023) volt az egyik főtámogatója. A borversenyre a Balaton körüli hat borvidékről minden eddiginél több, összesen 360 minta érkezett több mint kilencven termelőtől. A borbírálatot nyolc bizottság és egy társadalmi zsűri végezte el júniusban Balatonfüreden Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a bíráló bizottság elnökének vezetésével, a díjátadót csütörtökön tartották az egyik veszprémi hotelben.

A fehérborok között a Tornai Pincészet 2019-es Aranyhegy juhfark bora, míg a vörösboroknál a Bujdosó Pincészet 2017-es Kokas merlot-ja lett a legjobb. A rozéknál a Kányaváry Borbirtok 2020-as Pirkadat Cabernet Sauvignon bora végzett az élen, a pezsgő és gyöngyözőborok között a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es évjáratú Lellei Furmint Brut nedűje, míg a desszertboroknál a Koczor Pincészet 2015-ös Aenigma bora győzött. Különdíjat vehetett át a Fodorvin Családi Pincészet, a Borbély Családi Pincészet és a Kányaváry Borbirtok képviselője.

A legjobb desszertborért járó elismerést Koczor Kálmán vehette át Lombár Gábortól, a Balatoni Szövetség elnökétől
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra Veszprém a Balaton térséggel közösen indult, és a programot is együtt hajtják végre. Tungli Péter, az EKF gasztronómiai és borászati projektek tartalmi koordinátora leszögezte, a Balatonnál a kultúra magába foglalja a borkultúrát, ahogy a térségben élők mindennapjainak része a szőlőtermesztés és a borkészítés. Mészáros Gabriella borakadémikus elmondta, bár a stílusok és a divatok időről időre változnak, a terroir – a termőhely és sajátosságai – azonban állandó. Hozzátette, a Balaton hat borvidékének adottságairól a jövőben sem mondhatnak le a termelők.

Mészáros Gabriella, a bírálóbizottság elnöke értékelte a versenyt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Veszprém város 2021-es bora a badacsonyi Pátzay borbirtok 2018-as Prémium chardonnay-ja lett, míg az EKF idei fehérborának a Tornai Pincészet 2019-es Aranyhegy juhfark bora, vörösborának a Rubin Borászat 2017-es Periféria merlot-ja, pezsgőjének a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Lellei Furmint Brut pezsgőjét választották.

A díjátadón közreműködött Chován Gábor (ütőhangszerek) és Józsa Tamás (billentyű) duója.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva