Keszey Ágnes | 2020.09.01. 06:00
Kipróbálnád, hogy milyen a chilis madártej és a habcsók?
Madártej, habcsók, édes kísértés, tiramisu - bármennyire is azt képzelhetnénk, mégsem egy cukrászda desszertjeit mutatjuk be, hanem egy Balatonhoz közeli termelő chilis különlegességeit.

Igen, valóban az erős paprika kerül az üvegekbe szószként vagy lekvárokba az említett nevekkel – sok más fajta mellett, sőt több fajta savanyúság is készül. Alsópáhokon található a Csabichili & Fűszerkert, hiszen a termelő nem csak csípős paprikákat termeszt, hanem rengeteg féle fűszernövényt is. A fóliasátrakba úgy kerültek a növények, ahogy majd az üvegekbe: hiszen azok, melyek egy- egy lekvár vagy szósz alkotórészei lesznek, együtt is nevelkednek.

Chili, fűszerkert és ízek kavalkádja Alsópáhokon Fotó: Keszey Ágnes

 

A hatalmas területen sok más mellett terem rozmaring, kakukkfű, menta, citromfű, kólafűszer – melynek illata megtévesztésig hasonlít az italéra, jiaogulan. azaz ötlevelű gingseng, édesburgonya, egérdinnye, khakiszilva, indián banán, perui földicseresznye, télálló citrom, stevia, földimogyoró, fekete paradicsom -melynek egyébként csak a héja ilyen, s természetesen rengeteg fajta chili – mind olyan növények, melyek ízként visszaköszönnek.

Csordás Csaba – Fotó: Keszey Ágnes

Csordás Csaba masszőrként dolgozik, de már régóta szenvedélyesen gyűjti a növényeket.

— Legyen az fűszer-vagy gyógynövény, vagy bármi, aminek különleges színe, formája, íze vagy hatása van, abból kell, hogy legyen a kertben. Kezdtük a fűszernövényekkel, aztán egyszer csak jöttek a chilik, mert sok fajtája van, rengeteg színben, formában színben létezik – idézte fel a kezdeteket Csordás Csaba, aki családjával együtt gondozza, neveli a növényeket, készíti a chilis termékeket.

— Több száz fajta van chili létezik a világon és azoknak is sok nemesített változata. Mi több mint 35 félét ültettünk idén. Van, amelyikből egy-két tő van csak, hogy megmaradjon az a fajta, mert szép, s vannak olyanok, melyekből sokat használunk.

A paprikafajták csípősségét a bennük található kapszaicin nevű anyag okozza. Az erősséget az úgynevezett Scoville-skálán mérik. Voltaképpen szubjektivitáson alapul, mégis nemzetközi szinten elfogadott mérőegység. Az egységek a kapszaicin mennyiségét jelölik. A világon a legerősebb a Pepper X, közel 3,2 millió Scoville-értékkel, ezt követi a Carolina Reaper, 1,5-2,2 millió közti értékkel.

Az alsópáhoki kertben szinte minden erősség megtalálható. A világ egyik legerősebb fajtája, a 2-2,2 millió értékű fajta is megterem. Csordás Csaba elmondása szerint a magyar csípős paprikák néhány ezres értékűek. A nála termő legerősebb fajtára az a jellemző, hogy egy fogpiszkáló hegyén lévő csöppnyi éppen elég egy egész leves erőssé tételéhez. De bármennyire is azt hihetnénk, nem a csípősség, az erősség a leglényegesebb. Még azoknak is lehet finomságokra lelni, akik nem kedvelik a csípős ízeket.

Csordás Csaba Fotó – Keszey Ágnes

 

— Szeretjük keverni az ízeket. Rájöttünk, hogy nagyon jól passzol a csípős és az édes íz. Próbálunk variálni nem csak a chilivel, hanem a gyümölcsösszetétellel és fűszerezéssel is. A lekvároknak nálunk funkciója is van. Úgy szoktam mondani, hogy a “csajos lekvárokat”, melyek enyhébbek süteményekbe, édességekhez, fánkhoz vagy palacsintába ajánljuk. Van desszertlekvárunk, amiben a tiramisu sütit próbáltuk visszahozni. Erről azt szoktam mondani, hogy joghurt helyett, hidegen el lehet kanalazgatni. Ez is chilis.

Az erősebbek lekvárokat, húsokhoz készítjük, a fűszerezése is ezekhez illik. Van gyógylekvárunk is – említett néhányat készítőjük. S ezeken kívül is rengeteg félét kínál. A kertben, ahol beszélgettünk, az asztalon sorjázott a számtalan féle íz: sok más mellett szedres chiliszósz, lilakáposzta szósz vörösborral, bbq-szósz, bazsalikomos málna, szilva, őszibarack, belga csokis, enyhén karamellizált cseresznye, málna , batáta, mákos sütőtök, sárgarépa lekvár – mind chilivel. Adódott is rögtön a kérdés: van olyan zöldség vagy gyümölcs, amihez nem illik ez az erős paprika?

– Szerintem nincs – válaszolja azonnal Csaba és nevet. De aztán kiderült, hogy vannak ízek, melyek kísérletezést igényelnek, de nem adja fel, próbálkozik az ideális állag és íz összeállításával. Például a khaikiszilva még nem adja könnyen magát a chillivel való párosításra, bár a készítő szerint a gond ott lehet, hogy banánt is tettek a “kísérleti stádiumban” lévő lekvárba, s ha ezt elhagyják, jó íz születhet.

– Kik fogyasztják leginkább leginkább ezeket a lekvárokat? Hölgyek vagy urak veszik inkább?

– Van, ami bárki számára fogyasztható, de személyfüggő. Az az érdekes, hogy először mindig a legerősebbet keresik, a legcsípősebb fogy el leghamarabb. Aztán a különlegességek keresik. Változó, hogy a nők a férfiak veszik inkább. Sok hölgy magának veszi, és a kóstoláskor sokszor meglepődök, hogy milyen jól bírják a csípős ízeket.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva