2019.09.18. 12:00
Kőfeszt: minőségi programok kulturált környezetben
Új színfolt volt a Balaton-felvidéki nyári programok színes palettáján az első alkalommal megrendezett Kőfeszt, a Kővágóörsi Művészeti Napok, amelyet sokan örömmel, egyesek pedig kétkedve fogadtak. A négynapos esemény mérlege azonban nem hagy kétségeket. Minderről a főszervező, Csúri Ákos újságíró, író nyilatkozott.

Bár a nyári időszakban egymást érik a fesztiválok, ez sem tántorította el Csúri Ákost a tervétől.

– Az ötletet az adta, hogy a mi generációnk – amely ifjabb korában sokat bulizott, de mára lenyugodott – egy fesztiválon már az értékeket keresi. Minőségi programokra vágyik kulturált környezetben. Azt szerettem volna, hogy az igényes kultúra megvalósítása itt, ebben a térségben kapjon új erőre. A Szomjas György–Somogyi Győző-féle generáció elvitathatatlan érdeme, hogy megmentette az épületeket és hozott egy művészi, értékorientált, disputára építő hangulatot.

– Kétségtelen: bátorság kellett ahhoz, hogy ebbe belevágjak, de hittem abban, hogy sikeres lehet. Sok fesztivál mostanra túlnőtte magát, elüzletiesedett. A Kőfeszten nem volt belépőjegy, sőt, még a vendéglátósokkal is maximáltuk az árakat, hogy ne legyen „lenyúlásérzésük” az idelátogatónak. A falu is partner volt ebben. A kisgyermekektől az idősekig minden korosztálynak kínáltunk programot. Olyat, amelyen nem zavarja senki a résztvevőket, és ők sem zavarnak senkit, mégis közösségi élményt jelent.

Minden esten telt házasok voltak a koncertek, a kerekasztal-beszélgetések, de még a kiállítások megnyitói is. Pótszékes volt az Arany János balladáiból készült színházi est. A gyerekprogramon nyitástól zárásig nyüzsgés volt a nyár egyik legmelegebb napján – sorolta Csúri Ákos. Leszögezte, hogy szeretné, ha a Káli-medence önmagában lenne érték, egy erő, amely vonzza a vendégeket.

– Reménykedem abban – és ha igény van rá, szívesen segítjük –, hogy sikeres lesz a Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projekt, mert megérdemli a város és a régió. Akkor pedig egyfajta Balaton-felvidéki lábként miért ne csatlakozhatna hozzá a Kőfeszt? – teszi fel a kérdést a szervező, aki idén a nulláról kezdve akart bizonyítani, hogy aztán a beszédes tettekkel léphessen feljebb.

Ugyanakkor – és ez a fesztiválozók kérése is volt – a jövőben is megőrizve, szem előtt tartva a családias, beszélgetős hangulatot, emberléptékű méreteket. Idén a nulladik nap Cseh Tamásról szólt. Jövőre június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján tartják. Maga a Kőfeszt 2020. augusztus 6–8-ig tart, akár a Káli-medence többi településének bevonásával.

– Jövőre szeretnék vásári komédiát, utcaszínházat is, komolyzenét szintén, és azt, hogy legyen a fesztiválnak egy házigazda zenekara. Pezsegjenek, muzsikáljanak napközben akár a pálkövei strandon vagy valamelyik szomszédos faluban. Kosárfonás-tanítás, mesetábor szerepel még a tervezett programok között, hiszen idén bebizonyosodott, hogy a gyerekeket egész napra le lehet kötni.

A cél azonban továbbra is az, hogy a fellépők minőségi programokkal várják az érdeklődőket. Az adott napon a közönség hiánytalanul megkapja azt az élményt, amiért jött. Belépőjegy ezután sem lesz, a megvalósítást az alapítvány pályázati támogatásai biztosítják, sőt az idei fesztivál után már új támogatók is jelentkeztek. Egy szóval: szeretném visszatenni a kulturális térképre Kővágóörsöt – mondja Csúri Ákos.

Véleménye szerint nem helyes az összehasonlítás, miszerint a Káli-medence a magyar Toszkána. Úgy véli, ez a vidék önmagában is megállja a helyét. Lehet építeni rá úgy, hogy aztán majd a Káli-medencéhez hasonlítsanak mást.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva