2019.10.18. 17:00
Költözzünk a Balatonhoz!
Berobbant a balatoni újlakás-piac, egyelőre csak az árak és a kereslet nő, a lakóparkként épülő üdülőházaktól azonban nem nyertek új lakókat a települések.

Két éve robbant be, és mára két részre szakadt a balatoni újlakás-piac – írta a vg.hu – a déli parton öt és félszeresére nőtt a kínálat és 17 százalékos a drágulás, az északi parton viszont csupán 50 százalékos a kínálatbővülés, ellenben 73 százalékos az áremelkedés. Mint az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára összeállított elemzésből kitűnik, van mire alapozniuk a fejlesztőknek, a Balaton környékén két év alatt megduplázódott a kereslet, és idén az első nyolc hónapban 85 százalékkal nőtt tovább.

Az idei év már egyértelműen az újlakás-piacról szól a Balaton partján, hiszen nemcsak a drágulás, hanem a kínálat robbanásszerű bővülése is egyre több vásárló fantáziáját mozgatja meg – összegzett Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Az északi és a déli part jelentősen eltérő számait a kínálatbővüléssel fordítottan arányos árváltozás magyarázza.

 

A bővülő kínálat kifogja a szelet a drágulás vitorlájából, a déli parton ugyanis az átlagos négyzetméterárak magasabb szintről, 707 ezer forintról indultak, és most értek el 830 ezer forintig, míg a tó északi felén két év alatt 581 ezer forintról több mint 1 millió forintra emelkedtek.

A déli part legdrágább települése Szántód, ahol az új lakások átlagos négyzetméterára meghaladja az 1,4 millió forintot, az északi parton pedig Balatonfüred, ahol az 1,1 millió forintot. Az árazásban nagy különbségek figyelhetők meg a panoráma alapján, az utcai kilátáshoz képest akár 60 százalékkal is többet kérhetnek az építtetők, de a kertre nyíló kilátáshoz képest is 17 százalékkal többet ér a balatoni panoráma.

Egyelőre nem eredményezte a Balaton-parti települések benépesülését főszezonon kívül az ingatlanpiac felpörgése, noha a helyi önkormányzatok szeretnék ott tartani vagy oda vonzani a fiatalokat. Nehéz ez, mert a régió nem versenyképes Budapesttel vagy más dunántúli nagyvárossal szemben, az egy évszakos turizmus nem lehet jövőkép – összegezte tapasztalatait megkeresésünkre Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere.

Mint mondta, a lakosság jelentős részét a nyugdíjasok teszik ki, és összességében nem nő a régió lakossága, az állandóan ott élők száma. Hiába épül egyre több lakópark, azok valójában üdülőházakként fognak működni, az év nagy részében üresen állnak a legjobb fekvésű ingatlanokon – tette hozzá. A Balaton déli partja szinte már teljesen beépült, de minden település maga alkotja meg a helyi rendezési tervét, minden önkormányzat maga dönti el, milyen úton jár, sok település nem tud ellenállni a befektetői igényeknek, és a rövid távon hasznot hozó bevételeket szem előtt tartva támogatja a fejlesztési igényeket – fogalmazott a Balatoni Szövetség elnöke.

Az Ingatlan.com kimutatása szerint a húsz legkeresettebb közül kilenc balatoni település, a lista élén Fonyód, Badacsonytomaj és Balatonkenese áll, a negyedik helyen Balatonfenyves, nem sokkal elszakadva az élbolytól jön Balatonszárszó, Balatonvilágos, Balatonederics, Balatonfőkajár és Balatonberény.

Nyitókép: pixabay
Fotók: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva