veol.hu/Molnár Sándor | 2020.07.03. 17:00
Komoly büntetés jár a szabálytalanul horgászóknak Tihanyban
Július elsejétől szigorúan büntetik majd a járdákon vagy tilosban horgászókat, továbbá a szemetelő vagy tilosban parkoló pecásokat a Balaton-parti településen.

A hobbijukat szabályosan űző horgászok tisztában vannak a problémákkal, de felháborodtak azon, hogy a szabálytalankodók miatt hozott rendelet lényegesen csökkenti azt a területet, ahol horgászhatnak. A polgármester szerint viszont lépniük kellett, és az elfogadott rendeletmódosításra azért volt szükség, hogy ki lehessen kényszeríteni a szabályok betartását azoknál is, akiknél az önkéntes jogkövetés, illetve a társadalmi együttélés szabályainak betartása gondot okoz.

A szigorítás kapcsán Tósoki Imre polgármester a Veolnak elmondta, hogy nem megtiltani és nem ellehetetleníteni akarják a horgászatot a félszigeten, hanem normális, rendezett, a településképhez is igazodó helyzetet kívánnak teremteni. Véleménye szerint ez az önkormányzatnak a saját közterületein nemcsak joga, hanem kötelezettsége is.

A szabályosan horgászók nem értenek egyet a szigorítással (Fotó: Pesthy Márton/Napló)

— Az itt élő lakosság, az üdülőtulajdonosok és a turisták részéről évről évre egyre több bejelentés érkezett, miszerint a horgászok gyakran nem voltak tekintettel a közúti közlekedési szabályokra, de a gyalogosan közlekedni szándékozókra sem, például a megállást tiltó tábla ellenére felálltak a padkára, járdára. A horgászok a rondellák területén a településképbe nem illeszthető sátrakat, árnyékoló szerkezeteket építettek fel, a horgászbotokat a járdán állították fel, akadályozva a gyalogos közlekedést és balesetveszélyes helyzetet teremtve.

— A járványhelyzet ideje alatt a horgászok valósággal megszállták a partszakaszt. A gyalogos közlekedésre szolgáló területsáv a horgászkellékekkel végig rakodva teljesen ellehetetlenítette a közterület funkció szerinti használatát. Emellett probléma a nagy mennyiségű nem összeszedett szemét kérdése is — hangsúlyozta Tósoki Imre, aki szerint a legtöbb balatoni településen már évekkel ezelőtt hoztak emiatt korlátozó intézkedéseket, és a tihanyi önkormányzatnak is lépnie kellett.

A szabályozással csökken az a terület, ahol pecázni lehet (Fotó: Pesthy Márton/Napló)

A polgármester megjegyezte, a járványhelyzet miatt írásban egyeztettek a rendeletről a helyi horgászszervezetekkel. Tósoki Imre szerint egyébként a támfalak alatti hullámtörő kőszóráson nagyon sok horgászatra alkalmas hely található, amelyet a horgászok eddig nem igazán használtak ki.

Urbancsok Zsolt, a Tihanyi Horgász Egyesület elnöke nehezményezi, hogy nem történt személyes egyeztetés az előterjesztésről, és a helyi újságból értesültek a parti horgászhelyek kijelöléséről, pedig szeretnének közreműködni egy mindenki számára elfogadható megoldás kidolgozásában.

— Szomorúan konstatáltam, hogy a járdarészen nem lehet majd horgászni, csak a rondellákon. Ez körülbelül a horgászhelyek 70 százalékát veszi el a horgászoktól, hiszen a part mentén végig járda van — mondta Urbancsok Zsolt, aki tisztában van a problémákkal, amelyek nem új keletűek. Hozzátette, hogy az egyesület 2013-ban és 2017-ben is adott be javaslatokat ez ügyben. Szerintük segítené a helyzet normalizálását az árokpart lefedése, parkolók létesítése, a parti kövezés lebetonozása szakaszosan.

A horgászok szerint a Tihanyba érkező kirándulók is felelősek a sok szemétért (Fotó: Pesthy Márton/Napló)

Felháborodva kereste meg a Veol szerkesztőségét a balatonfüredi Balogh Béla. A nyolcvan­éves olvasó ötven éve jár horgászni Tihanyba, és most úgy érzi, jelentősen korlátozták a lehetőségeit azzal, hogy csak a rondellákon lehet horgászni. Véleménye szerint a szabálytalankodókat természetesen meg kell büntetni, de nem szabadna kollektíven az összes horgászt sújtani ezzel a rendelettel. Szerinte nagy a felháborodás a horgászok körében, akik körülbelül 350 ezren vannak a Balaton-parton, de egyre kisebb területre szorulnak a parti beépítések és az egyéb korlátozások miatt.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva