Keszey Ágnes | 2021.12.05. 16:00
Kövesd a kört és vizet lelsz, ha omegát látsz, barlangba jutsz
Új jelzésekkel is találkozhatnak az erdőket, mezőket, vidéket járó vándorok, ugyanis megújult a turistatájékoztató jelképek szabványa.

A közelmútlban jelent meg a magyarországi gyalogos turistautak jelzéseiről és azok alkalmazásáról készült szabvány megújult változata, melyet a Magyar Természetjáró Szövetség a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködve, hosszú hónapok alatt, közösen készített el. Ezzel érvényességét vesztette az 1988 óta hatályos szabályzat.

Megújult a turistajelzések szabványa
Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség honlapja

Logika jellemzi a jelzések rendszerét

Mindezek pedig még régebbi alapokon nyugszanak.
Hazánkban ugyanis 1929-ben vezették be az egységes turistajelzéseket, többek között Strömpl Gábor geológus, térképész és barlangász kezdeményezésére.
A szabályozás rendszerszemléletben, hálózatként kezeli a turistautakat. Azaz nem az utak nehézségi fokát mutatják a szimbólumok, hanem a turisták számára fontos útvonalakat és azok kapcsolódásait jelzik.

A jelzés alapja 10×12 centiméteres fehér téglalap, ebbe kerül be a színes szimbólum. A szabvány szerint a gyalogos turistautak jelzéseire négy szín használható.

  • A kék sáv az országos jelentőségű útvonalakat jelzi, sok esetben több tájegységen is végigvezetnek . Ez a szakasz képletesen olyan, mint az autópálya.
  • A piros sáv jelzés mutatja a legalább egy tájegységen áthaladó utat. Az autós példánál maradva ez olyan, mint egy főútvonal.
  • A sárga és a zöld sávok a helyi fontosságú főbb utakat mutatják.

Keresztek jelzik turistautak kapcsolódásait, tehát az átkötéseket, ugyancsak színek szerint mutatva az utak jelentőségét. Ez eddig is így volt, s most így maradt, de a megújítás során pontosítottak fogalmakat, újabb szakkifejezéseket emeltek be a rendszerbe.

– Pontosítottuk például, hogy mi is az a turistaút és turistajelzés. Lényeges, hogy gyalogos utakról és jelzésekről van szó. Tehát a szabvány nem tárgyalja a tematikus, valamint a kerékpáros és egyéb, sportcélú jelzéseket. Az eddig érvényben lévő szabvány bevezetése óta eltelt több mint harminc év, s azóta sok minden megváltozott. Számos olyan dolog alakult ki, jelent meg a természetben, a turistautak mentén, melyek újabb lehetőségeket jelentenek. Az új szabvánnyal a már hiányossá és sok esetben pontatlanná vált műszaki leírásokat korszerűsítettük – mondta el Stramszky Judit, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója.

A turistautakat járva ugyancsak színes szimbólumok jelzik azt, hogy az egyes leágazásokat végigjárva milyen célhoz, látnivalóhoz érkezünk.

Az Országos Kék Túra útvonalán halad át Badacsonytördemic közelében a Bujdosók lépcsője, mely Czinka Panna pihenőjénél ér véget – itt is turistajelzés segíti az arra járókat
Fotó: Keszey Ágnes

Jelzés-kisokos: mutatjuk, mit láthatsz és mit jelent

Ha háromszöget látsz, hegyet mászhatsz, vagy kilátón csodálhatod meg a táj szépségeit. A négyzet települést, szálláshelyet, vagy közlekedési lehetőséghez vezet a közelben. Ha a kört követed, forráshoz, kúthoz, vagy vízvételi lehetőséghez jutsz. Az omega jelzés barlangot, az L romot, műemléket vagy földvárat jelez előre.
Az új szabványba új jelzések is bekerültek. Ám ezzel a kort követték, hiszen sok jelzés már feltűnt a turistautak mentén, csak éppen nem minősült hivatalos szimbólumnak.

– Az elmúlt 30 évben például nem volt bevezetve a kápolna, az emlékmű vagy a bélyegzőjelzés. Most ezeket beemeltük a dokumentumba, hiszen használatban lévő turistajelzések. Ami még új, az a turistaút végét mutató pont. Használatban volt több fajta nyílforma, melyek az irányokat mutatják. Ezeket pontosítottuk, hogy hány félét és mire lehet használni.

Fotó: Keszey Ágnes

Szükség volt még a körtúra jelzés pontosabb meghatározására is, amelynek egy elfordított “C” betűre hasonlít.. Ez a jelzésváltás nélkül ugyanoda visszaérkező 2-10 kilométeres könnyebb turistautak szimbóluma.

– Fontos küldetésünk megismertetni a turistajelzéseket a túrázókkal, hiszen ezek nagyon nagy segítséget jelentenek a tájékozódásban- akár térkép nélkül is – emelte ki Stramszky Judit.

Megújult a turistajelzések szabványa
Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség honlapja

A Balaton körül sok a változás

A turistajelzések megújítása, karbantartása t folyamatos. A Magyar Természetjáró Szövetség évente közel 2000 kilométernyi utat újít fel. A munka során korrigálják az útvonalak esetleges módosításait is mind kint, a természetben , mind a térképéken.

– A Balaton környékén a turistautak sokkal sűrűbbek az északi oldalon, s elhúzódnak egészen a Bakonyig. A Balaton-felvidéken és a környéken sok a változás a turistautakon, számos útvonal módosult, változott. Vagy azért, mert el kell terelni egy helyről: például létrejön egy új, vagy megszűnik egy korábbi útvonal. Ez több okból történhet így. Például változik a közlekedési infrastruktúra terheltsége, ezért egyes közúton haladó turistaút veszélyessé válik, ezekről le kell venni a turistajelzéseket és alternatívát kell találni a pótlásukra. Sok esetben kapunk változtatási igényt területtulajdonosoktól: például valaki megvesz, vagy bővít egy szőlőültetvényt, változik egy-egy terület tulajdoni viszonya, s míg például egy előző tulajdonos tűrte a turisták áthaladását, az új már nem szeretne a saját területén másokat látni, áthaladni. Ilyen esetekben mindig változtatni kell a turistautakon. A Balaton térségében az ilyen helyzetek gyakoriak- részletezte Stramszky Judit.

A Balaton térségében is áthatad a szakrális túraútvonal, a Mária út, ennek jelzése egyedi
Fotó: Keszey Ágnes

Természetesen a szabványban lévő jelzéseken kívül is sok más jelet láthatunk vándorlás közben: például az egyes tanösvények, zarándokutak jelzései más színűek és formájúak lehetnek.

Az országban sok helyen vannak olyan helyi vagy régiós szervezetek által kijelölt turistautak, melyeknél egyedi jelzésekkel mutatják az utat
Fotó: Keszey Ágnes

A Balaton környéki erdők egy részét a Bakonyerdő Zrt. kezeli, gondozza, felügyeli.
A turistajelzések megújításával kapcsolatos érdeklődésünkre az erdészet azt közölte, hogy az általuk kezelt erdőterületek a Bakony és a Balaton-felvidék ölelésében összesen több száz kilométer hosszú turistautakat rejtenek. E területeken is folyamatos az utak felülvizsgálata, s ha szükséges, a jelzések felújítása, újak festése.

Ebebn a munkában a Bakonyerdő Zrt. számára is nagy segítség az a jelzésfestő pályázat, melyet a évről évre kiír a Magyar Természetjáró Szövetség. E programban civil szervezetek és néhány éve már vállalkozások is igényelhetnek támogatást. Az erdőbéli és más területeken végzett munkát a minősített vagy képzett útjelző-vezetők (jelzésfestő vezető szakemberek) biztosítják.

A gyenesdiási Nagymezőről is több túraútvonal indul, a térségben folyamatosan újítják meg a jelzéseket
Fotó: Keszey Ágnes

– Az elmúlt időszakban a Bakonyerdő Zrt. területén több tíz kilométer turistaútvonal jelzése újult meg. Például a Balatontól kicsit távolabb: a Vinye és Fenyőfő környéki sárga, piros és zöld sáv jelzés, a Kőris-hegy és Odvaskő környéké található útvonalak festései frissültek, de más területeken is látható a túrázást segítő jelzések megújulása – informálta a likeBalatont a Bakonyerdő Zrt.

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva