Dezslik Magdolna | 2018.08.25. 10:00
Krémes fagylaltok tej és tojás nélkül
Azt már régóta tudjuk, hogy a fagyos desszertek, így a jégkrémek, fagylaltok is migrént okozhatnak, ezért az orvosok azt javasolják, ne harapjuk a fagyi gombócokat. De az allergiásoknak is célszerű figyelmesen választani a cukrászdák kínálatából, hiszen nekik általában a vizes alapú fagylaltokat ajánlják. Pedig a sorbet mellett akkor is élvezhetjük a fagylaltokat, ha a tejet, tojást száműztük a család étkezéseiből. Sőt, a megszokott ízek mellett érdemes kipróbálni az édes különlegességeket is!

Édes-krémes banán fagyi

Hozzávalók: 2 nagyon érett banán, 80 ml növényi alapú tej, negyed teáskanál vanília-kivonat, negyed teáskanál fahéj vagy kakaópor
Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk össze, majd harminc percre tegyük a fagyigépbe. Akinek nincs fagylaltkészítő gépe, a keveréket tegye a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig.
Aki nem tudja kivárni, az a meghámozott, érett banánokat – félcentis darabokra vágva – előre lefagyaszthatja, és a fagyos gyümölcsöt turmixolja a növényi tejjel és a fűszerekkel. Így azonnal fogyasztható.

Tofu fagyi

Hozzávalók: 30-35 dkg kemény tofu, 2,5 dl szójatej, 3 evőkanál juharszirup
Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk össze, majd harminc percre tegyük a fagyigépbe. Akinek nincs fagylaltkészítő gépe, a keveréket tegye a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig.
Gazdagíthatjuk negyed kiló eperrel vagy más bogyós gyümölccsel (ha fagyasztott a gyümölcs, akkor a turmixolás után már kész is a fagyi), esetleg banánnal és fahéjjal.

 

Kókuszos-krémes fagylalt

Hozzávalók: 3 érett, fagyasztott banán, 2 evőkanál kókuszvaj, 3 evőkanál juharszirup vagy más édesítőszer, 2 evőkanál víz, 1/4 teáskanál só, krémhez: 1 evőkanál nyers csokoládépor, 1 teáskanál kókuszvaj, 2 evőkanál apróra vágott mogyoró, 4 evőkanál juharszirup, 1/4 teáskanál
Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk össze, majd tegyük félre. A krém hozzávalóit keverjük össze, majd széles mozdulatokkal adjuk hozzá a fagylalt alaphoz. A kókuszvaj helyett mogyoróvajjal is készülhet, ez esetben 4 evőkanállal tegyünk a fagyialaphoz.

 

Zöld avokádó fagylalt

Hozzávalók: 2 érett, fagyasztott banán,1 csésze kelkáposzta vagy spenótlevél, 3 csésze apróra vágott, kimagozott fagyasztott óriásdatolya, 1/2 avokádó, 1 evőkanál mandula vagy kókusztej, 3 evőkanál agave szirup vagy más édesítő, fél teáskanál vanília esszencia
Elkészítés: A kelkáposztát (vagy spenótleveleket), fagyasztott banánokat, avokádót és a fagyasztott datolyát turmixoljuk összeegy kevés növényi tejjel, az agavé sziruppal és a vanília esszenciával, majd harminc percre tegyük a fagyigépbe. Akinek nincs fagylaltkészítő gépe, a keveréket tegye a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig.
Nem kell pánikba esni, ha nem eszik a zöldségeket vacsora közben, majd megeszi desszertként!

Málnás levendula jégkrém

Hozzávalók: 7,5 dl kókusztej, 1 csésze málna, 6 óriásdatolya kimagozva vagy édesítőszer, 2 teáskanál étkezési levendula, 1 teáskanál vanília esszencia
Elkészítés: Az összetevőket turmixoljuk simára, majd öntsük át a fagyigépbe, vagy 1,5-2 órára tegyük a fagyasztóba. (30 percenként keverjük át a habverővel.)

Ínyenc fagylaltkehely

Hozzávalók:2 marék friss vagy fagyasztott fekete áfonya és málna, adagonként 2 evőkanál darabokra tört pekándió, adagonként 4 evőkanál nyers agave nektár
Étcsokoládé fagylalthoz: 25 dkg kesudió, 7 dkg kakaópor, 2,5 dl víz, 1 evőkanál kókuszvaj, 14 dkg nyers agavenektár ,10 csepp vanília illóolaj
Barack és banán fagylalthoz: 2 teáskanál mandula, 4 evőkanál víz, 4 apróra vágott és lefagyasztott banán, fél hámozott avokádó, 6 szem aszalt sárgabarack
Kesudió krémhez: 2 evőkanál kókuszvaj, 7,5 dkgkesudió, 3 evőkanál pálmacukor vagy xilit, 3 csepp vanília illóolaj, 5 evőkanál víz, csipetnyi só
Elkészítés:
Első nap. Elkészítjük az étcsokoládé fagylaltot. A kesudiót lisztté őrüljük. Hozzáadjuk az étcsoki fagylalt többi hozzávalóját is, turmixgépben simára keverjük az egészet, majd egy napra a fagyasztóba tesszük a masszát.
Második nap. A barackos banánfagyi hozzávalóit összeturmixoljuk. Egy tálba kanalazzuk (nem fedjük le), és a fagyasztóba tesszük amíg kesudió krémet elkészítjük. A krémhez a kesudiót lisztté őröljük, a kókuszvajat gőz fölött felolvasztjuk, majd belekeverjük a kesudiót és a többi hozzávalót is.
Sima, krémes textúrát kapunk.
Négy nagy fagylaltkehelybe teszünk mindenből egy-egy réteget, megszórjuk a gyümölcsökkel és a pekándió darabokkal.

Házi jégkrém pillanatok alatt
Lénárt Gitta az élő ételek szakértője – amikor nem teszik ki magas hőmérsékletnek az ételt, nem sütik-főzik, így megmaradnak az élő enzimek, vitaminok. Gitta így készíti a fagylaltot is családja számára.

– Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsből lehet vizes fagyit készíteni. Összeturmixolod, kicsit megízesíted, megédesíted, beletöltöd formákba, megfagyasztod, és már kész is. Ha nincs formád, akkor egy kisebb pohárkát használj, és állíts bele egy fapálcikát, az lesz majd a jégkrém nyele. Az így készített eper vagy málna fagyi igazi finomság. Ha ennél krémesebb fagylaltra vágysz, akkor a gyümölcs mellett valamilyen olajos magot is kell használnod, ami biztosítja a növényi zsírt, a krémes hatást. Erre a legalkalmasabb a dió, kesudió, esetleg nyers, hántolt kendermag.

Édes-sós a színésznő kedvence
Sarah Jessica Parker kedvence a sós karamell fagylalt, főleg, ha a nővére által készítettbrownie mellé kapja.
Hozzávalók:7 dl zsíros kókusztej, 3 doboz kókuszkrém (bioboltokban kapható), fél teáskanál tengeri só, 15 dkg kókuszcukor, 1 teáskanál vanília esszencia
Elkészítés: A kókuszkrémet legalább 3 órán keresztül tartsuk a hűtőszekrényben, majd keverjük simára a többi hozzávalóval a turmixgépben. A masszát öntsük át a fagyigépbe, vagy 1,5-2 órára tegyük a fagyasztóba. (30 percenként keverjük át a habverővel.)
A kókuszcukor kókuszpálma cukor néven is kapható, de ne keverjük össze a pálmacukorral.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva