veol.hu/Kovács Erika | 2021.05.29. 12:00
Kulináris élvezetek célpontja – Kóstoljuk körbe a Balatont!
A Balaton már nem csak a fürdőzők, a vitorlázók vagy a horgászok kedvenc utazási célpontja, hanem azoké is, akik kimondottan a kulináris élvezetek miatt utaznak oda, és a tapasztalatok szerint egyre több gasztroturista keresi fel a magyar tengert és környékét.

A tónál, és attól távolabb is annyi kitűnő vendéglátóhely található, hogy a Balatont körbe is lehet kóstolni egy gasztronómiai utazáson, vélekedett Varga László. A Balatoni Kör elnökségi tagja hozzátette, a minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál, a napokban a Balaton-felvidéken nyílt egy újabb étterem, ahol már az első napon telt ház volt.

Varga László szerint a következő három hónapban is hasonló érdeklődésre számíthatnak azok a vendéglátóhelyek, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak.

Varga László Kicsi Zso sztárséffel. A Balatoni Kör elnökségi tagja családjával, barátaival együtt elkötelezettje a helyi ízek és a magas minőség összhangjának
Fotó: Családi

– Különösen ott várható sok látogató, ahol a helyi alapanyagokat is felhasználják, mert a vendégek egyre inkább értékelik a helyi, az adott térségre jellemző ízeket – fogalmazott a szakember balatoni szezon­nyitó előrejelzésében. Varga László úgy mondta, a magyarok a nagymama házias főztjei mellett egyre inkább nyitottak arra is, hogy megkóstolják a nemzetközi ízeket, illetve kipróbálják a világ gasztronómiai palettáján újdonságnak számító főzési technológiákkal készülő ételeket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett finomságokért akár ötven-száz kilométert is hajlandóak utazni az emberek.

Ennek a vevői nyitottságnak is köszönhető, hogy ma már nem csak a kikötők közelében, hanem a Balaton partjától távolabb is érdemes vendéglátóhelyet nyitni. Jó példa erre a már említett új étterem, amely egy apró faluban, „lélekmelengető” környezetben található, és a települést a már korábban is meglévő kitűnő gasztronómia és a változatos helyi alapanyagok miatt sokan gasztrofaluként emlegetik.

Különleges hangulat és különleges ízek Badacsonyban
Fotó: Mihály Szilvia

– A balatoni vendégek egyre igényesebbek, és mind többen szeretnék megismerni a helybeli kínálatot, amit ráadásul csendes természeti környezetben tehetnek meg – vélekedett a Balatoni Kör elnökségi tagja.

Varga László szerint a felkapott balatoni éttermek azért is keresettek, mert többségük egész évben nyitva van, a magas minőség mellett nagyon jól ötvözik a helyi ízeket a szezonalitáson alapuló gasztronómiával, mindemellett gyorsan követik a világ trendjeit, mindez jellemző a balatoni bisztrók, cukrászdák többségére is. Ugyanakkor a legtöbb vendéglátóegység saját arculattal is igyekszik megjelenni a Balaton kínálatában, illetve „étlapján”.

Finomság a szigligeti gasztropikniken
Fotó: Mihály Szilvia

A vendégek körében népszerűek az ismert séfek, több helyen lehet is találkozni velük, így például egy Balaton-felvidéki étteremben Horváth Zsolt, ismertebb nevén Kicsi Zso főzött nemrég. A sztárséf arról híres, hogy még a csokoládét is megfüstöli, mielőtt ráönti egy nem mindennapi sajttortájára. Pünkösdkor különleges füstölési eljárással készítette el a húsételeket, amelyeket az ünnepi asztalról fogyaszthattak el a turisták. Természetesen a különleges füstölt és BBQ ételek nem sokáig maradtak az asztalokon, ezért azt tervezik, hogy a sztárséfet ismét meghívják, hogy újabb gasztroturistákat csábítsanak a régióba.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva