viharjelzés: Siófoknál 0
-1°
DNY
4 km/h
2019.07.18. 14:00
Kulturális kavalkád a Babel Soundon
Tizennyolc országból, negyvenhat fellépő érkezett a balatonboglári Platán strandon rendezett világzenei fesztiválra, a Babel Soundra.

– Mindig fontos volt, hogy a víz közelében legyen a fesztivál – mondta Visz Viktor, a rendezvény főszervezője. Az évek során rájöttünk, hogy a gyerekekre is gondolnunk kell, és kiderült, gyermekprogramból soha nem elég.

– Olyan hangszereket hoztunk, amelyeket szimfonikus zenekarban csak ritkán hallhatunk – mutatott körbe Jéger Dávid a hangszersimogatóban. – Magam, másfél hónapig vettem részt egy nepáli „hangtál expedíción”, ahol azt kutattuk, hogyan és milyen alapanyagból készülhettek ezek a hangszerek.

– Miközben az érdeklődők kipróbálhatják az ázsiai, indiai, kínai, maláj, és indonéz zeneszerszámok különleges hangzását, szívesen mesélünk tapasztalatainkról –mondta a hangterapeuta, aki gyakran tart hangfürdőt is az érdeklődőknek, ám nem ő az egyetlen, aki különleges hangszerrel érkezett. Tóth Szabolcs, szitártanár az indiai sátorban mutatkozott be.

– A mi hangszereinket egy kivételével ütővel szólaltatjuk meg, amelyek az Indonéz nagykövetség hangszerei – ezt már az Indonéz sátorban mesélte Jakab Géza, a Topong Bang együttes vezetője, akitől megtudtuk, hogy jávaiak szerint tilos átlépni ezeket a fekvőgongokat és metalofonokat, mert a hangszerek szentnek számítanak.

A százötven éves együttélés kapcsán a magyarok már ízelítőt kaphattak a török kultúrából, ám a Yunus Emre Budapesti Kultúrális Intézete célul tűzte ki, hogy most a gasztronómián, művészeteken keresztül a Balaton parton közelről is bemutatja, amit történelmi tanulmányaink során nem ismerhettünk meg. Az érdeklődők azonban nemcsak a nemzetiségi sátrakban, a koncerteken is szerezhetnek különböző ismereteket egész héten az ingyenesen látogatható Babel Soundon, ahol idén a korábban megszokott spanyol fölényt a bolgár jelenlét váltotta.

Forrás: Turbéki Bernadett/sonline.hu

Borítókép: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva