veol.hu/Kovács Erika | 2020.11.24. 12:00
Legyünk biztonságban a Balatonon télen is!
Nem biztonságos, ha késő ősszel és télen hajózunk, vagy horgászunk csónakból a Balatonon! Ezt mondta egyebek mellett Jamrik Péter közbiztonsági tanácsos, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) közbiztonsági testületének elnöke, a BFT vízbiztonsági munkacsoportjának tagja.

Jamrik Péter az időjárási körülmények miatt késő ősszel, illetve télen nem javasolja a hajózást, illetve a csónakos horgászatot sem.

Közölte, megszűnt ugyan a viharjelzés, de aki ilyenkor mégis úgy dönt, hogy hajóval vagy csónakkal vízre megy, tájékozódjon a várható időjárásról az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, illetve az erre alkalmas mobil applikáción.
– Ilyenkor is nagyon fontos, hogy vigyünk magunkkal mentő-, és tájékozódást segítő eszközöket, utóbbiak különösen jól jöhetnek a horgászoknak, de arra ügyeljünk, hogy vízmentes tokba helyezzünk el mindent! – fogalmazott Jamrik Péter.

A partról biztonságosabb horgászni
Fotó: Szücs Ildikó

Kiemelte, a 112-es egységes európai segélyhívószám elküldi a segélykérő helyszíni adatait is, ha IOS vagy Android okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívásokkal pedig közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányág (BVRK) központját érik el.

A BalatonHelp alkalmazással a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát (VMSZ) lehet hívni, amely a GPS koordinátáját is azonnal továbbítja, ezzel segítve az illető felkutatását és a mentést. A Balaton jegesedéséig a BVRK minden vízi rendészeti rendőrőrsön, a VMSZ pedig a tó mindhárom medencéjében készenlétben tart azonnal bevethető mentőhajókat. A bevetések sikerében meghatározó, ha mindenki betartja az említett tanácsokat.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva