viharjelzés: Siófoknál 0
12°
É
0 km/h
Szücs Ildikó | 2020.01.27. 09:55
Lehet-e szánkózni Eplényben?
A szánkózás a télhez tartozik, főleg azoknak, akik még nem szerelmesei a síelésnek vagy snowboard-ozásnak. Utánajártunk mi a helyzet Eplényben, a Síarénában, ha valaki csak csúszna egyet a családdal.

A Síaréna nyüzsgő rengetegében az ember szinte kedvet kap a síeléshez még akkor is, ha nem tud síelni. Mert tegyük fel, hogy (még) nem tud, viszont a havat kiélvezné egy jó szánkózásban. Egy bobszánkóval felszerelkezve látogattunk el Eplénybe, hátha szerencsénk lesz, hiszen a sípálya térképén szerepel egy szánkópálya is.
Már a parkoló bejáratánál mondták, hogy sajnos a szánkópálya nincs befújva. Azért rendületlen lelkesedéssel mentünk tovább, hogy kiderítsük mennyi esélye van a szánkózni vágyóknak.

Végül László Márkkal, az Intersport Síaréna marketing vezetőjével beszélgettünk erről.

— Régebben valóban volt itt egy szánkópálya, ami önkormányzati kézben van — mondta László Márk. — Egy ideig üzemeltettük azután is, hogy a sípálya magánkézbe kerül, de iszonyú balesetveszélyes volt. Ez azt jelenti, hogy például a pálya balra kanyarodott, de jobbra lejtett, ahol egy erdő van. Ebből volt egy nagy baleset, és azóta nincsen szánkózás Eplényben azon a pályán. Nekünk van ugyan egy szánkópályánk az egyik sípálya aljában, viszont a hóágyúzási sorrendben az a legeslegutolsó.

Fotó: Facebook/Intersport Síaréna Eplény

A sípályának megvan az a sorrendje, ahogyan a hóágyúkkal dolgoznak, és értelemszerűen a főbb sípályák az elsők, majd a többi, és a szánkózáshoz használt pálya jön a legvégén.

— Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nagy igény van rá és nagy piac — mondta László Márk — Viszont nagyon nagy kapacitást igényelne a sípályától az, ha magunkra vállaljuk a szánkósokat, például parkolóhely és étterem kapacitás tekintetében. Egy sípályánál azt kell tudni, hogy a szűk keresztmetszet a parkolóhely kapacitása. Amennyi parkolóhely van, annyit tud befogadni egy sípálya. Most már elég jól állunk, de tisztában vagyunk azzal, hogy mennyien jönnének ide szánkózni. Főleg ebben az időszakban, amikor sehol máshol nincsen hó, illetve nagyon kevés helyen. Tudjuk sokan mennyire szeretnének, de sajnos egyelőre azt kell mondanunk mindenkinek, hogy nem tudnak itt szánkózni. Remélhetőleg ez a jövőben majd változni fog.

A marketing vezető elmondta, hogy egy szánkópályát ugyanúgy kezelni kell, mint egy sípályát, főleg, ha nem szeretnének balesetet. Ha csak azt vesszük, hogy ezer ember eljönne ide szánkózni, és László Márk szerint ez a szám egyáltalán nem túlzás, akkor azt a tömeget kezelni kellene úgy, hogy minél biztonságosabb legyen a szánkózás. Ha pedig egy sípálya, netán egy tanulópálya mellett szánkóznak, az nagyon veszélyes tud lenni.

— Annyit fontos tudni — hívta fel a figyelmet László Márk —, hogy a sílécnek és a snowboard-nak az éle nagyon éles. Ez benne is van a szabályzatban, hogy erre figyelni kell. Rengeteg kezdővel rendelkezünk itt a sípályán, ezért előfordul, hogy valaki nem tudja még tökéletesen koordinálni a sebességet vagy az irányítást. Pláne a szánkózásnál, ami egy olyan szabadidős sporttevékenység, ahol száz százalékosan nem tudjuk kontrollálni egyiket se. Szánkózni olyan helyen jó, ahol a domboldal alján van egy ötven méteres egyenes szakasz, ahol meg tudunk állni. De ha egy sípálya mellett szánkózunk, családdal, pici gyerekekkel, és jön egy síelő, aki esetleg nem veszi őket észre, vagy nem tud megállni időben, akkor ott végzetes következmények is lehetnek, amiket szeretnénk elkerülni. Ezért is szigorúan tilos a sípályán szánkózni.

Megtudtuk, hogy idén nem volt még megnyitva a szánkópálya. A tavalyi szezonban volt valamennyi természetes havazás, ami segítette azt, hogy lehessen szánkózni. Elképzelhető, hogy ebben a szezonban nem is lesz szánkózásra lehetőség. László Márk elmondta, ahhoz, hogy balesetmentesen működhessen Eplényben szánkópálya, ahhoz ki kell találni a hozzá tartozó infrastruktúrát. Ezt tudja elképzelni a jövőre nézve, de ígéretet a sípálya nem tud adni rá.

A havas Olaszfalu (Fotó: Szücs Ildikó)

— Én abszolút megértem a szülőket, hogy szeretnék, ha a gyerekük látna havat, és élvezhetné a téli tevékenységeket. Nem üzleti szempontból nem szeretnénk, hogy jöjjenek ide szánkózni, hanem azért, mert tényleg nagyon balesetveszélyes. A jegyvásárlással ugyan elfogadja mindenki a házirendet, amiben az áll, hogy a pálya állapotáért nem tudjuk a felelősséget vállalni, de akkor is miénk a felelősség. Nem beszélve a testi épségről, mert pici korban elszenvedni egy balesetet szánkózás vagy síelés közben nagyon rossz nyomot hagy a gyermekben, és egy életre elveszi a kedvét a téli sportoktól.

Jelenleg tehát nincs szánkózás Eplényben, de László Márk megjegyezte, hogy Eplény mellett Olaszfaluban az elmúlt hetekben megmaradt a hó, amit a falu ki is használt mindenféle téli programokkal. Ezt még a sípálya is promotálta, és rengeteg ember érkezett az elmúlt két hétvégén szánkózni, hóembert építeni vagy csak élvezni a havat. Aki nagyon szeretne szánkózni, azt innen a Síarénából is átirányítják a szomszédba.

Ezt mi is látni akartuk, és pár kilométerrel arrébb valóban mesebeli téli tájba csöppentünk. A dombok itt egyáltalán nem veszélyesek, gyerekeknek tökéletes egy kis csúszásra. A köd ugyan eltakarta a messzi tájakat, de a kis lankákon, havas szántóföldeken itt-ott hallani lehetett a kacajokat, ahogy apró csapatok élvezték a téli mókázást.

Apró dombokon lehet szánkózni (Fotó: Szücs Ildikó)

Nyitókép: Intersport Síaréna Eplény/Facebook

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva