Thurzó Katalin /magyarnemzet.hu | 2020.05.30. 18:00
Lemondták a vírus miatt a lefoglalt utazást? Választhatsz: pénzt vagy 2021-es utazást kérsz

A bizalmi alapú szabad választás lehetőségét adta a magyarok kezébe a kormány azzal, hogy rendeletben rögzítette: az utazási irodák ügyfelei a nyár végéig eldönthetik, visszakérik-e a befizetett előleget, részvételi díjat, ha mégsem valósul meg a tervezett út. Ha továbbra is tervezi az utazást, immár egy éven belül beváltható utalványként is hozzájuthat pénzéhez a fogyasztó. A kormány újabb gazdaságmentő intézkedésével az ezerszereplős utaztató kkv-k körének jórésze menekülhet meg a csődhelyzettől.

– A legújabb turizmusban hozott kormányzati intézkedés egyszerre szolgálja a fogyasztók, vagyis az utasok, és egyszerre az utazásszervező vállalkozások érdekeit, vagyis orvosolja azt a helyzetet, amikor ezek az érdekek ütköznek, ahogy például a pandémia következtében tömegesen elmaradt külföldi utazások esetében. Az egymással ütköző érdekek egységes védelmének szempontja miatt bonyolult a voucherek és a kompenzáció ügye – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Könnyid László.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese felidézte, hogy csütörtökön bejelentették: uniós állásfoglaláson alapuló kormányrendelet szabályozza augusztus 31-ig, hogy szerződésfelmondás esetén az utazási irodák és az ügyfeleik a kártalanítás kiegészítő lehetőségeként megállapodhatnak abban is, hogy meghiúsult út esetén a pénzvisszafizetés helyett utalványt kap az utas, amelyet egy éven belül kell felhasználni a vállalkozásnál.

A kormány döntése a mintegy ezerszereplős, jellemzően kisebb cégekből álló hazai utazási irodai kör megkönnyebbülését hozza a kialakult likviditási problémák nyomása alól. Ez azért jelentős mentőöv, mert külföldön már bevált gyakorlattá vált, hogy pénz helyett vouchert, utalványt kapnak vissza az irodák is. Ezt azonban az utaztató is csak később tudja beváltani a légitársaságnál vagy a szállásszolgáltatónál, miközben itthon az elmaradt út árát eddig 14 napon belül ki kellett fizetni a fogyasztónak. A vezérigazgató-helyettes kifejtette: a gazdaságvédelem jegyében az egyik fontos irány, hogy az utalvány bevezetésével az utazási irodák – amelyek egy egészséges gazdasági környezetben rengeteg turistát mozgatnak meg az országhatáron keresztül –, megőrizhessék a működőképességüket, ne legyenek csődök, ahogy a munkahelyek megőrzése is kiemelt szándéka a rendeletnek.

– A megalapozott döntéssel Magyarország az Európai Bizottság állásfoglalását vette figyelembe, amely összhangban van az unió ajánlásai mellett az Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezetének (ECTAA) ajánlásával – ismertette Könnyid László.

Úgy folytatta, az is legalább olyan fontos célja a rendelkezésnek, hogy a fogyasztó, vagyis az utas akadálytalanul hozzájusson a pénzéhez úgy, hogy a jogszabály nem kötelezi őt egyetlen megoldásra.

Jogosan várja vissza a pénzét az utazásról kényszerűen lemondó ügyfél, fontos volt az optimalizált megoldás. Azt azonban fontos tisztázni, hogy az esetek döntő többségében a közvetítők, szervezők nem rendelkeznek akkora pénzösszeggel, amivel a szerződések nagy arányú meghiúsulásakor hirtelen mindenkit ki tudnak fizetni. Ennek az az oka, hogy döntő többségük a befizetett díjakat, előlegeket csomagárként már korábban átutalta a szolgáltatóknak, akik viszont ebben a helyzetben hetek óta vouchert adnak vissza – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Mint mondta, a Magyar Közlönyben már megjelent kormányrendelet formai szempontból szabályozza az alkalmazható utalványt, erről eddig nem volt egységes iránymutatás, az előírásszerű nyomtatvány kötelezettsége viszont az utasnak jelent újabb biztosítékot.

– A kormánynak fontos, hogy a fogyasztónak legyen választása: ha fenntartja utazási szándékát, akkor a megbízható, akár évek óta igénybe vett szolgáltatóval megegyezhet, hogy egy éven belül használja fel az összeget. Ahol magasabb a bizalmi index az ügyfelek részéről az utaztató felé, ott nem nagyon lehet kérdés, melyik verziót választják – fogalmazott Könnyid László.

Azt is kiemelte, hogy újabb utasvédő elem, miszerint ha időközben jelentősen romlik a vállalkozás vagyoni helyzete, a kibocsátott utalványok is beleszámítanak a vagyoni biztosítékkal fedezett előlegek, részvételi díjak körébe, amelyről külön nyilvántartást vezetnek. Vagyis nem bukja el a pénzét a turizmusnak és az utaztató piacnak bizalmat szavazó kupontulajdonos, ráadásul a felhasználási időn belül a lehetőséget plusz költség nélkül át is adhatja egy közeli hozzátartozójának.

Nyitókép: shutterstock
Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva