Rác Benedek / csupasport.hu | 2020.09.14. 17:00
Lesz Ultrabalaton, de szigorú szabályok betartása mellett
A szervezők jelen állás szerint megtarthatják a tavaszról őszre halasztott viadalt – természetesen a szabályok és az óvintézkedések maximális betartása mellett.

…lesz Ultrabalaton

A mostani helyzetben talán ez a legfontosabb hír, főleg azok után, hogy néhány napja a görög szervezőknek le kellett fújniuk a Spartathlont.

– Nagyon sajnáljuk, hogy elmarad a Spartathlon, ami a világ ultrafutásának fénypontja, ünnepe lett volna. Aki nevezett a Spartathlonra, és helyette szeretne nálunk, az Ultrabalatonon indulni, annak lehetőséget biztosítunk rá. Mi úgy készülünk, hogy lesz verseny, de természetesen az éppen aktuális magyarországi szabályozások szerint rendezzük meg a viadalt – míg erre lehetőségünk van, úgy készülünk, hogy megrendezzük az idei Ultrabalatont – mondta a csupasport.hu-nak Zelcsényi Miklós főszervező.

Ultrabalaton, Balatonaliga – MTI Fotó: Varga György

Indul a tavalyi győztes – erős mezőny várható idén is

Persze a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet az UB-t is nagyban befolyásolja: a speciális szabályokat és óvintézkedéseket maximálisan be kell tartani, hogy biztonságosan lehessen megrendezni a viadalt október 2. és 4. között. A tavalyi Spartathlon-győztes Maráz Zsuzsanna már be is jelentette, hogy indul az Ultrabalatonon, de rajta kívül is többen jelentkeznek, szóval erős mezőny várható.

A létszám várhatóan kisebb lesz a korábbiakhoz képest

A résztvevők nagyjából harmada külföldről szokott érkezni ­– közülük lesznek, akik vállalják a beutazási procedúrát, mások viszont nem indulnak a megméretésen.

Szigorú szabályok a szervezésben – szükség esetén visszajár a nevezési díj

Ami a szervezést illeti, a verseny előtti tésztapartit a szokottnál jóval nagyobb területen rendezik meg, hogy a távolságtartás szabályának megfeleljenek, valamint a rajtcsomagok átvételét is átalakítják az óvintézkedések miatt.

– Mindenképpen meg akarjuk tartani a versenyt. Maximális rugalmassággal kezeljük ezt a helyzetet, így a korábbi évekkel ellentétben ezúttal át lehet adni a nevezést, illetve a csapatoknál is van mód tagcserére. Ha esetleg mégsem tudjuk megtartani az Ultrabalatont, a teljes nevezési díjat visszakapják a résztvevők – de reméljük, erre nem kerül sor. – hangsúlyozta Zelcsényi Miklós.

Más lelkiállapotban, sok várakozást és sok felkészülést követően lehet nekivágni a futóvilág egyik nagy hazai kihívásának.

Fotó forrása: NN Ultrabalaton közösségi oldala

 

Az Ultrabalaton a szokásos tavaszi időpontban lett volna, a koronavírus azonban átírta a terveket, és őszre halasztották a viadalt (közben pedig a szervezők elindították a Privát Ultrabalatont), sőt azt is felajánlották a versenyzőknek, hogy szeptemberben és októberben is rendeznek egy UB-t. Végül – a csapatok megkérdezését követően – az októberi időpont lett a befutó.

Még több részlet az eseményről itt!

Hetente több száz levél érkezik a szervezőkhöz

– Rémálom, az idén már másodszor szervezzük át a versenyt. Óriási teher ez a csapatnak. Hetente több száz levelet kapunk, és igyekszünk mindent a lehető legnagyobb rugalmassággal kezelni – nincs még egy ilyen versenyszervező cég, amely az őszre két időpontot ajánlott fel. Rengeteget dolgozunk, büszke vagyok a csapatomra, azt akarjuk, hogy minden rendben legyen. Még úgy is, hogy két és félszer szerveztük már meg a versenyt, és még egyetlen futó sem indult el – mondta a szervező.

Bízunk benne, hogy október első hétvégéjén ez a mondat érvényét veszti, vagyis az idén is sor kerül az Ultrabalatonra.

Ultrabalaton 2019 (Fotó: Balogh Ákos/Napló)

Mindent az eddigi Ultrabalatonokról itt!

 

Nyitókép: Ultrabalaton, Balatonkenese – MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva