Turbéki Bernadett | 2021.07.31. 14:00
Már 2023-ra készülnek az északi parton, Veszprémhez sok kis csomópont alkot majd kulturális hálót
Biciklitúrával egybe kötött tárlatvezetés, mesélő fotók, és az érzelemkifejtés evolúciós elméletéről szóló előadás is szerepel a Balaton Garten programkínálatában. A július utolsó hétvégéjén kezdődő három héten át tartó programsorozat akár a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa Kultháló VEB2023 rendezvényén is szerepelhetne.

Kortárs kiállítások, koncertek, tárlatvezetések, vásár, beszélgetések, színház, kertmozi, gyerekprogramok egy nyári hónapon át. Mintha idén főpróbát tartanának a pénteken induló rendezvénysorozattal, hogy mire 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, minden gördülékenyen menjen a lovasi bázison.

 

Navracsics Tibor a Kultháló csomópontjairól beszélt Fotó: Turbéki Bernadett

– A Kulthálóhoz olyan kulturális központokra van szükség, amelyek a térség kulturális központjaként működnek. Várhatóan 10-15 csomópont lesz, Várpalotától Hévízig, Bakonybéltől Marcaliig – mondta Navracsics Tibor, a Veszprém – Balaton2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos azon a sajtótájékoztatón, amelyet szerdán a lovasi Nagy Gyula Galéria udvarán tartottak. A helyszínen éppen egy kortárs művészek alkotásaiból összeállított tárlat látható, amelyhez hasonlóak a 2023 – as program során is várhatók a Kultháló csomópontjain.

– 2018 januárjában döntöttünk úgy, hogy rendezünk egy kortárs képzőművészeti vásárt és programsorozatot – emlékeztetett Bánki Ákos képzőművész. –Nagy fába vágtuk a fejszénket. Először meglepődést, majd az évek során megfigyelést és együttműködést tapasztaltunk a résztvevőktől – mondta a Balaton Gartenről, amely a Kultháló első partnereként került fel a térképre.

Navracsics Tibor és Schneller János a kortárs művészetről beszélgetett Fotó: Turbéki Bernadett

– A kortárs művészet amolyan elefántcsonttoronynak számít a laikusoknak, ezért szeretnénk megnyitni a számukra fogyasztható módon, a bevonásukkal. Olyan légkör megteremtésével kívánjuk ezt megtenni, amely emberközelivé varázsolja azt, amit eddig megközelíthetetlennek éreztek – mondta Schneller János művészettörténész, a Balaton Garten alapítója. Igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy minden korosztály, és minden művészeti ág kedvelője kedvében járjanak, és még a vetített filmek témája sem tér el: mind a kortárs művészetekhez kapcsolódik.

– A Kultháló lehetőséget biztosít a helyi alkotók bemutatására, színre vihetjük az ő művészetüket is, ugyanakkor közösségformáló erőt is látunk benne. A célunk a lehető legjobb kulturális tartalom közvetítése – árulta el Nagy Krisztián, a Kultháló managere.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva