2019.12.20. 06:00
Már van 2020-as matrica, de csak jövőre lesz érvényes!
Már kapható a 2020-as autópályamatrica. Ám nem mindegy, milyet veszünk, a pénztárcánk bánja, ha nem számolunk előre, mennyit járunk jövőre például a Balatonra. Mutatjuk, hogy a legkifizetődőbb, legegyszerűbb.

Aki évente csak egy-két alkalommal megy a Balatonra autópályán annak érdemesebb lehet időszakos, ám az egész országra érvényes autópálya matricát vásárolnia. A 2020-as árak szerint ugyanis egy 10 napos (személygépkocsira szóló) matrica 3500 forintba kerül, és ezzel meg is szereztük az autópálya összes szakaszára a használati jogosultságunkat.
Ha két hetet töltünk a tónál, akkor a legkifizetődőbb választás az egy hónapos matrica lesz, hiszen ez 4780 forint, szemben a két db 10 napos matrica 7000 forintos árával.

A 10-napos matricák díjai 2018. október 1-től változtak.

Díjkategória Heti Havi Éves Megyei
D1 (legfeljebb 7 személy szállítására
alkalmas jármű esetén)
3 500 Ft 4 780 Ft 42 980 Ft 5 000 Ft

A fentiek bruttó összegek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál a fizetési módtól függően tranzakciós díjat számolnak fel.

Ha sokat mész a Balatonra (esetünkben Budapestről), akkor olcsóbb megoldás – a megyénként 5000 forintba kerülő – megyei matricákat vásárolni. Ezek 2020 január 1-től 2021 január 31-ig érvényesek, ám csak az adott megyére. Budapestről Siófokra ez három megyét jelent, – Pest, Fejér, Somogy – vagyis 15 000 forint kiadást.

Aki viszont Zalakaroson szeret nyaralni, annak vagy nagyon figyelnie kell az autópályáról való lehajtásnál, vagy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Zalakarosra menet ugyanis egy negyedik, Zala-megye területére is belép az autópályán, de eddig a lehajtóig érvényes a Somogy-megyei matrica. (Utána már nem! Jó tudni, hogy aki mégis eltéveszti, online a telefonján azonnal pótolhatja például az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon vagy valamelyik applikáción keresztül, így megúszhatja büntetés nélkül.)

 

Az is fontos információ, hogy az online vásárlások során kényelmi/tranzakciós díjat kell fizetni a legtöbb helyen. Jelenleg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által működtetett ematrica.nemzetiutdij.hu oldal az egyetlen olyan felület, amelyen tranzakciós/kényelmi díj nélkül lehet az úthasználati jogosultságot megváltani.

 

Ha már pontosan tudod, hogy mit akarsz venni, akkor a legegyszerűbb megoldás a vásárláshoz, ha okostelefonodon keresztül, valamelyik applikáción veszed meg a matricát(kat). Ez akár menet közben is – ha te vezetsz, akkor állj félre addig, vagy intézze utas – megoldható.

Íme néhány applikáció androidra:
Magyar Telekom

OTP Simple

Vodafone Easy Rider

Nemzeti Mobilfizetési Rendszer

Érdemes naprakésznek lenni és tájékozódni utazás előtt a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban is, mert van ahol ingyen használhatod a körgyűrűt, vagy egyéb útszakaszt, majd hirtelen fizetősre vált. Ha valaki érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 14 875 Ft a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60 ezer forintra nőhet. Az autopalyamatrica.hu térképes tervező és kalkulátor segít eligazodni a fizetős és ingyenes útszakaszok között.

 

Érdemes még figyelni erre is: az érvényesség kezdőnapját te is megjelölheted, ám a jövő évi matricát hiába veszed meg már most, csak 2020. január 1-től lesz érvényes.

Ha elfelejtetted, hogy van-e érvényes matrica az autódra, és interneten vagy sms-ben szoktad megvenni a pályamatricát, akkor itt célszerű érdeklődni.

 

Nyitókép: pasja1000/pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva