2019.04.20. 20:07
Még egy héttel hosszabb lesz a főidény a 173. hajózási szezonban
Kezdetét vette a balatoni hajózási idény, a hagyományok szerint nagyszombaton elindult az első hajó Siófokról Balatonfüredre. A Balatoni Hajózási Zrt. ezzel a 173. szezonját kezdte meg a tavon.

A hajózás ünnepe évről-évre, amikor húsvétkor kifut az első menetrendi járat, és ezzel kezdetét veszi a hajós idény. A siófoki kikötőt ezúttal a Szent Miklós fedélzetén hagyták el az északi partra indulók, akiket a tradíciók szerint Balatonfüreden fogadtak.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly csak a kompokon és a személyhajókon több mint 2 millió utast szállított, erre a forgalmi kihívásra a teljes hajóflotta felkészült. A 2019-es szezon hozhat akár újabb rekordot is, ennek ellenére a társaság óvatos a várakozásokat illetően.

– Az idei forgalmat néhány százalékkal a tavalyi alá terveztük. Muszáj két lábbal a talajon maradni, hiszen a balatoni turizmusban mindig benne van az időjárás okozta kitettség – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, aki az előző évek kapcsán arról is beszélt, hogy mostanra a 2016-ban indult 5 éves stratégia céljainak 80 százalékát végrehajtották.

– Várakozásaink felett alakult a forgalom, az árbevétel és az adózás előtti eredmény. Nagyon biztatóak a gazdasági mutatók, a működésünk hatékonyabb lett, de azt is látni kell, hogy műszaki téren még sok lemaradást kell pótolnunk. A modernizáció vége még messze van, inkább az út elején vagyunk még. Ebben egy fontos hiány jelenleg a források kérdése – fűzte hozzá a cégvezető.

Kifutott az első menetrendi hajó Siófokról (Fotó: Sonline.hu)

A Bahart saját forrásból két hajót és egy kompot újított fel az elmúlt három évben, jelentősebb műszaki fejlesztésre azonban önerőből már nem lesz lehetősége a társaságnak. Erre a Magyar Állam tulajdonosi szerepvállalásától várható külső források érkezése jelenthet megoldást. Kollár József ezzel összefüggésben azt mondta, hogy a célok egyeztetése folyamatos, látványos változásokra azonban ebben az évben még nem lehet számítani.

Mostanára minden döntéshozó látja, hogy jelentős műszaki fejlesztésre van szükségünk; új hajókra, új kompra és fel kell újítani a kikötőket. Mindez milliárdokban mérhető és a megvalósítás akár egy évtizedbe fog telni – jegyezte meg a vezérigazgató.

Az 173. hajózási szezon október 23-ig tart, addig 170 napon át biztosítja a Bahart a hajózási szolgáltatásokat.

– Jó hír az utazóközönségnek, hogy a főidényt még egy héttel meghosszabbítottuk, így már 58 napon keresztül lehet a legsűrűbb menetrend szerint elérni 21 települést és igénybe venni a séta- illetve programhajó kínálatot – emelte ki Dónucz László a Bahart értékesítési és forgalmi igazgatója.

A kompközlekedésben továbbra is rugalmasság lesz a meghatározó. Az utazók már hozzászokhattak ahhoz, hogy ha sok jármű várakozik az átkelésre, a kompok a menterend felfüggesztésével folyamatosan közlekednek. A Bahart kompjai egyébként a rendezvények terén is egyre kihasználtabbak. A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként idén már 4 kompkoncertet tartanak, májusban pedig a Balatoni Kör Gasztro Piknikje is kompon lesz.

Forrás: sonline.hu/Kolumbán Tünde

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva