2019.09.19. 20:21
Még nincs vége, de Majthényiék már meg is nyerték az Eb-t
Még van egy versenynap, de a csütörtöki, kiváló szélben a Majthényi, Domokos páros taktikus vitorlázással olyan előnyre tett szert, hogy lényegében már meg is nyerték a Repülőhollandi Európa-bajnokságot. A 25 éves pályafutás gyümölcse: 6 Európa-bajnoki, valamit 13 világbajnoki aranyérem!

Csütörtökön ismét három futamot sikerült megrendezni a balatonföldvári vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokságon. Halasztással indult a nap, de aztán menetrendszerűen megjött a meteorológusok által ígért északnyugati szél, amely kezdetben csak 6-12 csomóval, meglehetősen „lyukasan” fújt, később azonban a nap folyamán fokozatosan erősödött és az iránya is egyenletesebbé vált.

A reggeli, hatodik futamban Majthényiék egyetlen taktikai célt tűztek maguk elé: mindenképpen a rivális dán Bojsen-Möller-féle párossal kell maradniuk. Mindketten a huszadik hely táján kerülték az első bóját. Utána azonban igazolták klasszisukat, elsősorban a bőszeles szakaszokon remekeltek és megelőzve a dánokat, visszatornászták magukat az élmezőnybe. Majthényiék hatodikak, a dánok hetedikek lettek.
Ebben a versenyben kiválóan szerepelt a Süli András-Papp Dávid páros, elsőként vették az első bóját, végig megőrizték a helyüket, és csak az utolsó szakaszon előzte meg őket a német Borowski testvérpár, akik ezzel a futamgyőzelemmel tovább erősítették az összetettben elért dobogós pozíciójukat.

Majthényi Szabolcs interjúja a helyszínen:

A hetedik futam erősebb, egyenletesebb szelében Majthényiék végig az élmezőnyben vitorláztak, nagy csatában a Bojsen-Möller és Borowski-féle hajóval. Az utolsó hátszélben törtek az élre, és onnan már nem tudták tőlük elvenni a futamgyőzelmet.

A szél kitartott, sőt tovább erősödött, az egész héten határozott, jó döntéseivel remeklő főrendező, Fluck Bence délután négykor úgy döntött, elindítja a nyolcadik futamot. Itt az erős, egyenletes szélben a magyar világbajnok páros egy jó rajt után, kihasználva remek sebességét, a közvetlen élmezőnyben, a második-harmadik hely környékén vitorlázott, majd az utolsó bójánál, egy bravúros belső helyes kerüléssel átvette a vezetést, és elsőként is futott be.

Már a nyakában érezheti az aranyérmet Majthényi Szabolcs (j) és Domokos András (b) (Fotó: Cserta Gábor/Spartacus VE)

Nyolc megrendezett futam esetén már a két legrosszabb futameredmény kiejthető, így, bár holnap még lesz egy utolsó, kilencedik futam, ennek eredményétől függetlenül Majthényi Szabolcs és Domokos András már zsebében érezheti az Európa-bajnoki aranyat, sorrendben a hatodikat, a tizenhárom világbajnoki cím mellé.(!)

Egy páratlan sportpályafutás újabb állomása ez a balatonföldvári arany. A páros 1994-ben nyerte első világbajnoki címét, azaz éppen 25 éve vannak folyamatosan jelen a sportág legszűkebb nemzetközi élvonalában. A holnapi díjkiosztón átvett aranyérem különös értékét adja majd az is, hogy ez az első, amelyet hazai vizeken rendezett világversenyen szereztek.

Olvasd el itt korábbi cikkünket az esélylatolgatásról!

Beszámoló az első napról.

Így zajlott a szerdai nap.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva