likeBalaton.hu | 2022.06.25. 18:15
Megjelent a kékalga és fecskemoszat a Balaton nyugati részében
A hőmérséklet növekedésével a Szigligeti- és a Keszthelyi-medencében szaporodásnak indultak az algák, de a limnológus kutatók szerint még nagyon messze vannak a megengedett egészségügyi határértéktől.

A növényi tápelemekben gazdagabb tórészeken, így a Szigligeti- és a Keszthelyi-medencében az algák biomasszáját kifejező a-klorofill koncentráció elérte a 20 µg/L-es értéket, ami már a tónak szabad szemmel is érzékelhető zöldes elszíneződést okoz.

– A tó középső és keleti, tápelemekben szegényebb területein ennél jelentősen kisebb algabiomasszát (a-klorofill: 3-4 µg/L) mértünk

– tudósít közösségi oldalán a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

A melegben felélednek, a széllel eltűnhetnek

A szakemberek június 23-án jellegzetes, kisebb-nagyobb, a víz felszínén úszó algafoltokat figyeltek meg a Szigligeti-medencében. Ezt a jelenséget a kékalgák kora nyári képviselője, a Dolichospermum flos-aquae okozza, amely képes a víz felszínére emelkedni. Meleg, szélcsendes idő esetén a kékalgafoltok kialakulása fokozódhat, a hétvégén a tó nyugati területein akár a strandokon is találkozhatunk velük. A korábbi évek tapasztalatai alapján ezek az algák védett öblözetekben tudnak nagy tömegben felhalmozódni.

Ez a jelenség azonban időszakos, a szél hatására az algák könnyen visszakeverednek a vízoszlopba, amelyben az össz-algamennyiség jelenleg még csak a töredéke az egészségügyi határértéknek (75 µg/L a-klorofill koncentráció).

A Tihanyban működő Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai folyamatosan nyomon követik a tó algáinak mennyiségi és összetételbeli változásait.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva