
Mint minden nyáron, idén is útra keltünk, hogy feltérképezzük, hol, milyen a kedvelt jeges csemege. Klasszikus ízeket hasonlítottunk össze, egyedi ízkombinációkat fedeztünk fel, s tippeket adunk, hova érdemes betérni, mit érdemes megkóstolni.
Siófok
Mákos guba, zserbós, sajttortás-diós és unikornis. Az Egy „Kiss” Nasi-ban ilyen fagylaltkülönlegességekkel várják a vendégeket. Kissné Éva saját készítésű sütikhez adagolja a pörkölt diót, az önteteket és a fagyit. Érdemes megkóstolni ezeket a kézműves fagyikelyheket, amit akár elvitelre is kérhetünk.

Unikornisos fagyikehely Fotó: Facebook/Egy „Kiss” Nasi
Siófok eldugottabb részén találjuk a Meggyfa Fagylaltműhelyt, ahol saját készítésű hűsítő édességet kínálnak. Isteni a pisztácia, de vannak például mindenmentes (glutén, GMO és szójamentes), friss gyümölcsből készült isteni fagyijaik, amelyeket dobozos kiszerelésben is hazavihetünk.

Szép és a finom Fotó: Facebook/Meggyfa Fagylaltműhely
Siófok központjában lévő Dinasztia Cukrászdában több tucat ízesítésű hűs édesség közül válogathatunk. Itt minden évben újabb és újabb receptekkel lepik meg a vásárlókat, rendszeresen részt vesznek a Balaton Fagyija választáson. Természetesen főzött és kézműves fagyikról van szó, amelyekbe csak jó minőségű alapanyagok kerülhetnek.

Dinasztia Cukárszda kínálatának egy kis darabja Fotó: Krausz Andrea
Balatonföldvár
Családi üzletet és fagylaltrecepteket visznek tovább hosszú évtizedek óta a balatonföldvári Cuki Fagyizó tulajdonosai. A 7-es úttól néhány méterre található cukrászdában mindig nagy és színvonalas a kínálat. A gyümölcsös kézműves fagyik egyszerre üdék és krémesek. Léteznek cukor- és a gluténmentes fajták is.

Fotó: Krausz Andrea
Balatonlelle
Balatonlellén több ikonikus, nagynevű cukrászda is található, ám a térség legjobb fagyiját az egy éve nyitott Zsúrban találtuk meg. A természetes alapanyagokból készült nyalánksághoz még a málnát is maga passzírozza a tulajdonos, aki saját készítésű lekvárjaival bolondítja meg a hűsítő csodát. Saját receptúra alapján készülnek az ízében az eredeti gyümölcsöt idéző sorbet-ek, és a tejes fagylaltok között is van érdekesség. nem kínálnak egyszerre túl sok félét, bár így is nehéz eldönteni, melyik az, amelyiket nem kóstoljuk meg a színe, vagy a hívogató neve alapján. A hely dicséretére: tej- és cukormentes fagyival is szolgálnak a gyönyörűen kialakított vintage környezetben.

A lellei Zsúrban nehéz eldönteni, melyiket hagyjuk ki az ízek közül Fotó: Turbéki Bernadett
Balatonmáriafürdő
A Pingvin Fagyizóban megkóstolhatod a 2019-es Év fagylajtját, a Piemont királyát. Kínálatukban sok más ízletes és érdekes fagyi között ez is megtalálható. Békebeli cintányéros hűtőpultból adagolják a jéghideg édességet, egyszerűen azért, mert ez a legjobb a fagylaltnak. Feltétlenül kóstold meg a Balaton gyöngyszemét is!

A Pingvin fagyizó mesés pultja
Keszthely
A Jordanics fagyizónak már két boltja van a városban, a Sétáló utcán és a Pethő utcában. Az idei nagy újdonságuk a Keszthelyi kétszínű fagylalt, ami csokoládéból és gyömbéres barackból készül. Vannak vegán és cukormentes jeges finomságok is, a sós karamell és a klasszikus vanília mellett abszolút kedvencünk a grillázs. Az áfonyás sajttortát és a levendulát se hagyjátok ki.

Fotó: Mészáros Annarózsa
Gyenesdiás
Ha azt mondják, Bringatanya, a fagyifanatikusok tudják, hogy ez nem egy egyszerű biciklis pihenő a bringakörút mentén, hanem az évek óta díjnyertes ízeket készítő fagylaltműhely. Az oklevelek és a kupák úgy sorakoznak a polcokon, mint egy sikeres sportklubban. A kígyózó sorok is jelzik a sikert, olyan ízkombinációkat kérhetünk, amit máshol nem. Az Illatos Izabella, a bazsalikomos málna, a Gyenesdiós, de Európa legjobb csokifagyija is kérhető. Vannak vegán és cukormentes finomságok, és a hagyományos vanília-karamell-puncs sem marad le az ízbomba dobogóról. Idén a Páhoki pepita és a Somogyi mogyi fagyijuk lettek a Balaton fagyija verseny különdíjasai.

Fotó: Bringatanya
Szigliget
Meredek emelkedőkön jutunk fel a macskaköves utakon szigligeti ófalu nádfedeles házai között a Várkávézóhoz, ahol egy hatalmas gesztenyefa árnyékában kérhetjük ki az egyik legfinomabb fagyit a környéken. Nem gombócot, hanem hatalmas adag kenetet kapunk roppanós, édes tölcsérbe, vagy elviteles papírpohárba. A fagyikhoz nem használnak mesterséges aromákat, színezéket, a barack olyan, mintha frissen szedett gyümölcsöket majszolnál, a pisztácia és a sós mogyoró meg Szicíliába repít. Általában hosszú a sor, de gyorsan halad, és ha belekóstolsz a jéghideg finomságba, a várból lefelé jövet is kérni fogsz egy kört. Ne hagyd ki a hatalmas nyugágyban való pihenést sem.

Fotó: Várkávézó, FB
Badacsony
Néhány hete nyitotta meg kapuit, vagyis a fagyipultját a La Tene Fagylaltzug a Desszertműhely mellett. Gombóc helyett egy hatalmas adag kenést kapunk a választott ízből. A csokoládé itt csokoládéból készül, a málna frissen szedett málnából, a Mille feuille olyan, mint egy habkönnyű francia krémes. A szezonális gyümölcsöket és a friss tejet környékbeli termelőktől szerzik be, a magvakat pedig ők pörkölik és darálják a jéghideg finomságokhoz. Ha igazi nyári felfrissülésre vágysz, akkor a yuzu citromot kérd, olyan, mint egy frissen készített limonádé.

Fotó: Mihály Szilvia
Révfülöp
A révfülöpi móló bejáratánál és a főútvonal mellett is találunk egy-egy Gombóc fagyizót. A kézműves műhelyben olasz alapanyagokkal dolgoznak, édes, hideg gombócaikat mindenképpen érdemes megkóstolni, ha arra járunk. A klasszikus ízek mellett számos gyümölcsös finomságot is rejtenek a tégelyek – ottjártunkkor például egy nem túl gyakran nyalható ízt is tudtunk kóstolni: mákos fagyit.

Révfülöpön egy ritkaságot, egy mákos gombócot is kóstoltunk Fotó: Keszey Ágnes
Tihany
Mi más nevet viselhetne egy fagyizó Tihanyban, mint a hozzá elválaszthatatlanul kapcsolódó lila virágét? S ebben a fagyizóban természetesen számtalan ízt feldobnak vagy megbolondítanak levendulával. A virágos ízek mellett merész, de harmonikus ízpárosítások is szerepelnek a kínálatban. A kézműves fagyikat készítő, franchise-rendszerben működő fagyizót egyébként az országban több helyen, a Balatonnál pedig Balatonfüreden is megtalálhatjuk.

Néhány íz a Levendula fagyizó kínálatából, Ezeket nem gombóconkénti áron, hanem súlyra árazzák Fotó: Keszey Ágnes
Stílusosan minden Levendula-fagyizó előtt lila bicikli jelzi, hol térhetünk be. Itt a fagyit lemérik, és súlya alapján derül ki a fizetendő összeg -erről és a balatoni fagyiárakról itt olvashatsz.
Balatonfüred
A környék legfinomabb fagylaltjai kétségtelenül a Bagaméri Fagyizóban sorakoznak. A gyümölcsízű fagyik természetesen itt is tejmentesek, nekünk kedvencünk volt a licsi málna és a ritkán felbukkanó mandarin, valamint a 2020-as Balaton fagyija, a levendulás kajszibarack. Találunk még izgalmas nevű csodákat is, mint például a ribizlis édes tejföl, a málnás tejbergíz, az illatos Izabella vagy az őrség aranya. Egyszerűen nem lehet elmenni mellette, a kézműves fagyik idecsábítják az embert, de minden cseppjük megéri.

A Bagaméri Fagyizó gombócai
Fotó: Szücs Ildikó
A Zákonyi Ferenc utcában lévő Füredi Korzó Fagyizót szintén nem szabad kihagyni, ahol saját műhelyben, a legjobb alapanyagokból készítik kézzel a gombócokat. Gyakran kígyózik sor előtte, ami nem véletlen, az itteni fagylaltok is igazi frissítő, édes élményt nyújtanak. Törökmézes vanília, málnás kókuszkocka, mézédes sárgadinnye és berry mascarpone – csak hogy néhányat említsünk a különleges választékból.
Veszprém
Húsz kézműves fagylalt szerepel a néhány hete nyílt veszprémi Füge fagyiudvar és kávézó kínálatában. Az Óváros térre vezető utcában található egységben a klasszikusok – amelyek közül a pisztácia kiemelendő – mellett a forróságban frissítő limealapú fagylalt, fügés keksz és matcha tea málnával ízek közül is választhatunk. Vannak tejmentes fagylaltok – az étcsokoládé, és a gyümölcsfagyik többsége –, és mindig szerepel cukormentes is a kínálatban, amely júliusban újabb ízekkel – angolpuncs, mokkafagyi – bővül. A családi fagyizót a fővárosban tapasztalatot szerzett és Veszprémbe visszatérő cukrászok indították el.

Füge fagyiudvar
Fotó: Penovác Károly/Napló
A hagyományos ízek mellett kreatív változatokkal rukkol elő rendszeresen a Völgy fagyizó. Tavaly és idén is különdíjat nyertek a Balaton fagyija versenyen: 2020-ban a „Tök jó fagyi” nevű, sós-tökmagos-vaníliás kreációjuk, néhány hete a borsos marcipán kapta az elismerést. A folyamatos kísérletezés jegyében csak az elmúlt hetekben szerepelt a pultban alma-uborka párosítás, csokis banán és gesztenye fagylalt is. A fagyi itt abszolút kedvenc, a víz alapú, isteni gyümölcsfagyikat pedig a tejérzékenyek is boldogan elnyalhatják.

A veszprémi vár tövében működik a Völgy fagyizó
Fotó: Marton Attila
Balatonkenese
A Balaton keleti felén járva nem szabad kihagyni a G&D Kézműves Pékség és Cukrászdát. Természetes alapanyagokból, kézműves fagylaltokat készítenek, amit régi, retró tárolóból kanalaznak elő. Mindenféle változatban találunk fagyikat: választhatunk cukormentes földimogyorót vagy vérnarancsot, tejmentes mangót, citromot vagy epret, és tölcsérből is kapunk gluténmenteset, ha szeretnénk. Az ízvilág pedig friss, tiszta és üdítő.

Retro tárolóból méri a fagyit a nagyon kedves eladólány a kenesei G&D Kézműves Cukrászdában
Fotó: Szücs Ildikó
Szerzők/fotó: Krausz Andrea, Marton Attila, Mészáros Annarózsa, Mihály Szilvia, Turbéki Bernadett, Szücs Ildikó
Nyitókép: shutterstock