viharjelzés: Siófoknál 1
26°
31° 19°
ÉK
4 km/h
Krausz Andrea | 2019.02.10. 07:00
Meglepetés az erősemberek balatoni versenyén
Alig mozgott 2-3 fok fölé a hőmérő higanyszála, az éjszakai mínuszoknak köszönhetően újra összeállt a jég közvetlenül a Balaton-parton, szóval nem volt meleg. 7 nehézatléta készülődött, hogy összemérje tudását rönkemelésben, 110 kilós bödöncipelésben, farönk cipelésben és dobásban, Thor-kalapács tartásban és hordódobásban.

A nagy visszatérő, Hrozik „Hulk” Gábor nyerte a Mitsubishi-Subaru Iceman Hungary Erősember Versenysorozat idei, utolsó fordulóját Balatonlellén. A 42 éves dunaújvárosi sportoló, aki 2010-ben Magyarország Legerősebb Embere volt, három év kihagyás és némi kórházi kezelés után lett bajnok a fagyos Balaton-parton.

Nem csak a nézők vacogtak szombaton délben a balatonlellei Nyugati szabadstrandon, az erősemberek számára is nagy kihívást jelentett a téli verseny.

Az egyik favorit, a 32 éves, 99 kg testsúlyú Gadó András is szaporán melegített a kezdés előtt. Ebben a videóban mondja el, hogyan kell nekiállni a különleges feladatoknak:

Az Iceman Hungary versenysorozat Salgótarján, Mátraszentistván és Szilvásvárad után érkezett utolsó állomására, Balatonlellére, ahol több versenyszámban is bebizonyították a résztvevők, hogy nem csak erősek, de nagy állóképességük és fájdalomtűrő képességük is van. Ez utóbbira akkor van például szükség, amikor egy 25 kilós Thor-kalapácsot tartanak nyújtott karral maguk előtt mellmagasságban és a közönség számolja a másodpeceket: 34, 35… Na, ilyenkor táncolnak állítólag a versenyzői szemek előtt a csillagocskák.

A bödöncipelés sem akármi, ennek a nagyra nőtt füles bögrének ugyanis 110 kg a súlya és ezzel kell célba futni minél rövidebb idő alatt, valahogy így:

A celldömölki Adorján Balázs 10 éve foglalkozik a sportággal, tavaly nem nagyon versenyzett, mert elszakadt a bicepsze... Most hagyok egy kis időt ezt megemészteni, mivel egy nehezen elszakítható izomról beszélünk, de persze semmi sem lehetetlen, ha valaki képes „megszakítani” magát.

Ebből is le lehet mérni, hogy milyen kaliberű, nagyszívű embereket láthatunk egy-egy ilyen versenyen, akik sokszor a munkájuk mellett vállalnak napi edzésmunkát a minél jobb erőnlét megszerzéséért.

Sajnos fáradtan érkeztem a versenyre, éjszaka egy bálban dolgoztam biztonsági őrként, mondta Adorján Balázs, aki egy teljes évet kihagyott sérülése miatt. Az Iceman Hungary-ra elkísérte felesége és gyermeke, a kicsi babakocsiból szurkolta végig apuka versenyét.

Itt láthatjuk azt a feladatot, amint négy hatalmas farönköt dob át időre egy vas állványzat fölött:

A 110 kg-os, fogás nélküli farönk felemelése a földről sem akármilyen feladat, főként, ha valaki hétszer is képes a vállára venni a vastag törzset.

Hrozik “Hulk” Gábornak nagy rutinja van a feladatokban, bár – mint a LikeBalatonnak elmondta –felkészületlenül érkezett a versenyre. Gyakran küzdött légszomjjal a feldatok során, ami egy kórházi kezelés utóhatásának volt betudható, hihetelen koncentrációs képességének és robbanékonyságának köszönhetően még így is megnyerte az egész versenyt.

Sokat kihagyott, mégis megnyerte a versenyt Hrozik „Hulk” Gábor (Fotó: Krausz Andrea)

Az alapozás negyedik hetében járok, eszközös edzésem még nem is nagyon volt, most kezdek visszatérni, 3 évet ugyanis kihagytam – mondta a 105 kg-os súlycsoport egykori bajnoka.A titok a rengeteg gyakorlásban rejlik, otthon vannak eszközeim, például kőgolyó, bödön, rönk, lengő súly, és Székesfehérvárra szoktam átjárni a Predator’s GYM-be, ahol szerencsére szívesen látnak és van lehetőségem fedett helyen eszközökkel készülni – meséli a 9 évvel ezelőtti Magyarország Legerősebb Embere, aki úgy tervezte, hogy külföldre költözik, de végül most úgy néz ki, hogy sikerül visszatérnie a versenyzéshez, bár 42 évesen ez nem túl megszokott. Mint mondta: elég komoly elszántság kell ehhez a sporthoz fejben is, mert itt nem elég csak erősnek lenni. Fontos a gyorsaság és állóképesség is, és hogy az ember helyt tudjon állni a fájdalmak ellenére is.

Nyáron újra visszatérnek Balatonellére az izmos nehézatléták, idén is megrendezik ugyanis a Vízi Erősemberek strandi versenyét – árulta el Vécsei Mihály, a rendezvény főszervezője, aki hozzátette, hogy az Iceman Hungary-t is megtartják újra, egy év múlva várhatóan nemzetközi versenyt láthat majd a közönség.

  1. helyezett: Hrozik Gábor (Hulk) – Dunaújváros
  2. helyezett: Bernáth Tamás – Dunaszerdahely
  3. helyezett: Gadó András – Szombathely

 

 

Kép, videó, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva