Kovács Emőke | 2018.10.30. 15:00
Mesélő szőlőhegyek 
Pető Piroska fővárosi lányként döntött úgy, inkább Balaton-felvidék egyedi tájértékeit kutatja. Kovács Emőke készített vele interjút.

– A Balaton-felvidék nagy szerelmese. Honnan eredeztethető erős kötődése a Balatonhoz és a Balaton-felvidékhez?
– Fővárosi születésű vagyok, budai lány voltam egészen az érettségi megszerzéséig. Természetszerető szüleimnek köszönhetően sok időt tölthettem a Balaton-felvidéken, a hétvégéink, nyaraink itt teltek. Egyetemi tanulmányaim során újfent visszakerülhettem e vidékhez. Csodálatos szőlőhegyi környezetben, Dörgicse mellett szívhattam magamba a táj hangulatát, amely meghatározó kisgyerekkori élményeim hatására magával ragadott. Érdeklődési köröm egyértelműen a természeti, táji értékek felé irányult, de akkoriban ez még nem volt tudatos. Sokat kirándultunk és felfedeztük környezetünk szépségeit, látnivalóit. Környezetmérnöki diplomám megszerzése után Balatonfüreden helyezkedtem el, és itt, majd később Diszelben vertünk gyökeret családunkkal. Az álmom valóra vált: mára a Balaton-felvidéken tölthetem minden percem és itt nevelhetjük a gyerekeinket.

– A Balaton-felvidék egyedi tájértékeit kutatja, gyűjti, összegzi. Mit is jelent ez pontosan?
– Az egyedi tájértékek témaköre még a fogalom ismeretét megelőzően vált a mindennapok részévé. Kirándulásaim során elsősorban a présházakat látogattam meg, kerestem a gyerekkori emlékekhez hasonló hangulatot. Védett növényeket fényképeztem, gyönyörű tavaszi látképeket, virágzó mandulafákat, templomromokat kerestem fel. Egy egyetemi nyári gyakorlat alkalmával ismerkedtem meg az egyedi tájértékek fogalmával és a kataszterezés menetét elsőként Balatonszepezden gyakorolhattam. Ekkor tudatosult, hogy amit eddig hobbinak hittem, keretek közé illeszthető és dokumentálási módszerrel alátámasztott. Diplomamunkám során Mencshely egyedi tájérték-felmérését készítettem el, ebben helyet kaptak az értéket képviselő lakóházak, présházak, öreg gyümölcsfák, kilátópontok, utcaképek, geológiai értékek, kutak. Figyelmem a korábban már jegyzett értékek mellett a rejtettebb, fokozottabb odafigyelést és nyitottságot igénylő egyedi értékek felé tudott összpontosulni, lenyűgözött egy-egy település, szőlőhegy gazdagsága és megfogalmazódott az igény a dokumentációk készítésén felüli, széleskörűbb bemutatás iránt. Az egyedi tájértékek témakörét egészítette ki nálam az értéktárak fogalma, 2013-tól veszek részt javarészt települési értéktárak létrehozásában, és szintén az értékek feltárását, dokumentálását segítem.

– Rengeteg adatot, anyagot, fotót összegyűjtött már a Balaton-felvidék értékei tekintetében. Milyen formában osztja meg az érdeklődőkkel gyűjtéseit? Eljut ez valóban a nagyközönséghez?
– A cél mindenképpen az, hogy eljusson az emberekhez és tudatosuljon, mennyire sokrétű és értékgazdag ez a táj, s egyúttal sérülékeny…
A Magyar Turista újság olvasójaként küldtem fotókat a lapnak, majd nem sokkal később, 2007 őszén lehetőségem adódott egy Örvényesről szóló cikk írására, mely elindított az úton és számos cikk követte, Balaton-felvidéki témában. Az épületekről készített képek nyilvánosságra hozatalát a 2008-ban indult műemlékfelméréshez kötött pontverseny szaporította, közben több oldalra töltöttem fotókat rövid leírásokkal. A közösségi oldalak adta lehetőség késztetett arra, hogy az egyedi tájértékek zászlaja alatt, az értékek bemutatása, népszerűsítése céljából önálló oldalt készítsek, 2012-ben indult útjára a „Balaton-felvidék egyedi tájértékei” facebook oldal. A folyamatosan frissülő tartalom egyedi tájértékeket, jellegzetességeket, különleges látnivalókat és látványképeket, értéktári elemeket, eseményeket jelenít meg. Tapasztalataim alapján az emberek felfigyelnek a fotókra és sokszor elgondolkodnak, vagy elcsodálkoznak egy bejegyzés láttán, ez hatékony módszere lehet a megismertetésnek, és az értékek felszínre küldésén keresztül azok megőrzésének, és a turisztikai vonzerő növekedésének egyaránt. Mivel kedvenc témám a szőlőhegyek világa, önálló blogot indítottam hasonló célkitűzéssel. Rég dédelgetett terv kelt életre az év elején a „Mesélő szőlőhegyek” színre lépésével.

 

 

– Számtalan szép dologról, tevékenységről hallhattunk most. Melyek a jövőbeni céljai, tervei?
Elérkeztem a következő fejezethez, munkavégzésemet össze kell kapcsolnom az elmúlt években folytatott tevékenységeimmel, keresem a lehetőségeit annak, hogy a Balaton-felvidék értékeit még inkább a nagyközönség elé tárhassam. Szeretnék kapcsolódni a települések célkitűzéseihez, kiadványok készítéséhez. Kulcsfontosságúnak tartom az online média szerepét, hiszen az érdekes tartalom azonnal eljuthat bárkihez és eredményt érhet el, kedvező folyamatot mozdíthat elő, ezért tartalom-szolgáltatóként, cikkekkel és fotókkal igyekeznék online magazinokat is gazdagítani. Honlapom működtetésével is munkavégzésemet, és az értékek népszerűsítését szeretném elősegíteni.

 

 

– A Balaton-felvidék egyedi tájértékei egy egész nemzet kincsei, öröksége. Hogy látja: meg tudjuk becsülni mindazt, amit a Balaton-felvidéken épített és természeti örökségként kaptunk? Hogyan lehet megfelelően vigyázni minderre?
– Vegyes érzelmek és tapasztalatok uralnak a kérdés kapcsán. Rengeteg aprónak tűnő, de mégis jelentős értéket veszítettünk az utóbbi évtizedben, és érzékelhetjük a negatív folyamatokat is, többek között a szőlőhegyek mértéktelen beépítése példáján. Mindemellett látható a hungarikum törvény jótékony hatása, az értéktári mozgalom élre törése segít a közösségek erősítésében és a helyi értékre irányuló figyelem is növekedett. Turisztikai viszonylatban is jó irányok bontakoznak ki, a jó minőségű kistermelői ételek és italok, az egyre szebbé váló borok a vonzerőt növelik és ez által az értékek megismertetése is könnyebbé válik. Túravezetőként saját bőrömön érezhetem az emberek nyitottságát az egyedi értékek és érdekességek, múltunk öröksége iránt és ez motivációt ad a folytatásra. Nagyon fontos a szabályozó rendszerek szigorú és értékközpontú szemléletének kialakítása, az odafigyelés, a megfelelő szakemberekhez való eljutás lehetősége például egy présház felújítás kapcsán. Az értékek megőrzéséhez szintén a figyelemfelhívást, az „alulról” építkező tudatos munkát gondolom eredményesnek és ezek mellett a nyilvánosság folyamatos megszólítását.

 

 

Pető Piroska értékmentő tevékenysége az alábbi oldalakon követhető:
http://petopiroska.hu/
https://meseloszolohegyek.blog.hu/
https://www.facebook.com/Balatonfelvidekegyeditajertekei

Szöveg: Kovács Emőke
Fotók: Pető Piroska

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva