viharjelzés: Siófoknál 0
10°
ÉNY
6 km/h
2018.08.31. 08:00 Mezítlábas parkok a Balatonnál
Megosztom
Sétáljunk mezítláb köveken, vízben, homokon – olvassuk, és halljuk egyre többször. Tényleg jót tesz a testünknek és a lelkünknek, ha lerúgjuk a cipőinket egy időre? Kipróbáltuk a Balaton környéki mezítlábas parkokat.

Mezítkáli – a Káli-medence mezítlábas parkja

Mindszentkálla néhány kilométerre fekszik a Balatontól, az aprócska településen egy valóságos mesevidékre jutunk. A faluban található Mezítlábas Mászkálót Krámli Péter mutatta be a likebalaton.hu olvasóinak.

– A parkot a feleségem, Krámli Krisztina álmodta meg, szó szerint. Többször ébredt arra, hogy álmában hosszú szoknyás, mezítlábas kislányok szaladgálnak a kertünkben, így összefogott a család, és létrehoztuk ezt a 30 állomásból álló száraz járófelületet.

A tervezés és kivitelezés során fontos volt, hogy a talp hol megpihen, hol szúrósabb, keményebb felületen járunk, még a színek harmóniájára is ügyeltünk. Mezítláb taposhatunk morzsolt kukoricán, lapos köveken, szalmán és faforgácson, de puha homok és fenyőtoboz is kerül a lábunk alá; a séta felér egy talpmasszázzsal.

Különleges érzés a morzsolt kukoricán lépkedni

 

Amint belépünk a kertbe, a cipőnkkel együtt az időérzékünket is letesszük. Mi is órákig sétálgattunk és játszottunk a parkban.

– Ez így természetes – nevet Péter – itt mindenki megpihen és feltöltődik. Senki nem áll meg egy körnél, van, hogy bekötött szemmel sétálnak végig az állomásokon, van, hogy időre versenyeznek a gyerekek és a felnőttek is. Igazi családi program ez, árnyékos padokkal és játszóelemekkel.

A bátortalanabb gyerkőcök egy darabig csak játszanak, nézelődnek, de rövid idő alatt kedvet kapnak, kezdetben kicsit pipiskedve, majd egyre bátrabban róják a mezítlábas köröket.

A séta és játék után a Kő fagyi jeges frissítőit se hagyják ki!

 

Jótékonyan hat Baltongyörökön a Kneipp-ösvény

Vízben, köveken, fafelületen járva frissülhet fel az ember és tehet egészségéért a balatongyöröki Kneipp-ösvényeken. A móló közelében lévő száraz és vizes taposó mellett gyógynövénysziget, meditációs padok is várják a látogatókat, a Szépkilátónál lévőnél pedig a Balaton túlpartja – és a Kékszalag futama – is megcsodálható.

Le a cipőkkel – 5 perc felfrissülés mindenkinek jár – fogadja a látogatókat a jó tanács a balatongyöröki rendezvénytér mellett, a csónakkikötő szomszédságában. Itt található a Kneipp élménysétány, mely igazi felfrissülést nyújt testnek és léleknek. Az 1821-ben született és 1897-ben elhunyt német katolikus pap, Sebastian Kneipp dolgozta ki a róla elnevezett vízgyógyászati módszert, mely alapja a vizes és száraz ösvényeknek. Ezek talpunk reflexzónáit stimulálják, így hatnak jótékonyan szervezetünkre és szellemünkre.

– A hosszúkás kis medencében a Balatonból kerül a víz, melyet rendszeresen keringtetünk. A medence alakja különböző méretű, gömbölyű kavicsokkal van kirakva, így talpmasszázst is nyújt. Van több kis befúvó, melyek mozgó vízáramot hoznak létre, így az ember úgy érezheti, mintha patakban lépkedne – mesélt az élményt nyújtó lehetőségről Biró Róbert polgármester. Ez a vizes taposó tavasztól őszig várja a vendégeket. A településen egyébként egy másik Kneipp-taposó is található, a páratlan szépségű látványt nyújtó Szépkilátónál, itt a Római-forrás vizében lépkedhetnek a vendégek.

A Balaton melletti területen lévő Kneipp-ösvénynél gyógynövénykertet is kialakítottak, mely nem csak szépségével, színeivel, hanem illatával is megragadja az arra sétálókat.

Sebastian Kneipp önmagát gyógyította meg tüdőbetegségéből, hogy a jeges Dunában fürdött. A hideg vizes fürdőzés meghozta az egészségét. Ő régóta leírt természetgyógyászati módszereket hozott be újra a köztudatba. A gyógynövények is szorosan kapcsolódnak gondolatiságához. Régen, a templomok, kolostorok mellett gyógynövénykertek voltak, hiszen a papok nagyon komolyan foglalkoztak a gyógyítással, így a taposóösvény és a gyógynövényszigetek ötvözik Kneipp szellemiségét.

Szöveg és képek: Mihály Szilvia, Keszey Ágnes

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva