2018.08.13. 02:14
Mi az ideális hőmérséklet a lakásban télen?
Szponzorált tartalom - A fűtési szezonban rengeteget hallani arról, hogy vannak, akik sajnos a 18-20 Celsius fokot engedhetik csak meg maguknak, mert drága a fűtés.

Sokan amiatt kívánnak szigetelni, mert a magas gáz és villany árak mellett – a fáról nem is beszélve – nem tudják biztosítani a folyamatos 23-24 Celsius fokos hőmérsékletet a lakásban. Rendkívül aggasztó adatok és sajnálatos módon rendkívül téves az elképzelés, miszerint télen melegnek kell lennie a lakásban.

A szigetelés valóban fontos és a folyamatos nagy hideg sem tesz jót, ám az egészséges hőmérséklet inkább 18 Celsius fok körül mozog. Ezen a hőmérsékleten nem szaporodnak és terjednek olyan könnyen a vírusok és baktériumok, ám elég meleg ahhoz, hogy a lakás megfelelő szárazságát biztosítsa. A lakás szárazságának biztosításához természetesen a megfelelő vízszigetelés, a szellőztetés és a minőségi, a falat szellőzni engedő hőszigetelés is szükséges.

Ha az egészséges hőmérsékleten tartjuk a lakást és még rendesen le is szigeteljük, nem csupán jelentős összegeket spórolhatunk meg, de egészségünket is megőrizhetjük.

Miért nem kell túl nagy meleg télen? Több oka is van annak, hogy az egészséges hőmérséklet a lakásban bőven 20 Celsius fok alatt alakul. Egyrészt a kinti hideg és benti meleg pillanatok alatt komoly megfázást okozhat. A hidegről belépve azonnali izzadás kezdődik meg, ami a belső, magasabb hőmérsékletű terekben csak kényelmetlenséget okoz, de újból kilépve a hidegbe, megfázást idézhet elő. A metrók, plázák, éttermek, üzletek, közületek is potenciális veszélyforrások, hiszen télen ezekben meleg van, nekünk pedig ki-be kell járkálnunk ilyen és hasonló épületekbe.

A benti meleg kitűnő környezetet teremt a különböző baktériumok elszaporodásának. Ha beteg van a lakásban, fontos a rendszeres és alapos szellőztetés, ami nem mellesleg a pára eltávolításában is nagy szerepet tölt be, főleg hőszigetelt házaknál. A meleg levegő ellazít, kitágítja az ereket és ha túlzásba visszük, fáradtabbá, inaktívvá tesz minket. A friss levegő, a frissesség, az aktív mindennapok és rendszeresen szellőztetett lakás sokat tesz az egészségért, ezért télen ne akarjunk trópusi hőséget csinálni a lakásban, ellensúlyozva a kellemetlen hűvös időt!

Szigetelni ne azért szigeteljünk, hogy olcsóbban legyen 25 fok, hanem azért, hogy gazdaságosabban, hatalmas pénzeket megtakarítva érhessük el az egészséges 18 fokot a lakásban.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva