likeBalaton.hu | 2022.05.19. 12:34
Miért érdemes napelemes rendszert telepíteni 2022-ben?
Hirdetés - Egyértelmű, hogy a napelem jó a környezetnek, és hosszú távon a családi pénztárcának is. De a telepítési költségeket elnézve felmerülhet a kérdés: érdemes-e belevágni? Most szeretnénk egy kicsit bővebb információt adni arról, hogy 2022-ben miért éri meg napelemes rendszert telepíttetni.

A napelemek előnyei

A napelemes rendszerek kialakításával hosszútávon mindenképp egy megtérülő befektetésről van szó. Sőt, akár rövid távon is, hiszen ha értékesítésre kerül az ingatlan, annak árát a napelem jellemzően növeli, így magasabb áron lehet eladni. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor a napelemek passzív bevételként szolgálhatnak minden évben, rendszertől és időjárástól függően.

A napelemekkel alapvetően a háztartás villanyszámláját lehet kiváltani, és ehhez egy szaldós elszámolás kapcsolódik. A szaldós elszámolás lehetővé teszi, hogy a plusz áramot az áramszolgáltató „megvegye”, illetve amikor nem termelődik elegendő áram a napelem segítségével (például esős időben), akkor a szolgáltatótól „vegyük vissza” a korábban túltermelt áramból. Az egyik előnye, hogy ennek segítségével nem érinti az otthont az energiaárak növekedése, hiszen a háztartás saját magát látja el árammal. Szinte bárhol kiépíthető, ahol villamos hálózat van.

Amit többször is hallani és olvasni lehet, hogy a napenergia, szemben a fosszilis energiákkal, korlátlanul rendelkezésünkre áll, nap, mint nap profitálhatunk belőle. A tévhitekkel ellentétben akkor is termel áramot, ha felhős idő van, ilyenkor csak a hatékonysága gyengül a napelemnek. Emellett óvjuk vele a környezetünket, hiszen nincs károsanyag-kibocsátás, karbantartása minimális, és nincs jelenleg ennél környezetbarátabb megoldás az áramfelhasználás kielégítésére. A legtöbb cég 25-30 év garanciát nyújt, így akár a következő generációnak is segítségére lehet.

A napelemek telepítése

Évről-évre növekszik a megújuló energiák iránti érdeklődés, sőt, ezekre egyre több pályázati lehetőség is igényelhető. Erre azért van szükség, mert a földünk energiakészletei fogytán vannak, a környezettudatos gondolkodás is terjed, így globálisan alternatívákat kell keresni, amik ugyanúgy kielégítik a mindennapi szükségleteket. Ilyenek a víz-, szél- és napenergia. A magánháztartásokban való elterjedés elősegítése csökkenti az ökológia lábnyomot, segít egy környezettudatosabb ország, illetve világ kialakításában.

Megéri-e a napelem?

Mivel telepítési költsége nagyon sok összetevőtől függ, mint pl. a ház tájolása, a napsütéses órák száma, árnyékok, tető dőlésszöge, ezért nem lehet általánosan konkrét összegről beszélni a telepítés kapcsán, de az biztos, hogy hosszú távon mindenféleképpen pozitívan jön ki belőle a háztartás. A megtérülés jelentősen felgyorsulhat, ha sikerül rá pályázati támogatást igényelni.

Napelem rendszer tervezése

Mindenképpen szakemberekre kell bízni a tervezést. Egyes pályázatnál létezik regisztrált kivitelezői lista, ami tartalmazza azokat a cégeket, akiket megbízhatunk a napelemes rendszer tervezésével és telepítésével.

Amit a cégnek a tervezéshez tudnia kell:
• Mennyi a mostani áramfogyasztás és mennyi a tervezett átlagos áramfogyasztás
• A tető paraméterei (dőlésszög, tájolás, árnyékolás és méret)
• Jogosult-e a család valamilyen támogatásra a megújuló energiaforrások kiépítése során
• A ház és fogyasztás tulajdonságai alapján tudják meghatározni a napelem méretét és az inverter méretét.

A megújuló energiaforrások piaci elterjedésének támogatását az Európai Unióban évről-évre egyre több pályázat és támogatás erősíti. Újabb és újabb célok elérését tűzik ki egy élhetőbb, környezetbarátabb Európa érdekében.

A fő célok:

• Az energiafogyasztás csökkentése és az ökológiai lábnyom minimalizálása
• Alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás elérése, olcsóbb áramellátás
• A megújuló energiaforrásokkal alternatív üzemanyagok és mobil energiaforrások létrehozása
• Egységes, intelligens európai villamosenergia-hálózat építése

Ezeknek a létrehozásához sok fejlesztésre lesz szükség, új ismeretekre és technológiai fejlődésre, és természetesen a nyitottságra a lakosság, a kis- és nagyvállalatok részéről egyaránt. Az eddigi legelterjedtebb megújuló energiaforrás mellett a többi innováció piaci elterjedése is fontos szerepet fog játszani a zöldebb Földért.

Lakossági napelem pályázat Magyarországon 2022-ben

Minden ország igyekszik egyre több megújuló energiaforrást használni. Magyarország célja, hogy 2050-re klímasemleges ország legyen, ezért egyre több állami támogatást igyekeznek megújuló energiaforrások kiépítésére használni.

Az „RRF-6.2.1 Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” nevű pályázat a lakosság számára a napelemes rendszerek telepítése mellett magába foglalja a fűtés korszerűsítését, nyílászárók cseréjét és az akkumulátor telepítést is. A pályázat már meglévő napelemes rendszerre, annak bővítésére vagy korszerűsítésére nem vonatkozik. Természetesen, mint minden pályázatnál, itt is rengeteg kritériumnak kell megfelelni, de ez senkit ne tántorítson el. A napelemes rendszer telepítése mindenképp egy megtérülő befektetés, ami természetesen attól is függ, hogy milyen összeget kell rászánni. A befektetés megtérülését gyorsítja meg az állam a pályázatokkal.

Az akár 100%-ban vissza nem térítendő támogatás maximálisan bruttó 2,9 millió forintot engedélyez napelem telepítésre, amit ki lehet egészíteni fűtéskorszerűsítéssel, így bruttó 11,3 millió forint igényelhető. Csak magyarországi lakcímmel rendelkező pályázhat, akinek nincs köztartozása, és a háztartásban élők egy főre jutó jövedelme az előző évben nem haladta meg a 4 850 000 Ft-ot (ez havi 404 166 forint). Fontos megjegyezni, hogy a pályázat elbírálása nem függ a pályázatok beérkezési sorrendjétől. A pályázat igénylésekor már a regisztrált kivitelezők listájából valamelyik kivitelezővel megállapodást kell kötni, ennek hiányában nem lehet a pályázatra jelentkezni. Ez a szerződés pedig csak akkor lesz hatályos, ha az igénylő magánszemély részesül a pályázatból.

Amennyiben erről lemarad valaki, vagy nem felel meg a kritériumoknak, még mindig lehetősége van az Otthonfelújítási Támogatás keretén belül a 3 millió forintos állami támogatással terveznie. Ennek a hátránya, hogy az állam ezt a támogatást utólag téríti meg, tehát először be kell fektetni a saját pénzünket, ezt majd az állam visszafizeti.

A fentiek mellett több ilyen pályázat is jelen van, ami napelemek telepítéséhez igényelhető, ezért mindenképp érdemes pontosan elolvasni, hogy melyik pályázat milyen mértékű támogatást nyújt, és pontosan milyen feltételekkel.

Megtérülő befektetés

Amennyiben nem sikerül pályázattal kiépíteni a napelemes rendszert, akkor önerőből is megéri, hiszen ez egy olyan befektetés, ami garantáltan megtérül. A napelembe, és más megújuló rendszerekbe fektetett pénz egyenlő a jövőben való gondolkodással.

Az uniós tervek iránya azt mutatja, hogy míg 15-20 éve arra csodálkoztunk rá, ha napelemes házat látunk, 2030-ra már az lesz meglepő, ha egy házon nem látni majd napelemeket. Ennek serkentésére és elérésére irányul a rengeteg támogatás. Ráadásul ez a rendszer nem csak anyagilag térül meg, hanem egészségesebb, élhetőbb környezetet teremt a jövő generációinak, ahol az energiafelhasználás független, kimeríthetetlen forrásokból táplálkozik.

Ha tehát már régóta gondolkodik azon, hogy korszerűsíti otthonát, nem érdemes tovább hezitálni; használja ki a támogatásokat, és fektessen be saját, valamint gyermekei, unokái jövőjébe, az élhetőbb környezetbe!

 

Nyitókép: https://unsplash.com/@markusspiske

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva