2020.06.19. 09:15
Miért fogyasszunk vitaminokat?
Hirdetés - William Fletcher nevéhez köthető, hogy bizonyos összetevők hiányában betegségek lépnek fel a szervezetben. Ezt a nagy igazságot az angol tudós az 1900-as évek kezdetén fedezte fel, amihez csak 12 év kellett, hogy egy másik lengyel tudós kimondja a vitamin szót.

Ma már tudjuk, hogy a vitaminokat testünk csak nagyon kis mennyiségben képes előállítani, miközben a működéséhez szüksége van rá. Például az ízületeink, a fogaink, az idegrendszerünk, de még a vérképző képességünkhöz is köthető a megfelelő vitamin ellátás. Emellett a sejteknek is szüksége van rájuk, és a testünk a vitaminoknak köszönhetően tudja a táplálékot hasznosítani.

Kétféle vitamint különböztetünk meg, vannak a vízben és a zsírban oldódóak. Az előbbi akkor fejti ki igazán a hatását, amikor felszívódik, felesleges része a vizelettel együtt távozik, így nem érvényes a túladagolás veszélye. A másik csoport a szervezetünkben juttatott zsírtól függ, ezért ajánlatos az olíva olaj használata. Itt létezik a túladagolás veszélye, ezért csak annyit fogyasszunk, amennyire tényleg szüksége van a szervezetünknek.

Hiányának a tünetei

Fotó: pixabay

Léteznek bizonyos tünetek, amik figyelmeztetnek minket arra, ha valamelyik vitaminból hiány lép fel, mivel ilyenkor károsodnak az élettani folyamatok. Olyan panaszok fognak jelentkezni, amik azonnal felhívják a figyelmünket a probléma kezelésére.

Mivel vannak olyan táplálékok, amik több vitamint is tartalmaznak, ezeknek a nem fogyasztása tünetekhez vezethet. Azok az emberek, akik nem változatosan étkeznek, hamarabb fognak szembenézni ezzel a problémával.

A tüneteket szinte bárki észreveheti, egyik legfeltűnőbb maga a hajhullás. Ha a reggeli készülődésnél azt tapasztaljuk, hogy napról napra egyre több haj marad a kefében, akkor érdemes elgondolkodni egy életmód változtatáson. Igaz, hogy alapjáraton hullik a hajunk, viszont mindenki érezheti, hogy meddig normális a mennyiség.

A bőrelváltozás és a foghullás is a tünetek közé tartozik, de az is rémisztő jel lehet, hogyha a látásunk hirtelen romlani kezd. A folytonos fáradékonyság és idegesség is lehet tünet.

Kik és hogyan fogyasszák?

Az emberek életében több időszak létezik, ezeken belül változik a vitamin igényünk. Serdülőkorban vagy a várandósság időszakában több vitaminra van szükség. Azok, akik versenysportot űznek, nekik is érdemes pótolni és növelni a bevitelt. Ha alapból betegesek vagyunk, akkor pirula formájában szedhetjük.

Dohányzóknak külön ki szokták emelni, hogy a nikotin megnöveli a vitamin igényt, ezért nekik naponta kell szedniük a tablettákat, ha nem akarják, hogy később tünetekkel küzdjenek.

Hogyha vigyázni akarunk az egészségünkre, és a vitaminokat megfelelően bejuttatni a szervezetünkbe, akkor próbáljunk nyersen fogyasztani zöldségeket és gyümölcsöket. A rendszeres vitaminfogyasztás növelheti az étvágyat, így figyeljünk az elhízás problémájára.

A pirulákat mindig hűvös helyen tároljuk, erre tökéletesen megfelel a hűtő vagy a kamara. A vitaminban gazdag ételek melegítése és hosszan tartó áztatása tönkreteszi a vitamintartalmát, ezért érdemes a párolás mellett dönteni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva