veol.hu/Horváth Virág | 2020.12.07. 12:00
Miért költöznek szívesen az emberek a Balaton partjára?
A Pannon Egyetem két kutatójának – Neumanné Virág Ildikó egyetemi docens és Kántor Szilvia PHD-hallgató – tanulmánya arra keresi a választ, milyen tényezők motiválják a nyaralótulajdonosok, a második otthonnal rendelkezők Balatonhoz költözését, és mi marasztalja a már ott élőket.

A reprezentatív, kérdőíves felmérésből kiderül, hogy a közlekedés, a szállás, a turisztikai programok szervezése, a vendéglátás, és a magánszálláshely-kiadás mind fontos aspektusa a turizmus vizsgálatának.

A jó helyek keresésének lényegét boncolgatja a Comitatus Önkormányzati Szemle különszámában közzétett mobilitásvizsgálat is, amelybe a kutatók azokat a válaszadókat vonták be, akik valamilyen kapcsolatban állnak a Balaton-régió településeivel. A felmérésben részt vettek olyanok, akik életvitelszerűen a Balatonnál élnek, dolgoznak vagy tanulnak, olyanok, akik bár helyi lakosok, de másutt dolgoznak, tanulnak, megkérdeztek olyanokat, akik valamelyik településen dolgoznak vagy tanulnak, de egyébként másutt élnek, illetve az üdülőtérség egyes településein másodlagos otthonnal vagy nyaralóval rendelkeznek.

Nyaralóövezet Csopakon
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Magyar Nemzet összefoglalója kiemeli, hogy a Balatont új lakhelyül választók számára a turisztikai és családi programok szervezése a legvonzóbb munkalehetőség. Jelentős azoknak az aránya, akik a kérdőívben feltett kérdésekre elsősorban a vendéglátást, magánszálláshelyet jelölték meg, de a megkérdezettek számára nagyon csábító az egészségturisztikai szolgáltatások köre, valamint a parkolásüzemeltetés is jelentős megtérüléssel kecsegtet. A kiskereskedelem és a szépségipar viszont keveseket késztetne a tóhoz költözésre – derül ki a felmérésből. Az üdülőkörzet migrációs áramlását vizsgáló kutatók szerint a térségből való elvándorlás mögött elsődlegesen racionális érvek állnak, így a magasabb jövedelem, a karrier lehetősége.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a népesség csökkenésével együtt jár a régió lakóinak öregedése. A 2001-ben regisztrált balatoni régió lakosainak száma 2016-ra mintegy 9 ezer fővel csökkent, de ennél nagyobb gond a térség lakóinak öregedése.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva