ripost.hu | 2020.06.11. 14:00
Mikor nyaralsz idén a Balatonnál? Vajon mikor lesz jó idő?
Most, hogy végre kiszabadultunk a karanténból és a külföldi utazás még kockázatos, egyre többen terveznek hazai vakációt. Mutatjuk a legjobb időszakot a balatoni nyaralásra.

Erre július második fele és augusztus eleje, illetve vége lesz a legalkalmasabb a hosszú távú előrejelzések szerint. Nagy, hosszan tartó hőségre idén ne számítsunk, idén nyáron rengeteg lesz a felhős nap. A népi megfigyelések szerint ha enyhe volt a tél, hűvös lesz a nyár. Ráadásul tegnap volt Medárd napja, és a mondás szerint „Medárd, ha sírni kezd, 40 napig nem hagyja abba”. Sajnos a hosszú távú előrejelzések ezt alá is támasztják: a június nagyon esős lesz, és amikor nem esik, akkor is felhős lesz az ég, július elejéig nem számíthatunk tiszta napsütéses napokra.

Jó reggelt kívánunk!☕️Ha ma esik, 40 napig esni fog? Természetesen igen. A bolygónkon legalábbis biztosan lesz minden…

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2020. június 7., vasárnap

 

Egész nyáron csak 4 nap lesz 30 foknál melegebb

Az AccuWeather hosszú távú előrejelzése szerint idén nem kell brutális hőhullámokra számítanunk. A júniust el is felejthetjük, ha vízparti nyaralást tervezünk, hiszen a számok azt mondják, hogy még 30 fok sem lesz, viszont rengeteg lesz az eső. Júliusban mindössze 17-én és 27-én lesz 30 foknál melegebb, de akkor is csak 31 fok várható. Nyaralni július közepétől érdemes menni, például a július 12-18. közötti időszakra majdnem végig 30 fok körüli maximumok várhatók.

Fotó: Ripost

Augusztusban várható

Sajnos, az augusztus sem kényeztet el bennünket. A hónap első hete lesz a legmelegebb, 30 fok körüli maximumokkal, ám augusztus 6-tól a hónap végéig már 30 fok alatt marad a hőmérséklet – de legalább a hónap végén esni alig fog.

Fotó: Ripost

A Dávid-naptár is jó július végét, augusztus elejét jósol

Változékony nyarat jósol a Dávid-naptár is. Dávid Mihály nyíregyházi mérnökember évtizedek óta minden évben elkészíti sajátos, a korábbi évek időjárását figyelembe vevő számításával az egész éves előrejelzését. Ebben az áll, hogy az idei nyáron nagyon ingadozó lesz a hőmérséklet. Ő július elejére is nyaralóidőt mond, aztán megerősíti az accuweather hosszú távú jóslatát is: július végén-augusztus elején, majd augusztus végén is nyaralóidőt mond, de nagy kánikula nélkül. Gyakori lesz a zápor, zivatar, a szokásosnál csapadékosabb lesz a nyár Dávid Mihály szerint.

Változékonyabbak lesznek a nyaraink

Németh Lajost máig sokan hiányolják a televízió képernyőjéről. A közkedvelt meteorológus már nyugdíjas, de még mindig sokan megállítják az utcán, hogy kifaggassák az időjárásról.

Németh Lajos szerint június végéig átlag alatti, maximum átlagos lesz a hőmérséklet és a további időszak is változékony lehet.

– Természetesen jólesik és igyekszem is segíteni, bár nem mindig rajtam múlik a végeredmény. Régebben, amikor megkérdeztek mindig azt mondtam, hogy július elején, közepén nagy bizonyossággal tervezhető egy itthoni nyaralás. Most már nem mondhatom ezt, mert sokkal változékonyabbá váltak a nyarak. Tartós frontmentes időjárás nem tud kialakulni, ami talán a globális felmelegedés miatt is van – teszi hozzá Németh Lajos.

Olvasói fotó: Varga Tímea

Több lehet a baleset az időjárás miatt

Alaposan próbára teszi a szervezetünket az időjárás, ahogy jönnek-mennek a frontok. – Ha a magas hőmérséklet, a párás napok sokáig tartanak, a fülledt időjárás nagyon leterheli a szervezetet, nehezíti az arra érzékenyek mindennapjait. Ha az időjárásra érzékenyek fáradtabban vezetnek, nagyobb az esély a balesetekre is. A fülledt idő a légzési nehézségben szenvedők és a keringési problémákkal küszködők életét különösen megkeseríti. Ha valaki érzékeny a magas hőmérsékletre és a párára, fáradtabb, és nem tud úgy aludni. Ha ez tartósan fennáll, az kimerültséghez, rosszullétekhez vezethet – mondta el a ripostnak Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója.

 

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva