Tóth B. Zsuzsa / veol.hu | 2021.11.14. 16:00
Mikor tegyél ki eleséget a balatoni nyaralód madáretetőjébe?
A rovarok mozgása miatt még korai a madarak etetése, a Balaton környékén még rengeteg fehérjedús táplálékot találnak a szárnyasok.

A Magyar Madártani Egyesület Veszprém megyei csoportja helyi szervezetének vezetője, Árvai Gábor szerint meglehetősen korai még elkezdeni a téli madár­etetést.

Várjuk meg a havazást

– Azt ajánlom, hogy ne etessük még a madarakat, mert a rovarmozgás még nagyon nagy. A napokban voltam egy hajnali madármegfigyelésen a Badacsony hegyen, ahol még rajzottak a szúnyogok. Amennyiben a természetben megszerzi a madár a fehérjedús táplálékot, nem jön be az etetőre magot enni. Ezért kevesellték sokan a madarakat a tavalyi enyhe télen is. A számukra lényeges táplálék a rovar, és nem más.

Ha valaki mégis etet, akkor várja meg azzal az első komoly fagyot, havat.

Ettől azonban még messze vagyunk, hiszen az éjszakai mínusz egy fok még nem jelent gondot a madaraknak.

Évről évre több fehér gólya, szürkegém, nagy kócsag, bölömbika, gólya telel át nálunk, előbbiek szinte teljes számban. Ugyanis tudják, hogy a vándorlás hatalmas energiába kerül, ezért megkockáztatják inkább a maradást. Ez évek óta bejött nekik. A táplálékmennyiség adott számukra itt is télen is.
Könnyebben fennmarad az az egyed, amelyik nem vonul el, hátrányba kerül, aki elmegy. Persze, van ebben kockázat, mert ha bejön februárban egy nagy hideg, pórul járnak. De ahogy változik az éghajlat, a madarak egyre kevésbé szorulnak rá az etetésre.

A téli madáretetéssel várjuk meg a havat vagy a kemény hideget a szakértő szerint
Fotó: Shutterstock

Szalonnát is adjunk a napraforgómag mellé

– Magam egyébként sem vagyok híve a madártetetésnek, hiszen azzal az emberek csak magukhoz akarják csalogatni a madarakat, hogy gyönyörködjenek bennük, mert szépek, színesek. De valójában nincs szükségük a téli madáretetésre. Hiszen, ha az evolúcióra gondolunk, a madarak 180 millió évvel korábban jelentek meg, mint az ember, mégsem haltak ki. Amennyiben mégis rászánja magát valaki a téli madáretetésre, tudnia kell néhány szabályt. Ahogy az ember is szereti a változatosságot, a madár is. Ha csak napraforgót kap, egysíkú lesz a táplálkozása, aztán tavasszal nem tudnak átállni másra.

Tehát nem biztos, hogy jót teszünk, ha csak napraforgómaggal látjuk el az etetőt.

Próbáljunk meg cinkegolyót is adni nekik, vagy akár nem sós és nem füstölt szalonnát. A rigóféléknek gyümölcsöt, például almát, körtét adjunk, de olyan helyre tegyük, ahol macska nem érheti el. A madárnak kell, hogy biztonságban érezze magát, lássa, honnan jön a veszély. Például a közelben ne legyen bokor, ahonnan a macska leselkedhet. Északi oldalra ne nézzen az etető nyílása, inkább délre vagy nyugatra. A legpraktikusabb a dúcetető, de nem olyan fára állítva, amelyen a macska fel tud kapaszkodni, inkább fémből legyen a dúc. Az üveges ablakos etető szintén veszélyt jelent, a madár sok esetben nekirepül az üvegnek, mert nem látja. Tehát legyünk körültekintőek, ne kapkodjuk el az etetést. Még van időnk beszerezni a megfelelő etetőt, elhelyezni azt a kert legalkalmasabb pontján.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva