origo.hu | 2021.03.26. 08:00
Minden, amit a nyitási tervről már tudunk
Tanárok, kismamák beoltása, iskolák kinyitása - mutatjuk a részleteket.

A kormány kidolgozta a nyitási tervét, amelynek részeként a közeljövőben elindul a kritikus infrastruktúrákban dolgozók, a pedagógusok, az óvodai és a bölcsődei dolgozók oltása. Fontos lépés az is, hogy rövid időn belül felülvizsgálják a várandós és szoptatós anyukák beoltásával kapcsolatos protokollt. Ezzel egy időben pedig elindult egy új oldal, ahol követni lehet, hogy sikeres volt-e a regisztráció, a linkre kattintva tudja megnézni[1]. Mutatjuk a legfontosabb járványügyi lépéseket!

Két kormányülést is tartottak szerdán, ezeknek az eredményeit ismertetteGulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón. A kormányzati tájékoztatóból kiderült, hogy folyamatban van a nyitási terv kidolgozása, a kormány azonban több lényeges kérdésben már döntött.

Áprilisban nyithatnak újra az iskolák

A kormány azt szeretné, ha április 12-én, vagy egy héttel később, április 19-én az iskolák és az óvodák ki tudjanak nyitni. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a beoltottak száma elérje a 2,5 milliót, enélkül nem nyithatnak ki az oktatási intézmények. Erre reális az esély: a beoltottak száma március 25-én csütörtökön meghaladta az 1,75 milliót.

Eddig az időpontig célszerű beoltani az iskolákban dolgozókat is. Gulyás Gergely bejelentette, hogy

a kormány soron kívül beoltatja a tanárokat, óvónőket és a bölcsődei dolgozókat a minél előbbi nyitás érdekében.

A miniszter arra kérte az érintetteket, hogy jelentkezzenek az oltásért az erre létrehozott regisztrációs felületen, és egyúttal kiemelte, hogy ez – összhangban a kormány által eddig hangoztatottakkal – természetesen önkéntes.

Közvetlenül a sajtótájékoztató után a baloldali propagandamédia azonnal elkezdte híresztelni, hogy a kormány nem várja meg míg a beoltott tanárok védettséget szereznek, hanem egyből visszaküldi őket “a gyerekek közé”. Ez nem igaz, Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy az oltást követően legalább egy hétnek el kell telnie a nyitáshoz.

Új oltási kör

Egy új oltási körről is döntés született: a közeljövőben elkezdik beoltani a “kritikus infrastruktúrában”, azaz több más ágazat mellett az energiaellátásban, a vasútban és a tömegközlekedésben dolgozókat is. Ennek az az indoka, hogy az itt dolgozók nagyban hozzájárulnak az ország működőképességének fenntartásához, és munkájuk során sok emberrel érintkeznek.

A kormány továbbá vizsgálja, lehet-e módosítani a várandós kismamák beoltásával kapcsolatos jelenlegi protokollt. Mint ismert, az elmúlt időszakban aggasztó hírek érkeztek arról, hogy a brit mutáns vírus sokkal veszélyesebb a terhes nőkre, mint az eredeti vírus, többen közülük lélegeztetőgépre kerültek. Így a kormány felülvizsgálja a kérdést, ennek eredményét az országos tisztifőorvos fogja bejelenteni. Gulyás Gergely szavaiból kiderül továbbá, hogy a szakma kezdeményezte a felülbírálatot, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hozza a végső döntést.

Indul a regisztrációkövető oldal

Ezenfelül a kormány csütörtök délután elindította az oltási regisztrációkövető oldalt. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertette: a regisztrált, de még be nem oltott személyek lekérdezhetik, hol tartanak a folyamatban.

A linkre kattintva lehet elérni az oldalt, ami így néz ki.

Ha sikeres volt a regisztráció, azt pedig ilyen módon jelzi a rendszer (az adatokat kitöröltük a lekérdezés után).

Szavaiból kiderült, hogy akinek a honlapon megerősítik a regisztrációját, annak nem kell semmit tennie. Akinek viszont egy “nem, az ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg” jelenik meg, ott pár nap még szükséges az adatok feldolgozásához. Amennyiben több hét telt el a regisztrációt követően, akkor valószínűleg hibásan rögzítették az adatokat, amit természetesen javítani lehet.

Értelemszerűen az intézkedéssel az a kormány célja, hogy mindenki lássa, benne van-e a rendszerben, és hol tart a folyamatban.

Jól halad a vakcináció

Európai uniós szinten Magyarország továbbra is második helyen áll az átoltottság tekintetében, továbbra is csak Málta előz meg minket. A legfrissebb adatok szerint (csütörtök éjfélig) a magyar lakosság 17,6 százalékát oltották be – az uniós átlag csupán 9,6 százalék.

Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújában kiemelte, hogy hiába nagyon jók a számok, csak akkor jöhet szóba a nyitás, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 millió főt.

Éppen ezért a kormány szerint kiemelt fontosságú, hogy mindenki regisztráljon az oltásért, hiszen csak a megfelelő átoltottsági szint elérésével lehet legyőzni a vírust.

Forrás: origo.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva