Krausz Andrea | 2018.11.17. 19:00
Mindenki rácuppant a libafogásokra Siófokon
Nagy keletje volt a szárnyasnak az első alkalommal megrendezett Libadalom eddigi napjain. A hagyományos és az újragondolt libás ételek egyaránt népszerűek, és kiváló borokat is kóstolhattunk.

Az első csípős hétvégén is sokan üldögéltek a Víztorony tövében felsorakozó standoknál. Plédekbe burkolózva még egész elviselhető volt a szombati időjárás, ráadásul sokáig kellemesen sütött a nap, így sokan kilátogattak a város legújabb gasztronómiai rendezvényére.

Voltak, akik a klasszikus libacomb mellett tették le a voksukat, mások felkeresték a Taste of Balaton elnevezésű gourmet-sétányt, ahol a meghívott vendéglátóhelyek valamilyen csavart vittek a libás receptekbe.

– Egyre fogékonyabbak az emberek a gasztroélményekremondta Majoros Attila, az Egy Csipet Nádas tulajdonosa.

A siófoki étterem szakemberei különleges fogásokat kínáltak. Volt például libamájas tiramisu és kókusztejes libaleves is, de a legjobb ételüket, és a részleteket a tulajdonosok ebben a videóban mondják el:

Az ugyancsak siófoki Déli Part BBQ-tól már lassan el is várják a vendégek, hogy valami színt vigyenek a szürke hétköznapokba. Így is történt, Dzsozi és Patrik japán fogásokkal vonzották a közönséget. Ott volt például a liba ramen leves, aminek alaplevét 10 órán át főzték libaaprólékból, libacombból, libaszárnytőből, lazacpehellyel, szójaszósszal, pirított hagymával, fokhagymával, mirinnel (édes japán ízesítőval) és rizsecettel. Tálaláskor főtt libanyak került a tányérba, rá a leves, valamint bele még szezámolaj, füstölt fürjtojás, friss koriander, lime és a japánok udon tésztája.

Liba ramen leves (Fotó: Krausz Andrea)

És itt egy japános libás recept csak most, csak nektek Dzsozitól, amit akár karácsonyra is el lehet készíteni!

Libaszív-nyárs (kushiyaki) aszalt szilvás lilakápsztával, hot dog kifliben:

A libaszívet libazsírban előkonfitáltjuk, vagyis lassan főzzük, (vagy abáljuk), melynek során a hús maghőmérséklete nagyjából 70-75 fok körül mozog. A szíveket nyársra tűzzük (ez a kushiyaki, vagyis japán saslik), grillen sütés közben egy tare nevű édeskés szósszal kenegetjük, kérget pirítunk rá. A paprikás, hagymás hot dog kiflit elfelezzük, megmelegítjük a grillen, majd beletesszük az aszalt szilvával elkészített párolt lila káposztát (melegen) és a libanyársat. A végén kap még egy kis tare szószt, valamint egy kis lime-ot. Jó étvágyat!

Libaszív-nyárs hot dog kifliben (Fotó: Krausz Andrea)

A Neked Főztem csapata egyedüliként érkezett az északi partról, aminek igencsak örültek a siófoki fesztivál résztvevői. Menő volt pédául a libacomb és libamáj előétel, amit birsalmával karamellizált dióval, és mákkal variáltak.
Horváth Orsolya tulajdonost a kínálatukról kérdeztük:

A Libadalom igazi gourmet-hangulatot varázsolt Siófok Fő terére. Ez volt az első olyan kezdeményezés a városban, amikor a különleges gasztrokínálat került a fókuszba. A gyerekeket libás nép játékok, a nagyobbakat színpadi programok várták a színpadon. A pénteki Betarice koncerten olyan sokan voltak, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni.

Vasárnap is folyatatódik a rendezvény, fellép például az Iszkiri nevű gyerekzenekar. Ezután 17 Weisz Viktor énekel, akit a latin-amerikai dallamokat játszó Los Orangutanes követ 18 30-kor. 20 órakor egy hazai koncertzenekar, az Irie Maffia zárja az hétvégi Libadalmat.

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva