PR cikk | 2021.05.25. 11:39
Mit csinál egy gyógytornász?
Hirdetés - A gyógytornászok munkája rengeteget segít abban, hogy minél többen érezzék minél jobban magukat a testükben. Ha Ön is gyakorta tapasztalja azt, hogy át kéne mozgatnia magát, mert itt fáj, ott szúr, de nem tudja, mégis kihez forduljon, a válasz máris kézenfekvő: gyógytornászhoz.

Hogy mit csinál egy gyógytornász? Röviden: megvizsgál, diagnosztizál, kezelési tervet állít össze és akár többféle módszerrel is kezel egy időben a mielőbbi állapotjavulás- valamint a további állapotromlás megelőzése érdekében.

Részletesebben, a gyógytornász mozgásszervi panaszokat „orvosol”, a rövid távú hátfájástól az olyan összetett, elhúzódó betegségekig, mint például a reumás sokízületi gyulladás.

Egy gyógytornász diagnosztikai vizsgálatokat végez

Hogyan zajlik egy vizsgálat? A gyógytornász szakember kikérdezi a pácienst a fennálló panaszairól és átnézi a korábbi leleteket, esetleges zárójelentéseket, majd felállítja a kórtörténetet.

A vizsgálat során a kiváltó ok megállapításához alapos fizikai vizsgálatot is végez, majd kialakítja a kezelési tervet.

Egy gyógytornász kezelési tervet állít össze

Egy profi gyógytornász többféle módszerrel is tudja kezelni a pácienseinek a panaszait. A vizsgálati eredmény alapján felállított diagnózis és a páciens aktuális fizikai állapotának függvényében a gyógytornász egy kezelési tervet állít össze, különös tekintettel a tünetek típusára, a fájdalom jellegére, helyére és okára.

Ezek alapján a gyógytornász szakember összeállít egy egyéni gyakorlatsort, megállapítja a szükséges kezelés módszerét vagy módszereit (pl. gyógytorna, gerinctorna, McKenzie terápia, manuál terápia, rehabilitációs torna, Schroth terápiás torna) és meghatározza az egyéni vagy csoportos gyógytorna gyakoriságát.

Fotó: Pexels.com

Egy gyógytornász elsősorban kezel

Egy kezelés időtartalma általában 45-50perc, amely során minden esetben megtörténik az aktuális fizikális állapot ellenőrzése és ezidő alatt folyik a terápiás kezelés fő aspektusa, a gyógytorna gyakorlatok egyéni, vezetett, vagy segítséggel történő, felügyelet alatti végzése is.

Egy gyógytornász mozgást oktat, gyakorlatokat betanít

Az otthoni végzésre, ismétlésre alkalmas gyakorlatok gyógytornász általi betanítása a páciens számára szintén a kezelés valamint a gyógytorna órák szerves része

Egy gyógytornász rendszeres állapotellenőrzést végez

Az ellenőrzés minden kezelés szerves része, kiterjed a mozgásfunkciókra, az általános fizikális vizsgálatokra és még a lelki változásokat is figyelemmel kíséri.

Vagyis az “egész emberre” kiterjedően figyelemmel kíséri a kezelés hatásosságát és szükség esetén, ha kell, ennek megfelelően teljesen egyénre szabottan módosítja a kezelés módszerét, jellegét vagy akár gyakoriságát, ezzel is elősegítve a munkába való mielőbbi visszatérést és az életminőség gyors javulását.

Egy gyógytornász tanácsadással is segíti hozzá forduló pácienseit

A gyógytornászok főként az otthoni rendszeres mozgásgyakorlással, a rehabilitációt, felépülést követően végezhető testmozgásokkal és a fokozatosan bevezethető sportokkal kapcsolatban szolgálnak elsősorban szaktanácsadással a kezelt probléma kiújulásának elkerülése érdekében.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva