Ha valakiben van elég kurázsi, veszi a bátorságot és eltávolodik a Balaton északi partjának 5 km-es, közvetlen vonzás körzetétől, könnyen érhetik kellemes meglepetések. Mind építészeti, mind pedig természeti adottságok szempontjából megéri hátra hagyni a vízpartot, és rácsodálkozni a gádoros parasztházak, árnyékot adó diófák, hosszú udvarok és kőből rakott pajták jellegzetes Balaton- felvidéki hangulatára.
A szentbékkállai templom lábánál fekvő PEGAZUS olyan hely, ami ezeket a tulajdonságokat koncentráltan tartalmazza. Hatalmas fák, futónövényekkel benőtt kőfalak és egy 200 éves épület a falu legmagasabb pontján.
Nem meglepő, hogy a MITISZOL? csapata erre a helyszínre álmodta meg első balatoni rendezvényét! A csak természetes, natúr, organikus és biodinamikus borokkal dolgozó cég az első volt, aki feltette a kérdést Magyarországon: Tudod, hogy mit iszol?
– Organikusan vagy biodinamikusan: felszívódó vegyszerek és gyomirtó nélkül művelt egészséges, tiszta szőlő, minimális beavatkozás a pincében. A borhoz nincs semmi hozzáadva és nincs belőle semmi elvéve, így fejezi ki a termőhely, talaj, klimatikai adottságok, vagyis a terroir megismételhetetlen jellegét.
A terroir (ejtsd: terroár) francia eredetű szó, amely a helyi éghajlat, a geológiai adottságok, a talaj és a talajművelés tényezőinek összességét takarja. Hozzáadhatjuk ezen alaptényezőkhöz a fekvést, a tengerszint feletti magasságot és nem utolsó sorban az embert, aki világra segíti a bort, mögötte pedig felsorakozik a tájegység történelme, kultúrája, hagyományai.
A terroir koncepció lényege, hogy egy adott “terroir” bora egyedi és megismételhetetlen, még akkor is, ha a szőlőfajtát, termesztési és borkészítési technológiákat másutt pontosan le is másolják.
Az együttműködés eredménye nem más, mint egy kísérletező, merész és tudatos buli, ahol kötetlenül, lazán kóstolhatunk és ismerkedhetünk természetes/natúr borokkal és borászokkal az ország és Európa számos pontjáról, ráadásul mindezt a Balaton egyik legkülönlegesebb , eldugott helyszínén tehetjük.
A természetes borok mellé, helyi alapanyagokból, a Balaton-felvidéki életérzésre minden ízében rímelő ételekkel készül a házigazda.
A tisztes mennyiségű funky, soul, afrobeat és elektronikus zenei ellátásról pedig a Moonbase Patel Disco párosa gondoskodik, akik egy diszkó zenével és pszichedelikus kutatással foglalkozó, szigorúan bizalmas űr misszió hátrahagyott legénysége, egyben az első földönkívüli tánc klub megalapítói.
Kattints a részletes programért!
Egy kis ízelítő a ránk váró hangulatból:
Forrás: mitiszol.hu